Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Χαράς ευαγγέλια, ελατάκια στα καμένα

19 Νοε 2016   
Savvas Hiker

Ελατάκι δεντροφύτευσης που μεγαλώνει - Νοε 2016


    Χαράς ευαγγέλια, τα ελατάκια σε κάποιες δεντροφυτεύσεις αποφάσισαν να μεγαλώσουν!

    Συγκεκριμένα, στη βορεινή πλευρά στο Πλατύ Βουνό, τα φυτεμένα ελατάκια πνιγμένα στα χόρτα και τη ζούγκλα από τα βάτα έδειξαν τα πρώτα σημάδια.

    Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει εκεί είναι το εξής.
    Τον απαραίτητο για την ανάπτυξη ίσκιο και την προστασία από τον καιρό άρχισαν να παρέχουν οι... τούφες από τα χόρτα και οι χαμηλοί θάμνοι από διάφορα βότανα, βλάστηση που είναι σε μεγάλη έξαρση στην περιοχή, ενώ τα αγκαθωτά βάτα που έχουν πνίξει τον τόπο εμποδίζουν τα ζώα να βοσκήσουν συστηματικά για αυτό και δεν παρατηρούνται κοπριές τριγύρω.

    Κάτι άλλο που παρατήρησα, χωρίς να είναι συστηματική αυτή η παρατήρηση άρα την αναφέρω με επιφύλαξη, είναι ότι μάλλον τα μικρά έλατα δεν συμπαθούν τα βάτα και οτι η πετυχημένη συνταγή στη συγκεκριμένη περιοχή αφορά εκείνα που έχουν: "κοντινή προστασία από χόρτα και θαμνοειδή, και, λίγο πιο πέρα περιμετρική προστασία από βάτα".

    Η μορφή, βέβαια, από τα μικρά αυτά ελατάκια απέχει πολύ από τα αντίστοιχα της φυσικής αναδάσωσης που βλέπουμε στο υπάρχον δάσος. Τα πρώτα θα έλεγα οτι μοιάζουν περισσότερο με ταλαιπωρημένες κουτσουπιές, ενώ τα δεύτερα έχουν το χαρακτηριστικό εκείνο σχήμα και όψη που αφήνουν την αίσθηση του υγιούς και "καλομαθημένου". Θα μου πεις, άσε τις ομορφιές το θέμα είναι να μεγαλώσουν, αλλά από την πρακτική μας εμπειρία οι οδοιπόροι ξέρουμε οτι τα έλατα αυτής της μορφής δημιουργούν ένα καχεκτικό δάσος αργής ανάπτυξης. Πιθανόν λοιπόν, αυτά τα έλατα να αποτελέσουν ένα πρώτο δάσος το οποίο θα δώσει προστασία και κανονικές συνθήκες για να αναπτυχθεί εκεί κανονικό ελατόδασος σε επόμενη χρονική φάση.

___
    βλέπε και Τα όμορφα καμμένα, όμορφα γίνονται βοσκοτόπια