Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Το σωματικό βάρος

                                                                                 1 Μαρ 2017    
Savvas Hiker



    Στο σωματικό βάρος, στο βουνό, το πρόβλημα εντοπίζεται είτε στο υπερβολικό είτε στο πολύ μικρό. Το βουνό απαιτεί ένα αναλογικά φυσιολογικό βάρος, το οποίο χρειάζεται για τα απαιτούμενα ενεργειακά αποθέματα, για την ισορροπημένη ορθοπεδική καρδιακή αγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση του οργανισμού, για μια πλήρη γκάμα δραστηριοτήτων, και για παραμονή στο ύπαιθρο με διάφορες συνθήκες.

    Η αναφορά και στο πολύ μικρό σωματικό βάρος (εννοώντας κατα αναλογία) κάνει εντύπωση σε μερικούς, αποτέλεσμα της σύγχρονης αντίληψης. Όμως, στο βουνό το υπερβολικά μικρό βάρος σημαίνει κρίσιμη ακαταλληλότητα ή καταλληλότητα μόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες πχ το τρέξιμο επιδόσεων ή την αναρρίχηση μόνο για την αναρρίχηση. Όπου ο χρόνος παραμονής στο ύπαιθρο και οι απαιτήσεις είναι συγκεκριμένα, με συγκεκριμένες συνθήκες, μικρό ή καθόλου φερόμενο φορτίο-σακίδιο, και κατάληξη της δραστηριότητας οπωσδήποτε σε προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον.

    Ακόμη περισσότερο κρίσιμο είναι το θέμα του υπερβολικού βάρους. Προσθέτει μεγάλη ορθοπεδική καταπόνηση στις καταβάσεις και καρδιαγγειακή και αναπνευστική καταπόνηση στις αναβάσεις. Πχ ένας ενήλικας με μόλις 10 παραπανήσια κιλά, συν τα 5-6 κιλά ενός μέσου σακιδίου και κάποιο βασικό εξοπλισμό όπως ορειβατικά παπούτσια, μπατόν, κλπ, είναι σαν να ανεβαίνει τις ανηφόρες και κατεβαίνει τις κατηφόρες κουβαλώντας, μόνιμα επί ώρες, ας πούμε ένα μεγάλο τενεκέ λάδι (γύρω στα 17 κιλά). Για σκεφτείτε το λίγο, μιλάμε για άθλο.

    Οι ιατροί, οι γυμναστές, οι διατροφολόγοι, συμβουλεύονται σχετικούς πίνακες, και μαζί με την εξατομικευμένη άποψη, βάζουν κάποιο στόχο σωματικού βάρους. Όμως, μιλώντας ειδικά για το βουνό, για να έχουμε μια αντίληψη σαν γενικό στόχο, ας πάρουμε καταρχήν τον εμπειρικό κανόνα. Για τις δραστηριότητες του βουνού, λοιπόν, και της υπαίθρου γενικότερα, ο εμπειρικός κανόνας στο σωματικό μας βάρος πάει ως εξής.
  - Μετράμε το ύψος μας σε εκατοστά
  - Αφαιρούμε 100. Για ενήλικες άντρες, το αποτέλεσμα είναι το ανώτερο φυσιολογικό βάρος (ΑΦΒ) σε κιλά. Για ενήλικες γυναίκες, από το αποτέλεσμα αφαιρούμε 5% και έχουμε το ανώτερο φυσιολογικό βάρος (ΑΦΒ) σε κιλά.
  - Υπολογίζοντας μείον 5% έως μείον 10% από το ΑΦΒ, έχουμε το σωματικό βάρος για μια πιο έντονη δραστηριότητα, πχ καλύτερες επιδόσεις σε αναβάσεις και καταβάσεις, ή συστηματικά μεγάλες πορείες και πολυήμερες δραστηριότητες. Ενδεικτικά, αυτό είναι το επίπεδο σωματικού βάρους, γενικά και υπό συνθήκες, όπου το σώμα μοιάζει πιο "καλίγραμμο".
  - Υπολογίζοντας μείον 10% έως μείον 15% από το ΑΦΒ, οπωσδήποτε όμως με την κατά περίπτωση γνώμη ειδικών, έχουμε το σωματικό βάρος για έντονη και απαιτητική δραστηριότητα επιδόσεων, πχ όπως το τρέξιμο στο βουνό.
    Παράδειγμα:
    Άνδρας ύψους 175εκ. Στο βουνό πρέπει να έχει ανώτερο φυσιολογικό βάρος 75 κιλά. Για πιο καλές ορειβατικές επιδόσεις πρέπει να είναι 71 με 67 κιλά. Για επιδόσεις σε αθλητικές δραστηριότητες στο βουνό, πρέπει να είναι κάπου ανάμεσα στα 67 με 64 κιλά.
    Η γυναίκα ίδιου ύψους, πρέπει να έχει ανώτερο φυσιολογικό βάρος 71 κιλά. Για πιο καλές ορειβατικές επιδόσεις πρέπει να είναι κάπου στα 68 με 64 κιλά. Ενώ για αθλητικές επιδόσεις στο βουνό πρέπει να είναι 64 έως 60 κιλά.


    Για όσους θέλουν κίνητρο και έμπνευση για να χάσουν κάποια κιλά, ένα παράδειγμα χαμηλού βάρους και αθλητικών επιδόσεων είναι ο Kilian Jornet που είδαμε στον Όλυμπο, στο βίντεο στην αρχή.


--------------------------------------

    Ένας καλός τρόπος δίαιτας
για μείωση του σωματικού βάρους, που θα σας φανεί "περίεργος", αλλά είναι αποδοτικός όταν δεν υπάρχουν θέματα υγείας, και είναι σχετικός με αθλούμενους, ορειβάτες, πεζοπόρους, κλπ, είναι ο εξής απλός:
1  - Τρώμε 6 γεύματα την ημέρα.
2  - Μοιρασμένα σε ίσα χρονικά διαστήματα μεταξύ τους.
3  - Κάθε γεύμα έχει την ίδια ακριβώς ποσότητα τροφής σε όγκο, όμως ο όγκος να είναι το πολύ όσο πχ 1 πακέτο τσιγάρα. Αποφεύγουμε τροφές που, στη δική μας εμπειρία, ξέρουμε ότι μας αφήνουν αίσθημα "κενού".
4  - Οπωσδήποτε λήψη κάθε γεύματος, στην προκαθορισμένη του ώρα, ακόμη και όταν δεν πεινάμε. 
5  - Όποτε παρατηρούμε ότι αρκετά γεύματα τα καταναλώνουμε υποχρεωτικά, τότε μειώνουμε κι άλλο τον προκαθορισμένο όγκο των γευμάτων.

    Σημειώσεις.
    Εννοείται ότι η παραπάνω δίαιτα αφορά περιόδους κάποιας προσπάθειας αδυνατίσματος, για υγιή άτομα. Δεν συνιστάται σαν κανονικός τρόπος διατροφής.
    Εννοείται, επίσης, ότι ο "όγκος" τροφής που καθορίσαμε θα περιλαμβάνει και θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός γενικότερα, αλλά και στην όλη του προσπάθεια.
    Τα 1 έως 4, είναι και μέθοδος διατροφής γενικότερα για έντονα αθλούμενους, ασκούμενους, ή ασκούντες μια έντονη δραστηριότητα, πχ ορειβάτες, στη χρονική περίοδο της έντονης άσκησης ή δραστηριότητας.

    Τέλος, 
είναι καλό τα υπέρβαρα άτομα στην προσπάθεια να χάσουν βάρος, να μην εξουθενώνονται με έντονες σωματικές δραστηριότητες, παρά τη λάθος διαδεδομένη αντίληψη. 
    Ας πούμε, όσον αφορά την ορειβατική πεζοπορία, είναι πιο σωστές οι προοδευτικά μεγαλύτερες αποστάσεις αλλά σε ήπιες και ελαφρά κατηφορικές διαδρομές. Το βάρος χάνεται σωστά και όμορφα με συχνή ήπια δραστηριότητα, όχι με έντονη δραστηριότητα, που είναι και επικίνδυνη. 

    Για να δώσω ένα παράδειγμα, μια διαδρομή (που όμως δεν θα κάνετε στις αρχές ακόμη, γιατί είναι μεγάλη) ήπια και ελαφρά κατηφορική είναι η κατάβαση Μαυροβούνι - Αη Γιώργης Κεραμιδιού - Μετόχι. Επιλέξτε την ακολούθηση της από το μονοπάτι ή από το δρόμο, ή με εναλασσόμενη ακολούθηση, ανάλογα πως νιώθετε ορθοπεδικά και ανάλογα τις προσωπικές παραμέτρους. Για παράδειγμα, ενώ φαινομενικά η πορεία σε δρόμο μπορεί να φαντάζει πιο ανώδυνη για τα πόδια, ίσως σε μερικές περιπτώσεις κρίνεται προτιμότερο ένα μονοπάτι γιατί εκεί συμμετέχουν περισσότεροι μύες του ποδιού και μοιράζεται έτσι η καταπόνηση, για αυτό η επιλογή είναι προσωπική και κατα περίπτωση. 

Μια καλή, όσον αφορά μικρότερες ήπιες διαδρομές, είναι ας πούμε ακολουθώντας μόνο τον δρόμο από την πηγή στη Μόλα (Αγ.Πέτρος) αρχικά μέχρι την πηγή Μεσιανό Νερό, και μετά προοδευτικά για πιο πέρα μέχρι την πηγή Κορομηλιά. Βλέπε και Πορεία των πηγών

Σαν πρώτη πολύ ήπια διαδρομή, για ξεκίνημα, μια πρώτη προσωπική διερεύνηση, και με όμορφη αίσθηση επαφής με τη φύση (προσοχή, χωρίς κατάλληλο συνοδό η διαδρομή ίσως δεν είναι αρκετά ασφαλής για μικρά παιδιά), προτείνω τη Διαδρομή [1-01] μέχρι το "πλάτωμα της Γιαννούλας" που θα βρείτε εδώ.

___

Σωματικο, βαρος, κιλα, πως, διαιτα, διατροφη, λιπαρα, τροφες, υπερβαρος, παχυσαρκος, αδυνατος, προετοιμασια, αντοχη, ασκηση, γυμναστικη, δραστηριοτητα, χρονος, βουνο, πεζοπορια, ορειβασια, αναρριχηση, διασωση, σπηλαιολογια, φαραγγοδιασχιση, ποδηλασια, ορεινο, τρεξιμο, πορεια, διαδρομη, μονοπατι, δρομος