Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Έξω τα έλατα - Ζήτω τα πεύκα

16 Οκτ 2018     
Γιώργος Αλεξόπουλος


Άποψη προς Ξενία (Σανατόριο), από τη ράχη στην Αγία Τριάδα στα 1.030μ


Τι σας σοκάρει στην παραπάνω εικόνα; Τα προσέξατε;
Τα πεύκα!




Τα πεύκα στην Πάρνηθα άρχισαν να καταλαμβάνουν τις καμένες περιοχές των ελάτων εδώ και καιρό. Τώρα που μεγάλωσαν φαίνονται περισσότερο. Με τις ευλογίες των ειδικών και των θεσμικών.


Μέρος από παλαιότερο πόστερ του Δασαρχείου ή του Δρυμού, δεν αναφέρεται ο εκδότης


Και μομφή για τους... ανυπόμονους


Εγώ πάντως, παιδιά, όσα χρόνια ορειβατώ, δεν θυμάμαι πουθενά στην Ελλάδα πεύκο να δίνει τη θέση του σε έλατο. Αν ήταν αλλιώς, τότε ανάμεσα στις πολύ παλιές δενδροφυτεύσεις με μαύρη πεύκη πάνω από τα 850-900μ στην Πάρνηθα (για παράδειγμα αυτή μεταξύ Όρνιο - Αυγό), θα είχαν φυτρώσει έλατα.

Παρεμπιπτόντως, τα νέα πεύκα στις φωτο δεν μου μοιάζουν για "μαύρα" αλλά για τα ενδημικά και γνωστά στα χαμηλότερα υψόμετρα. Τα οποία κοινά πεύκα καθόλου απίθανο, δικές μου υποθέσεις κάνω, με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο των θερμοκρασιών να μπορούν πλέον να επιβιώσουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα στην Πάρνηθα.

Να δεις λοιπόν που θα θεριέψουν τα πεύκα, μαυρόπευκα ή άλλα, θα πρασινίσει από τα πεύκα η Πάρνηθα μέχρι τις κορφές, και θα λένε "ιδού, πάλι με δάσος όλη η Πάρνηθα, πείτε και κανα... μπράβο". Και δεν θα μπορώ να γελάσω με την πλάκα. Και δεν θα ξέρω με τι ακριβώς να κλάψω.




Στην πιο πάνω φωτο. Κακή Ράχη (στα 1200μ). Εκτός απο το εμφανές πεύκο μπροστά, στα βέλη είναι και άλλα υπό ανάπτυξη. Μοιάζουν σαν τεχνικώς σπαρμένα από αέρος γιατί δεν είναι σε λάκκους, δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει αυτό αλλά μου φαίνεται παράξενο ένα σμήνος πουλιών να... αφόδευσε μαζικά σπόρους πεύκων.

------------

Πάμε τώρα μια βόλτα στην παραδοσιακή ζώνη των πεύκων, δηλαδή στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Τα πεύκα δεν είναι σαν τα έλατα, μετά από μια φωτιά ή μια καταστροφή αργά ή γρήγορα θα κάνουν την εμφάνιση τους, ειδικά αν τα βοηθήσεις και λίγο. Για παράδειγμα, στην χαράδρα του Άη Γιώργη η βλάστηση στα καμένα άρχισε να οργιάζει.

Στην παρακάτω φωτο, η χαμηλότερη βλάστηση στο πρώτο πλάνο είναι τα πεύκα που αναπτύσσονται στα καμένα. Έχουν ύψος γύρω στα 3 μέτρα, ίσως μερικά λίγο παραπάνω.







Το δε μονοπάτι στον Άη Γιώργη άρχισε να πνίγεται από την βλάστηση παρά τις συχνές διελεύσεις πεζοπόρων. Ενώ το μονοπάτι που έχει λιγότερες διελεύσεις, αυτό που ανεβαίνει κατευθείαν για το διάσελο της Κυράς, έχει ήδη κλείσει από πρόπερσι.




___

Παρνηθα, Parnitha, πεζοπορια, hiking,