Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Τα χρώματα των ελαφιών

red, deer, fur, color, palette, autumn, Cervus elaphus, κοκκινο, χρωμα, ελαφια, ελαφιων, παλετα, φθινοπωρο


2 Δεκ 2018     
Savvas Hiker



    Σκεφτόμουν το ποια είναι τα χρώματα των κόκκινων ελαφιών εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιες φορές είχα προσπαθήσει με τα σχετικά προγράμματα στον υπολογιστή να συνθέσω μερικά στο περίπου, με σκοπό να χρησιμοποιήσω αυτή την παλέτα σε περιπτώσεις πχ όπως του blog.

    Τελικά, αποφάσισα τουλάχιστον να λύσω την απορία μου για τα ακριβή χρώματα, πηγαίνοντας να συναντήσω τα ίδια τα ελάφια. Τα χρώματα που προκύπτουν είναι μια δύσκολη περίπτωση για συνδιασμούς με "καλλιτεχνικό" σκοπό γιατί, βασικά, πρόκειται για χρώματα φυσικής παραλλαγής -πόσες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε τα ελάφια όταν δεν κινούνται, ακόμη και σε ανοιχτό χώρο. Δηλαδή γραφιστικά δεν μπορεί να υπάρξει μια εύκολη παλέτα, γιατί τα συμπληρωματικά και τα αντίθετα χρώματα που της αναλογούν συνδιάζονται δύσκολα σε μια πρακτική εφαρμογή που χρειάζεται τέτοια -όπως σε ένα blog. Δεν είναι αδύνατη αλλά σίγουρα ξεφεύγει από τις δικές μου δυνατότητες γιατί απαιτεί μεγάλη εμπειρία. Επίσης, στη φυσική αυτή παλέτα χρωματισμών παραλλαγής συμμετέχει και το τρίχωμα που δίνει διάφορους τόνους στη σκίαση ή στο φωτισμό.

    Τέλοσπαντων τουλάχιστον πέρασα καλά βρίσκοντας στην πράξη τα τυπικά χρώματα των κόκκινων ελαφιών.

    Τα χρώματα πάρθηκαν από φωτογραφίες που έβγαλα στο πεδίο ειδικά για αυτό το σκοπό, τέλη Νοέμβρη φέτος. Έχει σημασία η διευκρίνηση αφού, αντίθετα, σε ένα στούντιο θα γινόταν χρήση συγκεκριμένης θερμοκρασίας χρώματος στο φωτισμό.
    Στις πραγματικές συνθήκες, επίσης, παίζουν ρόλο στην απόχρωση του φωτισμού και η εποχή, και το γεωγραφικό πλάτος, και το υψόμετρο (εδώ 1.200μ).
    Όσον αφορά την ιδιότυπη διάθλαση (θόλωση) της ατμόσφαιρας, που υπάρχει στη λεκάνη της Μεσογείου, αυτή δεν έπαιξε ρόλο γιατί παρατηρείται περισσότερο τους θερμούς μήνες και σταδιακά κάτω από τα 900μ, κυρίως από τα 300μ και κάτω.
    Ρόλο παίζει επίσης και η ενδημική περιοχή των κόκκινων ελαφιών, αφού υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου σε αντίστοιχες κατηγορίες.

    Στη συνέχεια, στις φωτο, επελέγησαν συγκεκριμένες επιφάνειες σχετικά ομοιογενείς και χαρακτηριστικές, σε κάθε μια από τις οποίες πάρθηκε ο μέσος όρος χρωματισμού.

    Οι κωδικοί των συνήθων αποχρώσεων φαίνονται στη φωτο αναφοράς, η δε τυπική απόχρωση για τα κόκκινα ελάφια είναι η  #A3815A (RGB 163.129.90). 

    Πάντως όλα αυτά τα χρώματα, και κυρίως το τυπικότερο, αφήνουν μια καλή αίσθηση για διάφορες εφαρμογές, πχ όπως στην ένδυση, ή σαν παλέτα εσωτερικού χώρου με συγκεκριμένη ταυτότητα.



___

Παρνηθα, Parnitha, πεζοπορια, hiking,