Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Και πανσέληνος και ολική έκλειψη

πανσεληνος, φεγγαρι, εκλειψη, νυχτα, Ιουλιος 2018, July 2018, full moon, total eclipse, full moon with total eclipse, photos, images

28 Ιουλ 2018     
Savvas Hiker

Η σκιά της γης προχωράει να καλύψει το φεγγάρι


Πανσέληνος Παρασκευή 27 Ιουλίου με ολική έκλειψη. Οι φωτογραφίες βγήκαν μεταξύ 22:15 με 22:45, με τη σειρά που τις παραθέτω. Η κάθε μια με τη δική της ιδιαιτερότητα. Αυτή ήταν η φάση που προοδευτικά κρυβόταν το φεγγάρι όλο και περισσότερο.

Στη φάση που ήταν "σβηστό" τελείως, και αργότερα που άρχισε σταδιακά να αποκαλύπεται, βαριόμουν να βγάζω πάλι φωτο. Όλες με απλό τρίποδα χωρίς μοτέρ παρακολούθησης (απαραίτητο στις μεγάλες μεγεθύνσεις) και με εμπειρικές ρυθμίσεις έκθεσης που έβαζα στα σκοτεινά. Έτσι μετά καθόμασταν στην κορυφή χαζεύοντας. Διότι ξέρεις. Άμα το παρακάνεις με τις φωτογραφίες χάνεις τη στιγμή.

Αυτή μοιάζει απόκοσμη.
Φαντάσου ότι είσαι σε ένα διαστημόπλοιο διασχίζοντας άγνωστους κόσμους, και περνάς αργά δίπλα από αυτό τον πλανήτη:






Αυτή τεχνικά δεν βγήκε καλή, μάλλον κάποιος δίπλα θα άναψε τον φακό του τη στιγμή της λήψης, ίσως επίσης, μπήκε στη μέση και το αυτόματο focus χωρίς να το καταλάβω.
Αλλά καλλιτεχνικά έχει ενδιαφέρον. Θα την ονόμαζα, "πλανήτης στη θάλασσα των αερίων":



Και η τελευταία.
Το φεγγάρι εδώ είναι "σβηστό", αλλά επειδή κινείται δεν μπορείς με απλό τρίποδα να έχεις μεγάλο χρόνο έκθεσης ώστε να πάρεις πολύ φως. Παρόλαυτα, η έκθεση ήταν αρκετή για ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα... γοητείας και μυστηρίου:



---