Φλαμπούρι - Πορεία των πηγών

7 Ιουν 2016     Τελευταία ενημέρωση Ιούλιος 2018  
  Savvas HikerΓενικά

   Η διαδρομή που συνδέει με μονοπάτι τις πιο συχνά επισκέψιμες πηγές στην ανατολική Πάρνηθα. Στην εκδοχή αυτή, η εκκίνηση γίνεται από το Φλαμπούρι.
   Είναι, ταυτόχρονα, και μια βασική διαδρομή από το Φλαμπούρι για τη Μόλα.
   Ανάλογα το βαθμό που κάποιος θέλει να κάνει απλά μια βόλτα στο πανέμορφο τοπίο, ή να περιπλανηθεί λίγο περισσότερο, η διαδρομή αυτή εκτελείται από την πλειοψηφία σκέτη, ή ως ενταγμένη σε ένα ευρύτερο κύκλο.

   Στην περίπτωση "απλής βόλτας" αρκετοί, στα πρώτα τους βήματα στο βουνό ή αν η παρέα τους αποτελείται από ευαίσθητες κατηγορίες πεζοπόρων, πχ παιδιά, προτιμούν την απλοποιημένη εκδοχή της διαδρομής που έχει μόνο λίγο μονοπάτι, καταφύγιο Φλαμπούρι - πηγή Κυρά - κάθοδος στον χωματόδρομο στα ανατολικά - χωματόδρομος (βόρεια) - άσφαλτος για Μόλα (βόρεια) - Αγ. Πέτρος στη Μόλα. Αυτή η περίπτωση είναι περί τα 4,2χλμ μέχρι τον Αγ.Πέτρο της Μόλας, χοντρικά 9χλμ το πήγαινελα, με χρόνο περίπου 1ω05λ για τη μετάβαση και περίπου 1ω20λ για την επιστροφή. Υπόψη, σε μέρη σαν αυτά, υπολογίζετε και ένα 20% επιπλέον χρόνο, ίσως και πολύ παραπάνω, γιατί όλο και θα θέλετε κάπου να θαυμάσετε το τοπίο, να καθήσετε λίγο σε κάποια πηγή, ή να βγάλετε κάποια φωτογραφία.

   Φυσικά, ορειβατικά η διαδρομή μπορεί να γίνει και σαν συνέχεια της ανάβασης της Χούνης για Φλαμπούρι, πιάνοντας την πορεία για τις πηγές σε δύο σημεία, είτε από το Διάσελο στο Αυγό (σημείο w097 στον ένθετο χάρτη) είτε από το καταφύγιο Φλαμπούρι. Είτε και τα δύο ανάλογα, το ένα από αυτά τα σημεία στη μετάβαση, και το άλλο στην επιστροφή.

Στοιχεία

Η διαδρομή συνεχώς από το μονοπάτι:
Καταφύγιο Φλαμπούρι - πηγή Κυρά - πηγή Κατάρα - πηγή Κορομηλιά - πηγή Μεσιανό Νερό - πηγή Χαρά - πηγή Αγ.Πέτρου (περιοχή "δασικής αναψυχής Μόλας")

Ζώνη ύψους  :  1.050μ-1.160μ
αΥΔμ (μετάβαση) +95   (επιστροφή) +205
Απόσταση  :  3.700μ
  
ΩΠ  :  (μετάβαση) 1ω20λ    (επιστροφή) 1ω38λ
Συντ.Δυσκολίας  :  (μετάβαση)  5,4/10    (επιστροφή) 6,5/10


Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS
( άρθρο:  GPS για πεζοπορία στο βουνό, στο κινητό )

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

Γραμμές:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι.Σημειώσεις

   Η διαδρομή δεν είναι σημασμένη, εκτός από πρόχειρες σημάνσεις κατά τόπους. Όμως ο μεν χωματόδρομος είναι σε καλή κατάσταση για πεζοπορία, και, όταν δεν υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη τα τμήματα των μονοπατιών που αφορούν τη διαδρομή είναι εξαιρετικά πατημένα και ευκρινή.

Η διασταύρωση
από Κορομηλιά για Κατάρα
   Η διασταύρωση του μονοπατιού μεταξύ πηγής Κορομηλιάς και πηγής Κατάρας (σημείο w222 στον ένθετο χάρτη), ερχόμενοι από Κορομηλιά (επιστροφή) χρειάζεται προσοχή στον εντοπισμό γιατί έχει αρχίσει να κλείνει από τη βλάστηση. Από Κατάρα προς Κορομηλιά (μετάβαση), η διασταύρωση δεν έχει πρόβλημα αναγνώρισης.
   Update.  Κάποιος διευθέτησε λίγο τη βλάστηση για να φαίνεται η είσοδος-διασταύρωση, και επίσης, αυξήθηκαν οι διελεύσεις πεζοπόρων αυξάνωντας έτσι και τη διαπλάτυνση, αλλά, πάντα έχετε υπόψη ότι ερχόμενοι από Κορομηλιά η διασταύρωση χωρίς κάποια προσοχή δεν εντοπίζεται εύκολα. Επίσης μπορεί να δείτε στο θάμνο κορδελάκια σήμανσης από πεζοπόρους, που όμως κάθε τόσο αφαιρούνται (τα γνωστά προβλήματα από διάφορους στην "τουριστική" ανατολική Πάρνηθα). Ο καλύτερος τρόπος τέτοιων εντοπισμών είναι με χρόνο πορείας, ή βήματα, ή gps. Από Κορομηλιά ο χρόνος πεζοπορίας με τις μικροστάσεις είναι από 7 έως 8λ.


Ξεροβούνι. Κατσιμίδι.


   Αν η διαδρομή γίνει καλοκαίρι, καλό είναι κάποιος να αποφύγει την πεζοπορία από 5 ώρες μετά την αναφερόμενη ανατολή λίου μέχρι 2,5 ώρες πριν τη δύση ηλίου.

   Η πηγή Κρυφό Νερό ή Κρυφονέρι δεν περιλαμβάνεται στη διαδρομή, γιατί βρίσκεται εκτός της γενικής όδευσης του μονοπατιού (σε άβολη παράκαμψη και μόνο από το χωματόδρομο), τους δε θερινούς μήνες συνήθως στερεύει ή περιορίζεται αισθητά αφήνοντας μια σειρά λάκων με λιμνάζοντα νερά και έντομα.

   Με χιόνια, η διαδρομή δεν ενδείκνυται από πολλές απόψεις για το τμήμα της διαδρομής που αφορά την πηγή Κατάρα από οποιαδήποτε κατεύθυνση προσέγγισης.
   Επίσης, το τμήμα αυτό δεν είναι κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά, μωρά στην αγκαλιά, και άλλες ειδικές κατηγορίες πεζοπόρων (που συχνάζουν στην περιοχή) για αυτό ως ενδιάμεσος προορισμός να αφαιρείται σε αυτές τις περιπτώσεις, και άρα για το κομμάτι της διαδρομής μεταξύ πηγής Κυράς και πηγής Κορομηλιάς είναι καλύτερα να ακολουθείται ο παρακείμενος χωματόδρομος (που είναι στα ανατολικά). Ο χωματόδρομος περνάει ακριβώς δίπλα και χαμηλότερα από την πηγή Κορομηλιά. Στην πηγή Κυρά για να βρούμε τον χωματόδρομο κατηφορίζουμε το μονοπάτι προς τα ανατολικά (αυτό που κατεβαίνουμε έχοντας την πηγή στο δεξί μας χέρι), όπως το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και από την πηγή Κατάρα.


Μεσιανό Νερό

   Η λήψη δορυφορικού gps είναι καλή.
   Η λήψη κινητής σε πολλά σημεία της διαδρομής δεν είναι καλή, όπως συνήθως στα βουνά, αλλά συχνά αποκαθίσταται κατα τόπους. Αν χρειαστεί να κάνετε κάποια κλήση, σε αυτή τη διαδρομή είναι πιο πιθανό να βρείτε καλύτερο σήμα σε σημεία που έχουν καλή θέα του τοπίου προς τα ανατολικά, ή σε σημεία με καλή οπτική προς την κορυφή Όρνιο, την ψηλότερη όλων που δεσπόζει στα δυτικά της πορείας.

   Πότε στα δεξιά, πότε στα αριστερά, υπάρχει πάντα κάποιος δρόμος, άσφαλτος ή χωματόδρομος σε σχετικά μικρή απόσταση ανάλογα το σημείο.

   Τέλος να πούμε οτι, ανάλογα την εποχή επισκεψιμότητας, το φυσικό περιβάλλον τα Σαββατοκύριακα στη συγκεκριμένη διαδρομή υποφέρει από διάφορες ηχητικές και άλλες οχλήσεις.
   Για παράδειγμα:
     - Στο Δρυμό δεν επιτρέπονται ζώα που δεν έχουν σχέση με την τοπική πανίδα. Δυστυχώς, διάφοροι ιδιοκτήτες σκύλων θα συνεχίσουν να αγνοούν τις απαγορεύσεις, και τις σχετικές πινακίδες, χωρίς έστω να περιορίζουν κάπως την δραστηριότητα των ζώων τους στο περιβάλλον.
     - Πολλές διερχόμενες παρέες και οικογένειες, σε θέματα ηχορύπανσης έχουν "αντίληψη τουρίστα σε τεχνητό πάρκο" (πετυχημένη έκφραση από συνορειβάτη). Πεζοπορούν με άσκοπα επιφωνήματα, κραυγές, συνομιλίες από απόσταση, και άλλα, για το παραμικρό.

   Βλέπε και Το νερό των πηγών

   Βλέπε και Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας


Η πηγή Κυρά


Κρύπτη, στο μονοπάτι ανάμεσα στην πηγή Κυρά και στην πηγή Κατάρα.


Η πηγή Κατάρα


Η πηγή Κορομηλιά


Η πηγή Κρυφό Νερό. Ανάμεσα στις πηγές Κορομηλιά και Μεσιανό Νερό,
επισκέψιμη μόνο από τον παράλληλο χωματόδρομο.


Το "μπαλκόνι" στο Μεσιανό Νερό.
Στη θέση του φωτογράφου είναι το "σαλόνι".


Το "μπαλκόνι" από άλλη οπτική
update  φτιάχτηκε καινούριο κιόσκι

Η πηγή Χαρά


Η πηγή στον Αγ.Πέτρο, Μόλα


Αγ.Πέτρος
___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής.
   Βλέπε Ο καιρός στη Μόλα
   Βλέπε  "Ο καιρός στο... " - χάρτης σημείων καιρούΕγγραφή σε: Αναρτήσεις