Τα εντελβάις της Πάρνηθας

7 Νοε 2016   
Savvas Hiker

    Προχτές στον ερχομό από Λημικό χωρίσαμε οι μεν απο δω, από Διάσελο Πανός, εγώ σόλο από κεί, από τον αυχένα της Μόλας (Μακρυλάκκα), βάζοντας ραντεβού για τη βόρεια Λυκοποριά στη δύση ηλίου ώστε να συνεχίσουμε για Μπάφι.
    Όπως και ο λαγός με τη χελώνα, ήμουν άνετος από χρόνο έχοντας μικρότερο κομμάτι διαδρομής και την πάτησα φωτογραφίζοντας διάφορα όπως και τα άσπρα κρινάκια, τα "εντελβάις" της Πάρνηθας. Μετά έτρεχα στον ανήφορο με τη γλώσσα έξω, με το σούρουπο στο δάσος να βαθαίνει όλο και περισσότερο, πολύ αγιάζι και ιδρώτα.

    Τα "κρινάκια" λοιπόν (κρόκος της Αττικής - Crocus Atticus), αυτό το στολίδι της Πάρνηθας, αρχίζουν να βγαίνουν αυτή την εποχή, και σε μεγαλύτερα υψόμετρα από άλλα της ίδιας οικογένειας, συνεχίζοντας ακόμη και με τα χιόνια, μέχρι Μάρτη. Πήρα φωτογραφίες με διάφορες προοπτικές στο ίδιο θέμα, για να κρατήσω την καλύτερη, αλλά τελικά όλες έχουν τη δική τους αισθητική.

___
    Βλέπε και
        Ελληνικη φυση: Οι άγριοι κρόκοι του φθινόπωρου

        Flora hellenica: Crocus atticus

        Flora Attica: Κρόκος της Αττικής Crocus atticus

        Flora Attica: Οι κρόκοι της Αττικής

        Flora Attica: Crocus siebri subsp. atticus Κρόκος της Αττικής

        Flora Attica: Κρόκοι στο χιόνι της Πάρνηθας

4 comments:

 1. Απο Λημικό διάσελο Πάνα μετά Σκίπιζα για Μπάφι είναι καλή ιδέα αντί από το δρόμο αλλά γιατί μεσω Λυκοπορειάς;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Πάρνηθα Νικόλα, το μεγάλο ορεινό σχολείο. Εδώ ανέβηκαν από Αυλώνα. Είναι παρέα που έδεσε πρόσφατα και εξασκούνται ομαδικά με διάφορες παραλλαγές αναβασης.

   Δυστυχώς δεν βολεύει πλέον η Φυλή, μετά την κατάργηση των σχετικών συγκοινωνιών, που έδινε περισσότερες και καλύτερες διαδρομές αυτού του είδους.

   Delete
  2. Δικιο εχεις φιλε μου τωρα που ειναι της μοδας τα ορειβατικα θα γινοταν χαμος απο και προς Φυλη. Μου θιμισες Φυλη Φιχθι Αγια Παρασκευη Κλημεντι Σκιπιζα διανυκτερευση Μπαφι Μολα Κατσιμιδι Μαλακασα! Πριν χρονια αυτο.

   Delete
  3. Έτσι. Η εποχή των 6ωρων και 8ωρων. Εποχή που υπήρχαν συγκοινωνίες για Φυλή, Μετόχι, Αγ.Τριάδα, Θρακομακεδόνες.

   DeleteΕγγραφή σε: Αναρτήσεις