Αγία Τριάδα - Ταμίλθι - Φυλή, κατάβαση ή ανάβαση

Παρνηθα, Φυλη, Ταμιλθι, Κιαφα Πινη, Κουμπουλα, Κυρα, Παληοχωρι, Αγια Τριαδα, ορειβασια, πεζοπορια, ποδηλασια, mtb, σκι, τρεξιμο, διασχιση, πορεια, αναβαση, καταβαση, εξασκηση, μονοπατι, διαδρομη, χαρτης, gpx, gps, απόσταση, χρόνος, ωρες πορειας, καιρος, τωρα, προβλεψη, προγνωση

2 Δεκ 2017     Τελευταία ενημέρωση Απρίλιος 2017 
Savvas Hiker 


Η πηγή στο Ταμίλθι


Γενικά

Από τις παλιές εποχές, άγνωστο από πότε, πολλές δεκαετίες πριν, αυτή η κλασική διάσχιση γινόταν περισσότερο σαν κατάβαση. Σε όλο αυτό το συνεχόμενο τοπίο εναλλαγών, στα χρόνια προ καμμένων. Ίσως και σαν μια χειμωνιάτικη κατάληξη, τότε, στις ταβέρνες στη Φυλή. Ήταν καλή και αργά την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο, αφού η ζέστη του κάμπου σε βρίσκει στο τελείωμα της ημέρας.
Γενικά, ως κατάβαση, είναι μακριά και χαλαρή επιτρέποντας έτσι να ρεμβάζεις το τοπίο, και την προτιμούσαν συχνά σαν μια από τις κοντινές διαδρομές ρουτίνας και ξεκούρασης μετά από εξορμήσεις σε άλλα βουνά.

Η διαδρομή αυτή, στην ουσία, αποτελούσε και έναν κεντρικό άξονα αναφοράς στις διαδρομές της νοτιοδυτικής Πάρνηθας. Έφτανες να προσθέτεις σιγά-σιγά, ας πούμε, παραλλαγές ή παρακάμψεις τέτοιες που κάποτε παρέκλινες πηγαίνοντας από το Κλημέντι και μετά κατέβαινες από το φρούριο της Φυλής, ή πηγαίνοντας από Γκούρα μετά Σπήλαιο Πανός και μετά Άρμα κατεβαίνοντας από Κλειστών.


Το Άρμα από το Ταμίλθι

Η διαδρομή Αγία Τριάδα - Ταμίλθι - Φυλή ήταν η πρώτη "μεγάλη" πορεία που με πήγε ο πατέρας μου όταν ήμουν στο ξεκίνημα, μετά από μερικές διαδρομές στα χαμηλά, και από τότε την κάναμε συχνά "για ξεκούραση" όπως πολλοί ορειβάτες τότε. Ακόμη θυμάμαι, έφηβος ων, την ευχάριστη αίσθηση αυτής της πρώτης μου διάσχισης. Δηλαδή, όταν έχεις ξεκινήσει στο βουνό από ένα σημείο, έχεις διασχίσει μια άγρια ορεινή φύση (όπως ήταν πλήρης, στην Πάρνηθα παλαιότερα), και έχεις βγεί σε ένα άλλο μέρος. Με διάφορους καιρούς.

Μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές. Διάφορες από αυτές έχουν κλείσει πλέον γιατί δεν έχουν συχνές διελεύσεις, ή είναι απροσπέλαστες λόγω της κατάστασης στα καμμένα. Ομοίως, για τους ίδιους λόγους, υπάρχουν τμήματα και της κυρίως διαδρομής που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Η βασικότερη από τις διάφορες αιτίες είναι η διακοπή των συγκοινωνιών που εξυπηρετούσαν την Πάρνηθα και άρα της ευκολίας στην εκτέλεση πεζοπορικών διασχίσεων.

Εδώ παραθέτω την κυρίως διαδρομή, με κάποιους εναλλακτικούς συμβιβασμούς πορείας στα τμήματα που έχουν κλείσει ή είναι απροσπέλαστα.
Στοιχεία


Ανάβαση ή κατάβαση.
- - - - - - - - -

Ζώνη ύψους  :  320μ-1.000μ
αΥΔμ (ανάβασης) +850   (κατάβασης) +160
Απόσταση  :  11.600μ
  
ΩΠ  :  (ανάβασης) 5ω15λ   (κατάβασης) 3ω55λ
Συντ.Δυσκολίας  :  (ανάβασης) 6,7/10   (κατάβασης) 5,2/10


Η εγκατελειμένη χιονοδρομική πίστα στο Παληοχώρι


Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS
( άρθρο:  GPS για πεζοπορία στο βουνό, στο κινητό )

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

Γραμμές:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι
 Μπλε    Μονοπάτι κλειστό, ή χάνεται κατα τόπους, ή χάνεται ανάλογα την εποχή και τον καιρό.Η σπηλιά Πρέμη


Σημειώσεις

Η διαδρομή άλλοτε συμπίπτει με μονοπάτια διαφόρων τυποποιημένων σημάνσεων που όμως είναι ελλειπείς, και άλλοτε διέρχεται από μονοπάτια (ή δρόμους) που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια τυποποιημένη σήμανση. Πάντως γενικά, επειδή η συγκεκριμένη διαδρομή είναι από τις παλαιότερες στην Πάρνηθα, υπάρχουν συχνά τα άτυπα κόκκινα σημάδια που βάζουν οι πεζοπόροι.

Αν κάποιος δεν έχει περπατήσει ξανά σε αυτή την πλευρά της Πάρνηθας, ώστε να έχει μια γενικότερη αντίληψη της περιοχής, είναι καλό να ακολουθήσει τη διαδρομή με χάρτη και πυξίδα ή κάποια συσκευή GPS.
Όταν βρέχει ή φυσάει πολύ, η διαδρομή είναι δύσκολη ή επικίνδυνη σε διάφορα σημεία. Κυρίως από λιθοπτώσεις στην περιοχή από την Αλογόπετρα μέχρι και 500μ βαδίζοντας προς τα πάνω από την πηγή Ταμίλθι, κοντά στα βραχώδη τμήματα.

Γενικά η διαδρομή αυτή έχει μια στρωτή υψομετρική πρόοδο, χωρίς πολλά ανέβα-κατέβα, που την κάνει ιδανική για εξάσκηση σε πεζοπορικές αναβάσεις ή καταβάσεις μέσου επιπέδου.

Η ράχη Κουμπουλα από την πλαγιά της Κυράς,
διακρίνεται η θάλασσα προς Σαλαμίνα

Κυρά

αφιερωμένο στον πατέρα μου
___
   Βλέπε ακόμη διαδρομές σχετικές με το Ταμίλθι

   Βλέπε ακόμη διαδρομές σχετικές με την Αγία Τριάδα

   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την ευρύτερη περιοχή της διαδρομής.
   Βλέπε  "Ο καιρός στο... " - χάρτης σημείων καιρού

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό ΠάρνηθαςΕγγραφή σε: Αναρτήσεις