Χούνη - Μπάφι, ανάβαση

14 Μαι 2016    Τελευταία ενημέρωση Νοέμβριος 2017 
Savvas HikerΓενικά

Το μονοπάτι της Χούνης είναι από τα 2-3 πιο πολυσύχναστα. Είναι ταυτόχρονα και η αρχή του "route 22" (ή "O22"). Στις μέρες μας είναι η πιο γνωστή πεζοπορική ανάβαση της Πάρνηθας. Στα ψηλότερα δίνει διακλαδώσεις προς διάφορους προορισμούς οι οποίοι προσεγγίζονται και από άλλες διαδρομές, κυρίως προς το καζίνο Μον Παρνές, το καταφύγιο Μπάφι, το καταφύγιο Φλαμπούρι, την Αγία Τριάδα, την Μόλα, την Σκίπιζα, την Λυκοποριά, αλλά και άλλους προορισμούς ανάλογα το εύρος του σχεδιασμού μιας διαδρομής.

Βλέπε και Χούνη - Φλαμπούρι, ανάβαση

Σε "εύκολη" εποχή, δηλαδή νωρίς την Άνοιξη ή αργά το Φθινόπωρο, τις Κυριακές η κίνηση στο μονοπάτι της Χούνης είναι σίγουρα μεγαλύτερη από ότι την ίδια ώρα σε ένα πολυσύχναστο πεζοδρόμιο, πχ της Πατησίων στην Αθήνα.
Οι "δύσκολες" εποχές, όπως σε όλα τα φαράγγια, είναι σε περιόδους με πολύ βροχερές ημέρες, ή χιονοκάλυψη σε χαμηλότερο υψόμετρο, ή σε ημέρες με άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες.

Η Χούνη είναι το ένα από τα δύο μεγάλα φαράγγια της Πάρνηθας, το άλλο είναι της Γκούρας (Κελάδων), και ως φαράγγι έχει τις δυσκολίες του.
Το θετικό είναι οτι η διαδρομή, που ακολουθεί το μονοπάτι ποιος ξέρει από πόσο παλιά, δεν προσβάλεται εύκολα από κατολισθήσεις ή πτώσεις βράχων. Πιθανότητα, όμως, που μπορεί να συμβεί.

Δυστυχώς τα τελευταία πολλά χρόνια η επιφάνεια του μονοπατιού έχει διαβρωθεί, και στα ψηλά έχει αποσαθρωθεί, σε μεγάλο βαθμό, με βασικότερο αίτιο μάλλον την ύπαρξη των καμμένων εδαφών στο πάνω μισό της διαδρομής. Το πρόβλημα της διάβρωσης, για λόγους που δεν γνωρίζω, έχει επεκταθεί και χαμηλότερα προς το δασωμένο.

Το μονοπάτι της Χούνης, γενικά μιλώντας, είναι μια σχετικά κοπιαστική διαδρομή αναλογικά με το μικρό της μήκος, κάτι που συλλαμβάνει απροετοίμαστους αρκετούς από όσους ανεβαίνουν για πρώτη φορά. Όπως συμβαίνει και σε άλλα μονοπάτια στα βουνά, όταν η φήμη τους είναι μεγάλη μεν αλλά δεν μεταφέρει και την εικόνα για την ακριβή φυσιογνωμία τους.
Το εύθυμο στην υπόθεση είναι οτι ειδικά στη Χούνη έχει αναπτυχθεί μια "αφιερωμένη" κοινότητα αναβατών που την κάνουν συστηματικά, ας πούμε σαν μια Κυριακάτικη βόλτα για φαγητό στα καταφύγια, τόσο που αρκετοί από αυτούς σπάνια κάνουν και άλλες διαδρομές στην Πάρνηθα.
Έτσι στα μάτια των απροετοίμαστων νεοφερμένων οι περισσότεροι γύρω τους "με κάποιο μυστήριο τρόπο πάνε σχεδόν τρέχοντας".Μια και η Χούνη, λόγω φήμης, έλκει πολλούς από τους καινούριους πεζοπόρους στην Πάρνηθα, να πούμε οτι στην πεζοπορία στο βουνό τα παπούτσια πρέπει έστω, τουλάχιστον, να είναι άνετα στα δάχτυλα. Κάτι σημαντικό στο εδώ έδαφος.

Η σήμανση είναι πολύ καλή, και το μονοπάτι έντονα πατημένο. Όμως αν η διαδρομή πρόκειται να γίνει τη νύχτα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται σε περιόδους με πάγο.
Γενικά, οι διαδρομές της Χούνης είναι δύσκολες ή επικίνδυνες όταν, ενδεικτικά, υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ή η χιονοκάλυψη φτάνει χαμηλότερα από τα 800-750μ υψόμετρο, ή στην ανάβαση η θερμοκρασία είναι υψηλή (πχ >24ºC) με άπνοια ή υψηλή σχετική υγρασία.


Στοιχεία

Ανάβαση. 

Θρακομακεδόνες - Χούνη - Μπάφι

Ζώνη ύψους  :  540 - 1.160
αΥΔm  : +640
Απόσταση  :  4.750μ

ΩΠ  :  (ανάβαση) 2ω55λ    (κατάβαση) 1ω55λ
Συντ.Δυσκολίας  :  (ανάβαση) 7,8/10   (κατάβαση) 6,3/10
Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS
( άρθρο:  GPS για πεζοπορία στο βουνό, στο κινητό )

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

Γραμμές:
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι και σημασμένο.___
   Βλέπε και συνδετήρια διαδρομή Μετόχι, ή Τελεφερίκ (κάτω σταθμός) - αρχή Χούνης, ή Θρακομακεδόνες

   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής.
   Βλέπε Ο καιρός στο φαράγγι της Χούνης
   Βλέπε Ο καιρός στο Μπάφι, καταφύγιο

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας