Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Μετόχι - διάσελο Σκάλας - Μαυροβούνι (Καζίνο), ανάβαση

3 Μαρ 2016    ενημέρωση Φεβρουάριος 2017  
Savvas Hiker




   Μια ανάβαση-διάσχιση, περισσότερο ή λιγότερο ορειβατική ανάλογα τις κατα τόπους παραλλαγές στη διαδρομή.

   Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είτε ως ανάβαση είτε ως κατάβαση. Προσωπικά την προτιμώ σαν κατάβαση, γιατί με χαλαρώνει και την επιλέγω σε ανάλογες περιόδους, διασκεδάζοντας με τον ρυθμό που μπορεί να αναπτύξει κανείς στα περισσότερο ορειβατικά της κομμάτια ταυτόχρονα έχοντας την άνεση να ατενίζει το τοπίο.

Γενικά

   Δεν είναι από τις μεγάλες διαδρομές και βρίσκεται κοντά στις άμεσες προσβάσεις από τον αστικό ιστό προς την Πάρνηθα. Πριν τη φωτιά περνούσε μέσα από ένα μαγευτικό ψηλό ελατόδασος. Ακόμη και σήμερα έχει πολλά στοιχεία από την παλιά της γοητεία. Με το πευκόδασος στις υπώρειες του Αέρα, την αναμέτρηση του οδοιπόρου στη Σκάλα της Κυράς με τα σαθρά και τα στοιχεία του καιρού, την πανοραμική θέα προς την Αθήνα, τα ελάφια, και τη διέλευση από διάφορα σημαντικά τοπονύμια της Πάρνηθας.

   Η διαδρομή αυτή, όσον αφορά το βασικό κομμάτι Μετόχι - Παληοχώρι, είναι και σημαντική συνδετήρια από το νότο προς τις κορυφές ή τη Σκίπιζα, ή ακόμη και για διάσχιση της Πάρνηθας εναλλακτικά στην ανάβαση της Χούνης.

   Απαιτείται μια περιβαλλοντική ευαισθησία, από πλευράς του οδοιπόρου, όταν επιλέγει την παραλλαγή της κατευθείαν διέλευσης μεταξύ του Δάσους των Γιγάντων και το Παλιοχώρι ώστε να μην διαταράσει την ζωή πολλών ελαφιών που ζουν εκεί. Τα οποία έχουν μοιράσει την περιοχή ανα οικογένειες-κοπάδια, απροστάτευτα πλέον από την κάλυψη που παρείχε κάποτε το πανύψηλο ελατόδασος. Τώρα τα προστατεύει, κατα μία έννοια, η κατάσταση στα καμένα που κάνει αρκετά δύσβατα ή έχει εξαφανίσει κατά περίπτωση τα εκεί μονοπάτια, τα οποία αποφεύγονται από τους περισσότερους. Μια από τις οικογένειες των εκεί ελαφιών είναι αυτή που εμφανίζεται, εξοικειωμένη με τους ανθρώπους, να βόσκει και στον άξονα την κεντρικής ασφάλτου ανάμεσα Ξενία-Αγ.Τριάδα. Δυστυχώς έχουν συνηθίσει τόσο που επιζητούν και το να τρέφονται από τους περαστικούς που τα χαζεύουν, με οτι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια τα ελάφια.


Στοιχεία

Ανάβαση
Μετόχι - στροφές Πάρνηθας (κίτρινο) - διάσελο Σκάλας - ΣΕΓΑΣ - Παλιοχώρι - Αγ.Τριάδα (ράχη) - Μαυροβούνι 

Ζώνη ύψους  :  480 - 1.070
ΥΔm  : +590
Απόσταση  :  8.500μ

ΩΠ  : 4ω08λ
Συντ.Δυσκολίας  :  6,9/10

Διάφορα 

Η σήμανση και τα μονοπάτια. 
  Προσοχή.  Μην μπερδευτείτε μεταξύ του κίτρινου χρώματος στον ένθετο χάρτη πιο κάτω, που δείχνει "ποιότητες" μονοπατιών, και της κίτρινης σήμανσης στο βουνό διαφόρων τμημάτων της διαδρομής. 
  Για να φανούν στον ένθετο χάρτη, κάποια σημεία από τα αναφερόμενα στο κείμενο, πρέπει να πατήσετε το κουμπί (+) μεγέθυνσης.
  Από Μετόχι μέχρι περίπου το σημείο w034 (βλ. ένθετο χάρτη), στη διάβαση της ασφάλτου, δεν υπάρχει σήμανση.
  Από το σημείο w034 προς τα πάνω, είναι εξαιρετικά εμφανής η σήμανση του "κίτρινου" μονοπατιού (κίτρινο τετράγωνο σε άσπρο τετράγωνο) μέχρι την τελευταία διάβαση της ασφάλτου πριν την άνοδο για το διάσελο της Σκάλας.
  Για το διάσελο της Σκάλας, από την τελευταία διάβαση της ασφάλτου, συνεχίζει το "κίτρινο" αλλά με αραιή σήμανση. Η αραιή σήμανση είναι πρόβλημα μόνο σε 2-3 σημεία όπου το εκεί βραχώδες και σαθρό μονοπάτι δίνει εντύπωση χάραξης προς διαφορετική κατεύθυνση. Αν κάνετε τη διαδρομή πρώτη φορά, με λίγο προσοχή και χάρτη-πυξίδα ή gps ανεβαίνετε άνετα. Υπόψη, επίσης, το κομμάτι αυτό δεν είναι απλό σαν διαδρομή σε περίπτωση μεγάλης χιονοκάλυψης ή σε ανάβαση το κατακαλόκαιρο τις μεσημβρινές ώρες. 
  Από το διάσελο της Σκάλας μέχρι το Δάσος των Γιγάντων (από εδώ αρχίζουν τα καμένα) το μονοπάτι δεν είναι τόσο εμφανές όσο ήταν τα προηγούμενα αλλά βοηθούν αρκετά δύο πράγματα. Οι κίτρινες σημάνσεις, και, η χάραξη αυτού του κλασσικού μονοπατιού που είναι σαν φαρδιά αυλακιά στο βραχώδες έδαφος. Υπόψη, στην ίδια περιοχή, λίγο δυτικότερα, τρέχει και κόκκινη πρόχειρη σήμανση που δεν προτείνω να ακολουθήσετε.  
  Το μονοπάτι πλησιάζοντας τη λάκα κάτω στο Δάσος των Γιγάντων (δυτικά του σταδίου του ΣΕΓΑΣ), από εμφανής χάραξη στο βραχώδες έδαφος γίνεται μια σχετικά ορατή λωρίδα γης ανάμεσα στα εμπόδια του καμένου δάσους. Πάντως τα "καμένα" εδώ είναι μια σχετικά εύκολη περίπτωση και στη διέλευση και στην περίπου αναγνώριση της χάραξης του μονοπατιού
   Από το Δάσος των Γιγάντων για Παλιοχώρι.
  Κατευθείαν μέσα από τα καμένα, προς τα βόρεια, δεν υπάρχει σήμανση. Όμως το πρόβλημα είναι μόνο στο μεσαίο τμήμα αυτού του κομματιού διαδρομής (μεταξύ των σημείων w172 και w173, βλ ένθετο χάρτη) όπου το μονοπάτι είναι σε νοητή χάραξη σε λωρίδα γης ελεύθερη εμποδίων. Η διέλευση γίνεται με εκμετάλλευση της ορατότητας που δίνει το καμένο τοπίο και ακριβές δρομολόγιο στο gps, ή καλή γνώση ανάγνωσης χάρτη-πυξίδας. Υπόψη, στη δεύτερη περίπτωση, σε αυτό το κομμάτι όλοι οι χάρτες ακόμη έχουν δύο μονοπάτια όπως ήταν πριν τη φωτιά, που ετρεχαν παράλληλα μεταξύ τους, και δεν ισχύουν πλέον. Η ελεύθερη λωρίδα που τώρα χρησιμοποιείται στη διέλευση, ελίσσεται περίπου ανάμεσα στις χαράξεις που είχαν κάποτε εκείνα τα δύο μονοπάτια.
  Εναλλακτικά κυκλικά από δυτικά για Παλιοχώρι, συνεχίζει το "κίτρινο" με αραιή σήμανση αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα.
  Από το Δάσος των Γιγάντων για Ξενία (το παλιό Σανατόριο) η διαδρομή γίνεται από δρόμους και δεν χρειάζεται σήμανση.
  Από Παλιοχώρι ή από Ξενία για Αγ.Τριάδα, ομοίως.
  Από Αγ.Τριάδα για Μαυροβούνι, σήμανση υπάρχει μόνο στην καμένη ράχη απέναντι από την Αγ.Τριάδα, μη τυποποιημένη με διάφορα κόκκινα σημάδια, που όμως στο πρώτο κομμάτι ανηφορίζοντας ακολουθούν άλλη χάραξη που μπορεί να μπερδέψει κάποιον
---
  update Μαρ 2016   Όποιος φρεσκάρει τη σήμανση με τα κόκκινα σημάδια εδώ, στα πλαίσια κάποιου συλλόγου ή από φιλοτιμία, έχει πάθει εμμονή με το κομμάτι από την Αγ.Τριάδα σημαδεύοντας κατευθείαν προς τα πάνω. Τα σημάδια ανανεώθηκαν μέσα στο Μάρτη και πάλι ακυρώνουν την κλασική χάραξη, ανηφορίζοντας στο περίπου μέσα από νεροφαγώματα και σαθρά. Το κλασικό, το παλιό, μονοπάτι υπάρχει ακόμη και είναι πιο εύκολο και βατό αλλά χωρίς σήμανση. Φυσικά, αν δεν πατιέται, κάποια στιγμή θα αρχίσει να κλείνει από θάμνους.
---
  Αν στην Αγ.Τριάδα συνεχίσετε την ανάβαση από τα καμένα, να θυμάστε οτι στην αρχή το παλιό μονοπάτι ταυτίζεται με το μονοπάτι του ρέματος της Αγ.Τριάδας που πάει νότια και κατεβαίνει στο Μετόχι (το ρέμα είναι στο δεξί μας χέρι, δυτικά). Το δικό μας μονοπάτι μετά από 60-70μ φεύγει αριστερά (διασταύρωση) και οδεύει χωρίς σήμανση λίγο πιο ψηλά, στη δυτική πλαγιά συνεχίζοντας νότια πάλι παράλληλα και δίπλα στο ρέμα. Τελικά από το σημείο που η δυτική πλαγιά στρέφει για να γίνει νότια ανηφορίζει στη ράχη. Στη συνέχεια ακολουθεί τη ράχη όπως αυτή πάει ανατολικά. Σε κάποιο σημείο επί της ράχης, αφού προσπεράσει τα βραχώδη της "κορυφής" από νότια, συναντά την κόκκινη σήμανση και με αυτήν φτάνει στην άσφαλτο προς Μον Παρνές. 
  Στις άλλες παραλλαγές της διαδρομής Αγ.Τριάδας-Μαυροβούνι, από μόνο την άσφαλτο, ή άσφαλτο και μονοπάτι στο Μαυροβούνι πάνω από τη Χούνη, δεν υπάρχει σήμανση και δεν χρειάζεται. 

Σημεία υδροληψίας στην Αγ.Τριάδα, και με μικρή παράκαμψη, στην πηγή στο Παλιοχώρι. Βλέπε και "Το νερό των πηγών".

Η λήψη δορυφόρων gps είναι καλή σε όλη τη διαδρομή.

Η λήψη κινητής τηλεφωνίας (και 3G) είναι για λίγο προβληματική νότια από το διάσελο της Σκάλας, και σε πολλά σημεία στην πλαγιά του Αέρα ανεβαίνοντας από Μετόχι, δλδ στη διαδρομή με τα διαδοχικά "κοψίματα" που κάνουμε διαδοχικά στην άσφαλτο.

Κάποιος που κάνει αυτή τη διαδρομή για πρώτη φορά, καλό είναι να έχει είτε κάποιο gps, είτε χάρτη και πυξίδα με καλή γνώση ανάγνωσης χάρτη σε ορεινό έδαφος.

Χάρτες

   (όλες οι παραλλαγές)  Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS


------------------------------------------------



Γραμμές διαδρομής
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου.
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου.
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι και σημασμένο. Χαλαρά πράγματα.
 Κίτρινη     Συνήθως σημασμένο τμήμα, όχι πάντα, αλλά είναι κατα βάση κακοτράχαλο. Ενδεχομένως, ιδίως αν περνά μέσα από τα καμένα, να χάνεται για λίγο ή να χρειάζεται συχνή υπερπήδηση εμποδίων. Σίγουρα όχι καλή επιλογή σε κακές καιρικές συνθήκες ή τη νύχτα.


___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής.
   Βλέπε  "Ο καιρός στο... " - χάρτης σημείων καιρού

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

3 comments:

  1. Θα την κάνω την Κυριακή και θα σου πω εντυπώσεις! Βασικά σαν κατάβαση γιατί με ανησυχεί αν θα βρίσκουμε τις συνέχειες του κίτρινου όσο περισσότερο πλησιάζουμε Μετόχι.
    Πιστεύω αυτές οι διαδρομές πάνε πακέτο με την πλευρά του Αγίου Γεωργίου. Θα ανεβάσεις τίποτα σχετικό;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εννοείς οτι κατεβαίνοντας θα έχεις καλύτερη αντίληψη του χώρου ώστε να βρίσκεις τη συνέχεια. Πράγματι, τα κοψίματα της ασφάλτου από το "κίτρινο" μονοπάτι χρειάζονται κάποιο βοήθημα στην ακολούθηση σε 2 ή 3 σημεία. Με gps θα τα βρίσκεις αμέσως, με χάρτη θα καθυστερείς λίγο.
      Περιμένω εντυπώσεις.

      Delete
  2. Τελικά την κάναμε αυτή την Κυριακή, σαν κατάβαση. Πραγματικά εντυπωσιακή γιατί περιλαμβάνει διαφορετικής μορφής κομμάτια!
    Μας καθυστέρησε λίγο το μονοπάτι προς Αγία Τριάδα, αφού έχουν βάλει σήμανση από αλλού με τα γνωστά πρόχειρα κόκκινα σημάδια που στο μισό περίπου στρίβουν βορειότερα και ψιλοχάνεσαι. Αρχικά είχαμε πιστέψει οτι ήταν λάθος οι δικές σου συντεταγμένες μετά βλέποντας οτι μπλέκει το πράγμα γυρίσαμε πίσω στη ράχη και τις ακολουθήσαμε και βγήκαμε καρφί!
    Από Παλιοχώρι μέχρι το μονοπάτι/χωματόδρομο στη ράχη πάνω από το στάδιο απλά... δεν υπάρχει μονοπάτι. Η δικιά σου πορεία ήταν πάλι καλύτερη γιατί ακολουθεί μια λωρίδα χωρίς εμπόδια ενώ ο χάρτης στο gps μάλλον έχει το μονοπάτι που υπήρχε κάποτε. Εκεί είδαμε και πολλά ελάφια.
    Από το στάδιο για τη Σκάλα έχει δύο σημάνσεις μια με κόκκινα σημάδια και μια με κίτρινα. Τα κόκκινα είναι κουτουράδα λέω εγώ και είναι περίεργο γιατί τα έβαλαν, η διαδρομή που δίνεις πάει από τα κίτρινα και μάλλον είναι πολύ παλιά γιατί παρά τη φωτιά είναι μια ξεκάθαρη αυλακιά ανάμεσα στα βράχια!
    Κατεβαίνοντας τη Σκάλα ήθελε προσοχή σε κάποια σημεία μην πας για αλλού. Μετά τη Σκάλα η κίτρινη σήμανση ήταν πυκνή και δεν μας δυσκόλεψε, φυσικά το gps βοηθούσε να βρίσκουμε πιο εύκολα τη συνέχεια μετά τα κομμάτια του δρόμου.
    Γενικά το τοπίο ήταν πότε γυμνά καμμένα πότε έλατα και στο τέλος πολλά πεύκα. Από τη Σκάλα δε η θέα ήταν το κάτι άλλο! Πραγματικά ήταν ωραία!

    ReplyDelete