Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Αλουμινοκουβέρτα και κερί

10 Σεπ 2016   
Savvas Hiker

    Όλοι ξέρουμε την αλουμινοκουβέρτα ανάγκης ("διαστημική κουβέρτα").
    Μια ακόμη χρήση της στην ανάγκη είναι σε συνδιασμό με ένα κερί, στα πρώτα στάδια της υποθερμίας για μια άμεση ενίσχυση της θερμότητας του σώματος και την επαναφορά του σε λειτουργική κατάσταση.

    Το καλύτερο είδος κεριού, για την περίπτωση, είναι ένα τύπου ρεσώ μαζί με το μεταλλικό του περίβλημα. Είναι ελαφρύ, κατάλληλο για το σακίδιο, διαρκεί αρκετά (τα κοινά, για 4 ώρες), δεν στάζει όταν λιώνει, και έχει πλατιά βάση για σταθερή και άμεση τοποθέτηση.


    [1]  - Πρώτα επιλέγουμε ένα απάνεμο σημείο στην περιοχή γύρω μας. Αν δεν υπάρχει τέτοιο, το δημιουργούμε πρόχειρα.
    [2]  - Καθόμαστε κάτω. Στο έδαφος, πάνω σε κάτι που θα εξασφαλίζει κάποια μόνωση από αυτό.
    [3]  - Τυλιγόμαστε με την αλουμινοκουβέρτα, ερμητικά, κουκουλώνοντας και το κεφάλι.
    Το κλείσιμο της αλουμινοκουβέρτας, όπως την κρατάμε κλειστή, πρέπει να είναι μπροστά μας και κατακόρυφο, από τα παπούτσια μέχρι το πρόσωπο.
    [4]  - Τοποθετούμε το κερί στο έδαφος στο εσωτερικό της αλουμινοκουβέρτας, κάπου ανάμεσα στα παπούτσια μας ή τα πόδια μας, και το ανάβουμε.
    [5]  - Προσπαθούμε η θερμότητα της φλόγας, όπως ανεβαίνει προς τα πάνω, να μη δημιουργεί τοπικά καψίματα σε εμάς ή σε υλικά. Σε αυτό μας βοηθάει ο τρόπος που κλείσαμε και κρατάμε την αλουμινοκουβέρτα, ρυθμίζοντας διάφορες αποστάσεις από τη φλόγα με μικροκινήσεις.
    [6]  - Τηρούμε τη μύτη και το στόμα μας εκτός του κλεισίματος.
    [7]  - Στην περίπτωση υποθερμίας, οποιουδήποτε βαθμού,  δεν υπερβαίνουμε τα 10 λεπτά εφαρμογής. Μετά το πολύ 10 λεπτά, απομακρύνουμε εκτός ή σβήνουμε το κερί, μένοντας μόνο με την αλουμινοκουβέρτα. Μη σβήσετε το κερί ρεσώ με νερό ή άλλα υγρά, επίσης, μην το σβήσετε φυσώντας δυνατά γιατί συγκρατεί ποσότητα λιωμένου κεριού.
    [8]  - Στη συνέχεια ασκούμε κάποια σωματική δραστηριότητα, ή και, αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τη χρήση του κεριού μετά από τουλάχιστον 5 λεπτά. Αν οι ανανεωμένες μας δυνάμεις το επιτρέπουν προσπαθούμε να μετακινηθούμε σε περιβάλλον με καλύτερες συνθήκες.


    Σημειώσεις   

    Πρέπει να υπάρχει, συνεχώς, καθαρός αέρας στο γύρω άμεσο περιβάλλον. 

    Η μέθοδος αυτή, πάντα με την αλουμινοκουβέρτα, μπορεί να εφαρμοστεί και μέσα σε ένα αντίσκηνο, σπήλαιο, ή ιγκλού από χιόνι ή πάγο, εφόσον αερίζονται επαρκώς.

    Ενδεχομένως, ανάλογα την περίπτωση και τις συνθήκες, να χρειάζονται δύο αναμμένα κεριά αντί ένα. Όμως, αυτό αποτελεί μια δύσκολη εκτίμηση για πολλούς και διάφορους λόγους.

    Μια αλουμινοκουβέρτα ανάγκης είναι πολύ μικρού, σχεδόν αμελητέου, βάρους, και μαζί με το κερί ρεσώ μπορούμε να την έχουμε στα πράγματα που κουβαλάμε πάντα μαζί μας, χειμώνα - καλοκαίρι.

    Την ίδια μέθοδο μπορεί να εφαρμόσει κάποιος που απλά θέλει να ζεσταθεί, και αφού δεν έχει υποθερμία, μπορεί να δοκιμάσει διάφορες παραλλαγές χρόνου εφαρμογής και τρόπου τυλίγματος με τα οποία νιώθει πιο άνετα. Αλλά υπόψη, μια αλουμινοκουβέρτα ανάγκης είναι δύσκολο να ξαναδιπλωθεί το ίδιο βολικά όπως ήταν αρχικά.

    Οι διαστάσεις μιας αλουμινοκουβέρτας ανάγκης στο εμπόριο ποικίλουν. Οι διαστάσεις που έχουν καθιερωθεί για χρήση στο ύπαιθρο, και είναι κατάλληλες για την περίπτωση μας, είναι 210εκ x 160εκ Σε μια αξιοπρεπή αλουμινοκουβέρτα, οι διαστάσεις πάντα αναγράφονται στη συσκευασία.

    Υπάρχουν ατομικοί σάκοι ανάγκης απο το ίδιο υλικό, ή περίπου το ίδιο, με αυτό της αλουμινοκουβέρτας. Όμως, εφαρμόζοντας τη μέθοδο, δεν γνωρίζω τι προβλήματα θα αντιμετωπίσει κάποιος με αυτούς ή αν είναι βολικοί.

    Υπόψη γενικά. Στο κερί ρεσώ, κάπου στο τελευταίο τρίτο της διάρκειας του, ο μεταλλικός πάτος αρχίζει να θερμαίνεται υπερβολικά, επομένως, χρειάζεται προσοχή η επιφάνεια στην οποία το τοποθετήσαμε.
    Ένα ρεσώ δεν πρέπει να το σβήνουμε με νερό ή άλλα υγρά ή φυσώντας δυνατά, γιατί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα εκτοξευτεί καυτό λιωμένο κερί.

    Προσοχή    Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου ανάγκης, χρειάζεται ιατρικές γνώσεις και εμπειρία στις περιπτώσεις που:
    -  Ο παθών είναι σε προχωρημένο στάδιο υποθερμίας.
    -  Ο παθών έχει ιστορικό αγγειακής ή καρδιακής πάθησης, ή υποψιαζόμαστε ότι έχει τέτοια προβλήματα. 

___
   Βλέπε και Χειμερινές σημειώσεις