Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Κραμπονάκια για δρόμο

9 Ιαν 2018   
Savvas Hiker


Γενικά

Το πιο πλήρες, θα ήταν να τα πεί κάποιος "αντιολισθητικά καρφιά παπουτσιών, για δρόμο".
Τα κραμπονάκια αυτά είναι δύο καλτσοδέτες από λάστιχο. Φοράς ένα σε κάθε παπούτσι, στο κουντεπιέ. Το κάθε λάστιχο έχει από κάτω 5 καρφιά.

Τα καρφιά έχουν ειδική υποδοχή για να μπαίνουν σε αντίστοιχες τρύπες του λάστιχου και βγαίνουν σχετικά εύκολα από λάθος χειρισμό, αλλά μπορείς να τα ξαναβάλεις. Αν χαθούν κάποια καρφιά, υπάρχουν και ανταλλακτικά σε διάφορες ποσότητες -δεν είμαι σίγουρος για τη διαθεσιμότητα τους στην ελληνική αγορά- αρκετά φθηνά.

Ο "λάθος χειρισμός", μπορεί να γίνει περισσότερο στην τοποθέτηση ή στην αφαίρεση του λάστιχου από το παπούτσι. Σε εμένα συνέβει δύο φορές σε κάποιους άτσαλους χειρισμούς στην τοποθέτηση όσο δεν είχα εξοικειωθεί ακόμη. Ενώ στη διάρκεια της χρήσης, δεν βγήκε ούτε ένα καρφί. Βέβαια υποθέτω ότι αν έκανα επι τόπου περιστροφές της σόλας στο έδαφος, τα καρφιά θα έφευγαν. Αυτή είναι η αίσθηση μου, αλλά δεν το δοκίμασα.




Το είδος του λάστιχου, όπως το είδα, πιστεύω ότι δεν παρουσιάζει "γήρανση" για τουλάχιστον 3-4 χρόνια, και ότι σε ψύχος μέχρι τουλάχιστον τους -15°C δεν σπάει στη συνήθη χρήση.

Δοκιμή

Η δοκιμή έγινε για ένα χιλιόμετρο, και σε οριζόντια και σε έντονα κατηφορική άσφαλτο με πλήρη κάλυψη άλλοτε πάγου και άλλοτε συμπιεσμένου χιονιού, σε υψόμετρο 1.200μ. Τα λάστιχα δεν βγήκαν από τα παπούτσια. Τα καρφιά δεν βγήκαν από τα λάστιχα. Η αίσθηση του ασφαλούς πατήματος ήταν άψογη, είτε στο λείο παγωμένο είτε στο συμπιεσμένο χιόνι, και η ταχύτητα βαδίσματος πολύ καλή.
Μπορώ να πω ότι το περπάτημα στο κάτασπρο τοπίο ήταν τόσο ευχάριστο που σκεφτόμουν ότι δύο πράγματα μπορεί να μου χαλάσουν τη διάθεση, ή ότι θα τελειώσει σύντομα ο... παγωμένος δρόμος, ή ότι η αίσθηση ασφάλειας και άνεσης είναι παραπλανητική και θα βρεθώ σύντομα φαρδύς πλατύς στο οδόστρωμα.


Η φωτο είναι από το κινητό, δεν πέτυχα καλή γωνία, αλλά κάτι φαίνεται.


Βγήκα για λίγο, δοκιμαστικά, και στα πλευρά του δρόμου, όπου το χιόνι ήταν πιο μαλακό και πιο βαθύ. Η αίσθηση που είχα εδώ ήταν πως το μόνο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει είναι όταν αυξάνεται η κλίση, όπου ίσως τα καρφιά να μην μπορούν να σταθούν στα λάστιχα. Αλλά, έτσι και αλλιώς, κραμπόν τέτοιου σχεδιασμού δεν έχουν νόημα σε βαθύτερο χιόνι, ή σε μεγαλύτερες κλίσεις από αυτές που έχει ένας δρόμος, ή σε χιόνι πάνω από βράχια και ρίζες όπως σε ένα μονοπάτι.

Σε γυμνή άσφαλτο, που τα περπάτησα για μερικά μέτρα, η αίσθηση μου ήταν ότι τα καρφιά θα έφευγαν μετά από λίγο και απέφυγα τη δοκιμή. Πάντως, πιστεύω, σε εναλλασόμενα κομμάτια στεγνού και κομμάτια παγωμένου δρόμου, ότι μπορεί να περπατήσει κανείς για 2-3 μέτρα σε ενδιάμεσο στεγνό χωρίς να τα βγάζει και να τα ξαναβάζει.

Είναι τόσο ελαφριά (ούτε 50γρ το ζευγάρι), και μικρά σε όγκο, που μετά τη δοκιμή όπως ήταν βρεγμένα απλά τα έβαλα σε ένα σακουλάκι στην τσέπη μου. Δηλαδή είναι πολύ ευχερής η μεταφορά και η χρήση τους, τα οποία είναι επιπλέον προσόντα. Με άλλα λόγια, μπορείς να τα έχεις μαζί σου και μόνο στην υποψία ότι μπορεί να χρειαστούν.





Τα ίδια υπάρχουν και σε εκδόσεις για μεγαλύτερη έκταση κάλυψης της σόλας, με περισσότερα καρφιά, έως πλήρη κάλυψη της σόλας, αλλά είμαι σκεπτικός στο αν προσφέρουν κάτι περισσότερο, ενώ θα μειώνουν την άνεση στη μεταφορά και στη χρήση τους.

Το μοντέλο της δοκιμής είναι one size, ένα νούμερο μόνο, και πιστεύω -εντελώς υποθετικά- ότι ίσως να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα στην τοποθέτηση και στη χρήση σε νούμερα παπουτσιού κάτω από το 40 (ίσως τότε να βγαίνουν εύκολα τα λάστιχα), ή πάνω από το 47, ειδικά αν τα μεγαλύτερα σε μέγεθος παπούτσια είναι χοντρές μπότες. Δεν γνωρίζω, επίσης, αν τα λάστιχα θα βγαίνουν στη διάρκεια της βάδισης όταν φορεθούν σε σκαρπίνια πόλης με δερμάτινη σόλα.

Συμπέρασμα

Τα κραμπονάκια αυτά είναι μια άψογη λύση για περπάτημα σε παγωμένους, ή χιονισμένους και πατημένους, δρόμους στο ύπαιθρο ή στην πόλη. Όπως και για αυλές ή πεζοδρόμια.

Είναι ελαφριά και μικρά, τοποθετούνται εύκολα, και μεταφέρονται εύκολα πριν και μετά τη χρήση. Μπορεί οποιοσδήποτε να τα έχει μαζί του έστω και προληπτικά.

Μοντέλα ίδιας κατασκευής αλλά μεγαλύτερης έκτασης με περισσότερα καρφιά, δεν φαίνεται να είναι σημαντικά αποδοτικότερα σε μια γενικού τύπου χρήση. Τέτοια μεγαλύτερα μοντέλα ίσως είναι καλύτερα για εξειδικευμένες περιπτώσεις, πχ σε πεζοπορία άνω των 2ω συνεχώς σε παγωμένο δρόμο ή για παρατεταμένη εργασιακή χρήση σε ανάλογα περιβάλλοντα.

Τα καρφιά βγαίνουν στη φάση απρόσεκτων χειρισμών τοποθέτησης του λάστιχου, και ίσως χάνονται το ίδιο εύκολα, αλλά στη χρήση δεν βγαίνουν εύκολα.

Είναι φθηνά, και έχουν ανταλλακτικά επίσης φθηνά.


---