Μπάφι - Μόλα, από ανατολικό Όρνιο

2 Αυγ 2017     Τελευταία ενημέρωση Νοε 2017 
Savvas HikerΓενικά

   Μία από από τις βασικές διαδρομές που ξεκινούν από το καταφύγιο Μπάφι. Αυτή πάει στην "περιοχή δασικής αναψυχής" της Μόλας από το ανατολικό Όρνιο, ενώ μπορούμε να πάμε και μέσω Λυκοποριάς ή από το Αυγό (και τις εκεί πηγές), που θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις.
   Μπορεί είτε να γίνει σκέτη με επιστροφή, σαν βόλτα, είτε σαν συνέχεια άλλης διαδρομής, είτε σαν συνδετήρια προς Λοιμικό, Σαλονίκι, Κατσιμίδι, κλπ για πιο πέρα.
   Είναι ανάλογης δυσκολίας με τη διαδρομή Μαυροβούνι (Καζίνο) - Μπάφι, και πάλι με συνεχώς παρακείμενη άσφαλτο είτε για περιπτώσεις ανάγκης είτε σαν εναλλακτικό δρομολόγιο επιστροφής, δηλαδή για πεζοπόρους σχεδόν όλων των ειδών. Όμως προσοχή, ανάλογα τον καιρό, ανάλογα την εποχή, και ανάλογα την κατάσταση του εδάφους, γιατί το βουνό ουδέποτε αστειεύεται και πάντα χρειάζεται σεβασμό.
Στοιχεία

Μπάφι - ανατολικό Όρνιο - Μόλα

Η διαδρομή από το μονοπάτι:


Ζώνη ύψους  :  1.020μ--1.200μ
ΥΔμ μετάβασης +40-180  (ανάβαση 180μ στην επιστροφή)
Απόσταση  :  3χλμ
  
ΩΠ  :  (μετάβασης) 1ω03λ     (επιστροφής) 1ω20λ
Συντ.Δυσκολίας  :  (μετάβασης) 5,3/10     (επιστροφής) 6,5/10

Χάρτες

  ► Κατεβάστε τη διαδρομή σε αρχείο gpx για GPS

  ► Κατεβάστε τη διαδρομή σε αρχείο για Google Earth

Γραμμές:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι
 Κίτρινη     Μονοπάτι χωρίς σήμανση, ή πρόχειρη σήμανση, και δύσκολης ακολούθησης σε κακές καιρικές συνθήκες ή τη νύχτα.
 Μπλε    Μονοπάτι χωρίς σήμανση, και δύσβατο ή κλειστό πλέον.


Διάφορα

   Η σήμανση δεν είναι πυκνή και άρα ασφαλής αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν δεν υπάρχουν χιόνια, γιατί το μονοπάτι είναι έντονα πατημένο και εμφανές. Επίσης δεν είναι πρόβλημα οι σχετικά "αφανείς" διασταυρώσεις του μονοπατιού με άλλα μονοπάτια, για κάποιον που ακολουθεί την κύρια κατεύθυνση Μπάφι-Μόλα και αντίστροφα.

   Η διαδρομή ξεκινά από το πάρκινγκ του καταφυγίου Μπάφι (σημείο w076 στον ένθετο χάρτη) και πάει ανατολικά, μέσα από τον πρώην βοτανικό κήπο (το ξέφωτο). Μέσα στο ξέφωτο μην ψάχνετε για το μονοπάτι της διαδρομής, θα το βρείτε να μπαίνει στο δάσος στην απέναντι άκρη εντελώς αντίθετα από το πάρκινγκ, κάπου προς το χαμηλότερο σημείο. Το μονοπάτι ανηφορίζει στο δάσος και συναντά την άσφαλτο, σύνολο 10λ μέχρι εδώ, την οποία περνάει κάθετα συνεχίζοντας ψηλότερα από αυτήν.
   Μετά από ακόμη 10-15λ, κατεβαίνει στη διασταύρωση της ασφάλτου που οδηγεί είτε προς τις κορυφές είτε προς τη Μόλα, διασχίζει την διασταύρωση της αφάλτου διαγώνια και ξαναμπαίνει στο δάσος απέναντι, οδεύοντας  πλέον απρόσκοπτα προς τη Μόλα. Αν καθ'οδόν εντοπίσετε οποιαδήποτε διασταύρωση μονοπατιών, συνεχίζετε "ευθεία".

   Τελικά το μονοπάτι μετά από 30λ από την διασταύρωση της ασφάλτου, βγαίνει πάλι στην άσφαλτο πάνω από τον Άγιο Πέτρο. Εκεί στην άσφαλτο είναι και η ομώνυμη πηγή.
Ο Άγιος Πέτρος
   Στην ουσία, πρακτικά έχουμε φτάσει στην περιοχή Μόλα, το τέλος της διαδρομής έχει πλέον δύο περιπτώσεις. Είτε για 5λ κατηφορίζει κάτω από τον Άγιο Πέτρο, προσπερνώντας από δεξιά το υπαίθριο θεατράκι για χαμηλότερα, μπαίνει στο πανέμορφο ελατόδασος και συναντά την διασταύρωση του μονοπατιού που έρχεται από τον Χάραδρο (για Μόλα, στη διασταύρωση στρίβουμε αριστερά, δυτικά). Είτε, καλύτερα για όσους δεν έχουν ακόμη αντίληψη της περιοχής, στον Άγιο Πέτρο συνεχίζουμε στην άσφαλτο δυτικά για 2λ μέχρι την διασταύρωση με τις κλειστές μπάρες, εκεί παίρνουμε τον δεξιό δρόμο και αμέσως κατηφορίζουμε το μονοπάτι στα δεξιά του δρόμου, βόρεια, φτάνοντας σε 3λ στο "τυπικό" κέντρο της Μόλας. Αν μπερδευτείτε, τότε στη διασταύρωση με τις μπάρες απλά συνεχίστε πάνω στον δεξιό δρόμο, και στην επόμενη διασταύρωση πάλι δεξιά, σύνολο μετά την μπάρα για 6λ.


Η πηγή στον Άγιο Πέτρο


___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής
   Βλέπε Ο καιρός στη Μόλα