Μόλα - Σκίπιζα, ανάβαση κυκλική

15 Μαρ 2017     Ανανέωση Ιούνιος 2017 
Savvas HikerΓενικά

   Μια όμορφη κυκλική, για όσους έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από τη Μόλα, με όλες τις αλπικές ομορφιές, απίστευτα κοντά σε μια μεγάλη πόλη.
   Μπορεί να γίνει και σαν συνέχεια κάποιας ανάβασης μέχρι τη Μόλα. Για παράδειγμα, από τον Χάραδρο.
   Ο χαρακτήρας της διαδρομής αλλάζει ανάλογα την εποχή, και τον καιρό σε κάθε εποχή. Ξεκινά και καταλήγει στον χώρο δασικής αναψυχής της Μόλας. Στεφανώνει τις δύο υψηλότερες κορυφές, διέρχεται και από την "αθέατη" από τον ήλιο βορεινή πλευρά της υψηλότερης, της Καραβόλας, με τις διαφορετικές μυρωδιές από τα βότανα, τις ζυμώσεις, τις σήψεις, τις αναγεννήσεις στο αλπικό δάσος. Περνά από την υψηλότερη πηγή στην Αττική, την Σκίπιζα, και επιστρέφοντας διέρχεται από την περιοχή του καταφυγίου Μπάφι, για να καταλήξει πάλι στη Μόλα και την πρώτη πηγή της διαδρομής.
   Ένα γαϊτανάκι συνεχούς εναλλαγής μεταξύ απέραντης θέας προς διάφορες κατευθύνσεις, διάφορες κορυφές, την Σαλαμίνα, τον Ευβοϊκό, τον Κορινθιακό, και σκοτεινά σκεπασμένα μονοπάτια από ψηλά έλατα.
   Ξεκινώντας την διαδρομή, κάποιος, προσαρμόζει το πνεύμα και την διάθεση του ώστε να συμπορεύεται με τον σεβασμό και την ησυχία που απαιτούν ο χώρος, το υψόμετρο, τα ζώα, το δάσος, και οι συνήθειες του βουνού.


Στοιχεία

Ανάβαση Κυκλική.
Αγ.Πέτρος στη Μόλα - βόρεια Καραβόλα - πυροφυλάκιο Σκίπιζας - Σκίπιζα - διάσελο Κακής Ράχης - Μπάφι - ανατολικό Όρνιο - Αγ.Πέτρος

Ζώνη ύψους  :  1.050μ-1.270μ
αΥΔμ +450
Απόσταση  :  8.6χλμ
  
ΩΠ  :  3ω30λ
Συντ.Δυσκολίας  :  6.3/10


Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS
( άρθρο:  GPS για πεζοπορία στο βουνό, στο κινητό )

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

Γραμμές:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι


Σημειώσεις

   Η μπάρα στην άσφαλτο περί τα 2+ χλμ πριν τον Αγ.Πέτρο, στη διασταύρωση με την άσφαλτο από Αθήνα, κλείνει για τα ΙΧ με την Δύση Ηλίου απαγορεύοντας και την μετάβαση και την επιστροφή.

   Το βορεινό κομμάτι της διαδρομής, μεταξύ του Αγ.Πέτρου και του πυροφυλάκιου της Σκίπιζας, μπορεί να είναι κλειστό λόγω χιονοκάλυψης είτε σε κάποια χρονικά διαστήματα από τέλος Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Μαρτίου είτε ακόμη και σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.*

   Η διαδρομή είναι κυκλική, σε μονοπάτια κατα το 90% του χρόνου πεζοπορίας, και ξεκινά από τον Αγ.Πέτρο στην άσφαλτο.
   Η διαδρομή είναι καλύτερο να γίνεται αριστερόστροφα, δηλαδή από τον Αγ.Πέτρο προς την Σκίπιζα, και επιστροφή από την περιοχή του Μπάφι. Έτσι τοποθετούνται στην αρχή της διαδρομής οι πιο αξιόλογες ανηφόρες/αναβάσεις, επίσης, η κάπως πιο έντονη σωματική δραστηριότητα θα γίνει στη σκιερή πλευρά του βουνού αντί στο ηλιόλουστο νότιο τμήμα της διαδρομής, και επίσης, η πεζοπορία στο τμήμα του μονοπατιού από Αγ.Πέτρο προς Σκίπιζα (σημείο w102 μέχρι w104) θα γίνει με άνοδο αντί με πιο απαιτητική κάθοδο λόγω κλίσης. Επίσης, ανάλογα την εποχή, κάποια σημεία του μονοπατιού στη βορεινή πλευρά της διαδρομής ίσως να είναι κάπως λασπώδη και ολισθηρά και περνώνται πολύ ευκολότερα με την αριστερόστροφη (δηλαδή εδώ ανοδική) φορά της διαδρομής.
   Στο σημείο w104 είναι η διασταύρωση με το περιφερειακό μονοπάτι των κορυφών, το οποίο ακολουθούμε δεξιά (δυτικά).
   Στο σημείο w105 είναι η διασταύρωση με το μονοπάτι που ανεβαίνει στην Λυκοποριά (νότια), το οποίο μετά κατεβαίνει στην περιφερειακή άσφαλτο της Πάρνηθας και το Μπάφι. Όμως εμείς, στο w105, συνεχίζουμε στο μονοπάτι ευθεία (δυτικά/βορειοδυτικά).
   Στο σημείο w108 είναι η διασταύρωση (υψ 1.270μ) στην δυτική Καραβόλα, όπου το μονοπάτι αριστερά (νότια) παρακάμπτει την Σκίπιζα, συντομεύοντας προς Μπάφι. Εμείς, στο w108, στρίβουμε δεξιά (βορειοανατολικά) για το πυροφυλάκιο Σκίπιζας όπου, αφού θαυμάσουμε την θέα, κατηφορίζουμε στη συνέχεια του μονοπατιού αριστερά-πίσω (νοτιοανατολικά) για Σκίπιζα.

   Οι πηγές της διαδρομής είναι τέσσερις. Στη Μόλα (στον Αγ.Πέτρο, πάνω στην άσφαλτο), στην Σκίπιζα, στο Μπάφι (η βρύση στην αυλή), και της Χαράς κοντά στην Μόλα στην επιστροφή. Για την καταλληλότητα των πηγών δείτε Το νερό των πηγών.

   *Σε εποχή χιονοκάλυψης ή με πάγο η διαδρομή τεχνικά είναι δύσκολη, και περισσότερο στην βορεινή πλευρά της Καραβόλας.
   Ειδικότερα με βαθύ χιόνι είναι δύσκολη και στην ακολούθηση, έως και αδύνατη, γιατί η σήμανση δεν είναι καλή. Επιπλέον, σε κάποια κομμάτια της διαδρομής συνυπάρχουν διάφορες διαδρομές σημάτων, όλες ελλειπείς, μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση της σηματοδοσίας.
   Πάντως, όταν δεν υπάρχει χιόνι, τα μονοπάτια εδώ είναι πολύ εμφανή και πατημένα.

___
   Βλέπε και Γύρος Καραβόλας και Όρνιου, Σκίπιζα.

   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής
   Βλέπε  "Ο καιρός στο... " - χάρτης σημείων καιρού  

   Βλέπε Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό ΠάρνηθαςΕγγραφή σε: Αναρτήσεις