Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Ανακλαστήρες

                                    1 Αυγ 2016     Ανανέωση Φεβρουαριος 2018 
Savvas Hiker

    Στα σκοτάδια που επικρατούν έξω από τις πόλεις τη νύχτα, όποιος πεζοπόρος αναγκάστηκε να περπατήσει σε δρόμο ξέρει πολύ καλά το συνεχές συναίσθημα και την αμφιβολία στο αν ο διερχόμενος οδηγός βλέπει καλά, ή αν ο οδηγός έχει επαρκή χρόνο να ελιχθεί αν χρειαστεί, όπως πχ όταν περπατάμε σε χιονισμένο ή παγωμένο δρόμο τη νύχτα.

    Οι ανακλαστήρες, λοιπόν, χρησιμεύουν τη νύχτα, ή την ημέρα με πυκνή ομίχλη, για την περίπτωση που πορευόμαστε ή βρισκόμαστε σε δρόμους ή σημεία όπου κινούνται τροχοφόρα και διάφορα μηχανήματα.

    Είναι αρκετές οι φορές που ξεκινάμε νύχτα από κάποιο δρόμο, είτε την πορεία είτε περιμένοντας να μας παραλάβει κάποιο όχημα. 
    Αρκετές φορές επίσης, μας βρίσκει το βράδυ σε κάποιο δρόμο, στο βουνό ή κάτω από αυτό. Όπως και σε περιπτώσεις, χωρίς προσχεδιασμό, όπου αναγκαστήκαμε να πάρουμε κάποιο δρόμο γιατί χαθήκαμε ή για να συντομεύσουμε.
    Πολλές φορές, πάλι, μας βρίσκουν τη μέρα η ομίχλη ή τα σύννεφα πάνω σε δρόμο.
    Έτσι πολλά βοηθήματα, όπως και τους ανακλαστήρες, τα έχουμε μελετήσει να είναι όσο πιο ελαφρά γίνεται και ταυτόχρονα αποδοτικά, και γιατί τα κουβαλάμε πάντα μαζί μας ασχέτως προγράμματος.

    Οι ανακλαστήρες είναι διαφόρων ειδών και τους βρίσκουμε σε διάφορες μορφές και τοποθετήσεις, σε μανίκια, παπούτσια, καπέλα, σακίδια, γιλέκα, κλπ. 
    Εναλλακτικά, υπάρχουν και διάφορα αντικείμενα που φωτίζουν τη θέση μας, και λειτουργούν με ρεύμα. Όπως ειδικοί φακοί, φαναράκια, ακόμη και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα.

    Όμως ειδικότερα για την πεζοπορία, και τα περιεχόμενα του σακίδιου, κάνουμε προσεκτικές επιλογές ακόμη και για διαφορές 5 γραμμαρίων. Για αυτό, σε αντικείμενα όπως οι ανακλαστήρες που είναι από τα πράγματα που φέρονται μόνιμα κάπου μαζί μας, έχει σημασία ποιας μορφής προτιμάμε, και για ποιο τρόπο τοποθέτησης, ώστε να έχουμε το μέγιστο όφελος χρήσης στο μικρότερο φερόμενο βάρος και με τη μεγαλύτερη αυτονομία.


    Έτσι όποτε μπορούμε, όσον αφορά τις χρήσεις της δικής μας κατηγορίας, αποκλείουμε οτιδήποτε έχει να κάνει με ρεύμα. Επιπλέον όσον αφορά τους ανακλαστήρες, η μορφή πρέπει να είναι τέτοια ώστε να τοποθετούνται σε ειδικά σημεία πάνω στον πεζοπόρο όπου θα έχουν την καλύτερη εκμετάλλευση και απόδοση, δηλαδή στα πόδια.
Ανακλαστήρας ταινία, βέλκρο
    Τα φώτα των αυτοκινήτων έχουν περισσότερη ένταση χαμηλά, είναι επίσης η περιοχή που προσέχει περισσότερο ο οδηγός σε δυσμενείς συνθήκες, είναι η περιοχή όπου βλέπει καλύτερα ο οδηγός στην περίπτωση ομίχλης, και επιπλέον, η χαμηλή τοποθέτηση δίνει στον οδηγό καλύτερη αντίληψη της απόστασης του από εμάς.


   Για όλα τα παραπάνω, προτιμούμε τους ανακλαστήρες που είναι σε μορφή αυτοφερόμενης ταινίας, γιατί έχουν σχεδόν μηδενικό βάρος, και λόγω μορφής μπορούμε να τους τοποθετήσουμε στα πόδια μας.

Ανακλαστήρας ταινία, έλασμα
   Οι ανακλαστήρες-ταινία, βγαίνουν σε δύο εκδοχές. Ανακλαστήρες βέλκρο (χριτς-χρατς), ή, ανακλαστήρες με έλασμα.

    Τους βρίσκουμε συνήθως σε ζευγάρι, στα ορειβατικά είδη, στα ποδηλατικά είδη, και γενικά σε καταστήματα για σπορ.


    Συνοπτικά

    -  Προτιμούμε ανακλαστήρες σε αυτοφερόμενη ταινία
    -  Με πολύ μικρό, αμελητέο βάρος
    -  Τους φοράμε στα πόδια, χαμηλά
    -  Είναι από τα πράγματα που έχουμε πάντα μαζί μας, ασχέτως προγράμματος

___
   Βλέπε και Φακός κεφαλής