Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;

8 Ιαν 2018   
Savvas Hiker

6 Ιαν 2018. Κακή Ράχη, πατημασιά λύκου στο χιόνι.


Στην κυκλική από Κακή Ράχη, που έλεγα στο προηγούμενο, βρήκα διάφορα θέματα να ασχοληθώ, έτσι όπως πήγαινα σχετικά αργά λόγω του εδάφους αλλά και της μέσης.
Πονάω ακόμη, και είμαι διστακτικός σε μερικά δύσκολα πατήματα που θέλουν χάρη πιρουέτας. Κάρφωσα το μπαστούνι, λοιπόν, αριστερά μου στην απότομη πλαγιά, κοιτάζωντας κάτω σκεπτικός που να πατήσω καλύτερα, και τότε το είδα.

Ένα πάτημα λύκου, μεγάλο και απλωτό.
Οι μεγάλες πατούσες των ζώων, μοιάζουν ακόμη μεγαλύτερες σε δύσκολο έδαφος όπου αυτό είναι μαλακό (βλ φωτο), γιατί εκεί το πέλμα ανοίγει, τα δε νύχια απλώνονται ακόμη περισσότερο.

Ο συγκεκριμένος λύκος έκρυψε άψογα τα πατήματα του, και τον πρόδωσε μόνο αυτό δίπλα στον βράχο.
Σήκωσα το κεφάλι και κοίταξα γύρω, τα υπόλοιπα πατήματα ήταν μισοκρυμμένα σε τούφες από χόρτα ή μικρά ξερόκλαδα ή πετραδάκια ή σημεία που το χιόνι είχε διάφορες ανωμαλίες. Πολλά τμήματα της πορείας του πρέπει να είχαν γίνει και πάνω σε βράχια που εξείχαν από το χιόνι, κρύβοντας την ακόμη περισσότερο.

Η διαδρομή που είχε ακολουθήσει ήταν ξεκάθαρα μια συνεχόμενη τραβέρσα κατα μήκος της ανατολικής πλαγιάς της Κακής Ράχης, από βορρά προς νότο. Συνεχόμενα βορειότερα, από την κατεύθυνση αυτή, είναι η Λυκοποριά αλλά δεν ξέρω αν ερχόταν από εκεί. Το άλλο που πρόσεξα είναι ότι ήταν μόνος.

Το πιθανότερο, για μένα, είναι ότι ο μοναχικός λύκος πέρασε από εκεί κάνοντας μια γενική εξερεύνηση αλλά και γενική κατόπτευση της περιοχής από ψηλά προς τα ανατολικά. Τα ίχνη ήταν γύρω στις 36-48 ώρες παλιά.
Κάθησα σε ένα βράχο και έψαξα στο κινητό. Πριν δυό μέρες (από το Σάββατο) είχαμε πανσέληνο, με ανατολή στις 20:17 και δύση στις 09:32 αργά το πρωί. Νομίζω, έτσι έχω την εντύπωση δηλαδή, που μπορεί να είναι και λάθος, ότι οι λύκοι δεν κυνηγούν τις νύχτες που έχει πανσέληνο. Άρα μάλλον εκμεταλλευόταν τον χρόνο εξερευνώντας.

Όπως καθόμουν, κοίταξα το ανοιχτό τοπίο που διέσχιζε αυτή η πορεία του λύκου.

Τραβερσάρησε την πλαγιά, νύχτα με πανσέληνο. Θα σταματούσε να μυρίσει διάφορα ή να ακούσει καλύτερα τους ήχους. Κοίταξε προς τα φώτα στο καταφύγιο στο Μπάφι, και μύρισε τον καπνό της καμινάδας. Το φως του φεγγαριού θα ενισχυόταν από τον ισχυρό προβολέα στον πύργο του ΟΤΕ στην κορυφή και από τα φώτα του καζίνο απέναντι. Πιθανόν και να αποφάσισε ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα να φέρει κάποια νύχτα την αγέλη από εδώ.
Κάπου πιο νότια στην Κακή Ράχη, λογικά, θα αποφάσισε να στρίψει δυτικά για να περάσει ψηλότερα από την Αγία Τριάδα, με κατεύθυνση προς Σκίπιζα, ή προς διάσελο του Πανός, ή προς Παληοχώρι για να περάσει μετά απέναντι προς την Κυρά. Ποιος ξέρει.

______

   Βλέπε και: Οι λύκοι στην Πάρνηθα