Τα μονοπάτια που κλείνουν

7 Ιουν 2016     Τελευταία ενημέρωση Απρίλιος 2017 
Savvas Hiker

Το μονοπάτι από πηγή Κατάρα για το Διάσελο Αυγό-Φλαμπούρι


Μιλώντας για μονοπάτια που κλείνουν, αυτά είναι δύο κατηγοριών. Η μία είναι τα μονοπάτια που κλείνουν στα καμμένα.

Η άλλη κατηγορία είναι τα μονοπάτια στο ελατόδασος της ανατολικής Πάρνηθας, και κυρίως οι παρακάμψεις-διασυνδέσεις. Σε αντίθεση με το δάσος στην υπόλοιπη Πάρνηθα, στο οποίο τα μονοπάτια και οι συνδέσεις υπάρχουν ακόμη ακέραια πλην ειδικών περιπτώσεων, με ατομικές και συλλογικές προσπάθειες από ορειβάτες και χρηματοδότες.

Το υπάρχον ελατόδασος της ανατολικής Πάρνηθας περιέχει σε μεγάλο ποσοστό τις θεωρούμενες από παλιά ως "τουριστικές" διαδρομές. Στις μέρες μας αυτές εκτελούνται στην πλειοψηφία από δρομείς ή περιστασιακούς πεζοπόρους που έχουν κάποια επαφή με τα βουνά μεν αλλά όχι συστηματική. Έτσι λοιπόν όλα τα παρακαμπτήρια μονοπάτια είτε έχουν κλείσει είτε με το ζόρι μένουν ανοικτά, αφού η πλειοψηφία των εδώ διερχόμενων εκτελεί, μόνοι τους ή με διοργανώσεις εταιρειών, συγκεκριμένα δρομολόγια. Ήδη έχουν κλείσει τα περισσότερα των διασυνδέσεων ή των παρακάμψεων στην περιοχή ανάμεσα Όρνιο Χάραδρο Φλαμπούρι.

Απόδειξη, επίσης, ότι οι συστηματικοί ορειβάτες συνεχίζουν και στην κατόπιν πυρκαγιάς εποχή να μην έχουν συχνές διελεύσεις από την "τουριστική" ανατολική Πάρνηθα. Όχι οτι δεν πάνε, αλλά δεν πάνε συχνά, όπως δεν πήγαιναν και παλιά. Πιο πολύ μάλλον περνούν για κάποια διάσχιση ή συνοδεύοντας κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα σε εύκολα εδάφη, σε ένα (αναμφισβήτητα) πανέμορφο δάσος.
Τελευταίο μου παράδειγμα στην ανατολική Πάρνηθα, η μίνι διαδρομή από πηγή Κατάρα. Μια διαδρομή ειδικής ομορφιάς που "ευτυχώς" δεν γνωρίζουν οι "τουρίστες", αλλά ακριβώς για αυτό το λόγο κλείνει όλο και περισσότερο.
Πχ για να βρεις την αρχή του σύντομου μονοπατιού/παράκαμψη για Φλαμπούρι ή Χούνη, από πηγή Κατάρα, ερχόμενος από πηγή Κορομηλιά πρέπει να μετράς βήματα ή χρόνο, όπως έκανα προ ημερών υποψιασμένος από την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, και πράγματι βρήκα την αρχή σχετικά κρυμμένη. Η άλλη λύση είναι να περιμένεις να "κλειδώσει" καλά το gps, αλλά ήθελα να αποφύγουμε την ακινησία στο ανοιχτό γιατί ήταν μεσημέρι και ο ήλιος ψηλά.

Update Απρίλιος 2017    Τελευταία, η παράκαμψη από Κατάρα έχει γίνει δημοφιλής σε διάφορες κατηγορίες πεζοπόρων και εκδρομέων ερχόμενων από το Φλαμπούρι, με αποτέλεσμα η διασταύρωση από/προς Κορομηλιά να έχει πατηθεί αρκετά.

____________
Μια και το'φερε η κουβέντα, ξέρει κανείς τι ακριβώς ιστορία έχει και τι είναι αυτό;
Το βρίσκεις κοιτώντας προσεκτικά τον βράχο που κάνει κάτι σαν τοιχισμένο απάγγιο, στα μισά από πηγή Κατάρα για Διάσελο Αυγού :


___