Μόλα - Σκίπιζα, ανάβαση κυκλική

15 Μαρ 2017     Ανανέωση Ιούνιος 2017 
Savvas HikerΓενικά

   Μια όμορφη κυκλική, για όσους έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από τη Μόλα, με όλες τις αλπικές ομορφιές, απίστευτα κοντά σε μια μεγάλη πόλη.
   Μπορεί να γίνει και σαν συνέχεια κάποιας ανάβασης μέχρι τη Μόλα. Για παράδειγμα, από τον Χάραδρο.
   Ο χαρακτήρας της διαδρομής αλλάζει ανάλογα την εποχή, και τον καιρό σε κάθε εποχή. Ξεκινά και καταλήγει στον χώρο δασικής αναψυχής της Μόλας. Στεφανώνει τις δύο υψηλότερες κορυφές, διέρχεται και από την "αθέατη" από τον ήλιο βορεινή πλευρά της υψηλότερης, της Καραβόλας, με τις διαφορετικές μυρωδιές από τα βότανα, τις ζυμώσεις, τις σήψεις, τις αναγεννήσεις στο αλπικό δάσος. Περνά από την υψηλότερη πηγή στην Αττική, την Σκίπιζα, και επιστρέφοντας διέρχεται από την περιοχή του καταφυγίου Μπάφι, για να καταλήξει πάλι στη Μόλα και την πρώτη πηγή της διαδρομής.
   Ένα γαϊτανάκι συνεχούς εναλλαγής μεταξύ απέραντης θέας προς διάφορες κατευθύνσεις, διάφορες κορυφές, την Σαλαμίνα, τον Ευβοϊκό, τον Κορινθιακό, και σκοτεινά σκεπασμένα μονοπάτια από ψηλά έλατα.
   Ξεκινώντας την διαδρομή, κάποιος, προσαρμόζει το πνεύμα και την διάθεση του ώστε να συμπορεύεται με τον σεβασμό και την ησυχία που απαιτούν ο χώρος, το υψόμετρο, τα ζώα, το δάσος, και οι συνήθειες του βουνού.


Στοιχεία

Ανάβαση Κυκλική.
Μόλα - βόρεια Καραβόλα - πυροφυλάκιο Σκίπιζας - Σκίπιζα - διάσελο Κακής Ράχης - Μπάφι - ανατολικό Όρνιο - Μόλα

Ζώνη ύψους  :  1.050μ-1.270μ
ΥΔm +220
Απόσταση  :  8.6χλμ
  
ΩΠ  :  3ω38λ
Συντ.Δυσκολίας  :  6.3/10


Χάρτες

  ► Κατεβάστε τη διαδρομή σε αρχείο gpx για GPS

  ► Κατεβάστε τη διαδρομή σε αρχείο για Google Earth

Γραμμές:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι


Σημειώσεις

   Η μπάρα στην άσφαλτο περί τα 2+ χλμ πριν τη Μόλα, στη διασταύρωση με την περιφερειακή άσφαλτο της Πάρνηθας, κλείνει για τα ΙΧ με την Δύση Ηλίου απαγορεύοντας και την μετάβαση και την επιστροφή.

   Στο σημείο w104 είναι η διασταύρωση με το περιφερειακό μονοπάτι των κορυφών, το οποίο ακολουθούμε δεξιά (δυτικά).
   Στο σημείο w105 είναι η διασταύρωση με το μονοπάτι που ανεβαίνει στην Λυκοποριά (νότια), το οποίο μετά κατεβαίνει στην περιφερειακή άσφαλτο της Πάρνηθας και το Μπάφι. Όμως εμείς, στο w105, συνεχίζουμε στο μονοπάτι ευθεία (δυτικά/βορειοδυτικά).
   Στο σημείο w108 είναι η διασταύρωση (υψ 1.270μ) στην δυτική Καραβόλα, όπου το μονοπάτι αριστερά (νότια) παρακάμπτει την Σκίπιζα, συντομεύοντας προς Μπάφι. Εμείς, στο w108, στρίβουμε δεξιά (βορειοανατολικά) για το πυροφυλάκιο Σκίπιζας όπου, αφού θαυμάσουμε την θέα, κατηφορίζουμε στη συνέχεια του μονοπατιού αριστερά-πίσω (νοτιοανατολικά) για Σκίπιζα.

   Οι πηγές της διαδρομής είναι τέσσερις. Στη Μόλα (στον Αγ.Πέτρο, πάνω στην άσφαλτο), στην Σκίπιζα, στο Μπάφι (η βρύση στην αυλή), και της Χαράς κοντά στην Μόλα στην επιστροφή. Για την καταλληλότητα των πηγών δείτε Το νερό των πηγών.

   Σε εποχή χιονοκάλυψης ή με πάγο η διαδρομή τεχνικά είναι δύσκολη, και περισσότερο στην βορεινή πλευρά της Καραβόλας.
   Ειδικότερα με βαθύ χιόνι είναι δύσκολη και στην ακολούθηση, έως και αδύνατη, γιατί η σήμανση δεν είναι καλή. Επιπλέον, σε κάποια κομμάτια της διαδρομής συνυπάρχουν διάφορες διαδρομές σημάτων, όλες ελλειπείς, μπερδεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση της σηματοδοσίας.
   Πάντως, όταν δεν υπάρχει χιόνι, τα μονοπάτια εδώ είναι πολύ εμφανή και πατημένα.

   Ορειβατικά, η διαδρομή αυτή είναι μια καλή συνέχεια εξάσκησης, μικρής προς μέτριας δυσκολίας.

   Βλέπε και Γύρος Καραβόλας και Όρνιου, Σκίπιζα.

___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής
   Βλέπε  "Ο καιρός στο... " - χάρτης σημείων καιρού