Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Αντικουνουπικό

17 Ιουν 2023    
Savvas Hiker  

    Στην πράξη απωθεί και άλλα κακά έντομα.

    Δεν είναι διαφήμιση προϊόντος, είναι απλά μια δική μου συνταγή εφαρμογής του στις δικές μας δραστηριότητες. Μαζί με την ελπίδα ότι ο κατασκευαστής δεν θα διακόψει τη διάθεση του, γιατί στην πυκνότητα που είχε τη "φαεινή έμπνευση" να το διαθέτει δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικό (στην παλιά του έκδοση ήταν αραιό και εύχρηστο) και έτσι υποψιάζομαι ότι δεν κάνει και πολλές πωλήσεις.



 
    Ποιος ειναι ο λόγος που οι περισσότεροι πεζοπόροι δεν πάνε στο βουνό από τέλη άνοιξης μέχρι αρχές φθινοπώρου; Οι υψηλότερες θερμοκρασίες βεβαίως, αλλά σε υψόμετρα πάνω από τα 1.000μ αυτό δεν είναι η κύρια αιτία και αντιμετωπίζεται με πιο σύντομες πορείες σε πιο κατάλληλες ώρες της ημέρας και σε διαδρομές με περισσότερα σκιερά κομμάτια. Η κυριότερη αιτία είναι τα έντομα, άλλοτε όταν κάποιος σταθεί ακίνητος και άλλοτε ακόμη και εν κινήσει όταν ο καιρός είναι περισσότερο υγρός ή περισσότερο θερμός.

    Πάμε να δούμε λοιπόν το κόλπο που χρησιμοποιώ, και έτσι οι επισκέψεις μου στο βουνό δεν περιορίζονται στους συνήθεις σχεδόν 7 μήνες αλλά κερδίζω 3-4 ακόμη. Σαφώς οι "ορεσίβιοι" είμαστε και της θάλασσας ή του νερού γενικά - είναι αδιανόητο ένας πεζοπόρος να μην ξέρει κολύμπι. Φυσικά θα πάμε και στη θάλασσα το καλοκαίρι, αλλά αυτό γίνεται για μια εβδομάδα έως το πολύ για έναν μήνα ανάλογα τις δυνατότητες κάποιου, ή αν μένουμε κοντά στη θάλασσα κάποιες μέρες της εβδομάδας πηγαίνουμε σε αυτήν, αλλά τον υπόλοιπο καιρό ή τις υπόλοιπες ημέρες λαχταράμε να είμαστε στα βουνά, και όσον αφορά το καλοκαίρι, και στη δροσιά των βουνών.
 

Υλικά

   > Εντομοαπωθητικό σπρέι "KORRES Ευκάλυπτος & Μύρτιλο".
     Υπόψη, στη φιάλη μεταξύ άλλων αναφέρει:
    -  Απωθητικό για κουνούπια, συμπεριλαμβανομένου του κουνουπιού Τίγρης, και σκνίπες.
    -  Κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά άνω των 24 μηνών.
    -  Μακριά από παιδιά. Η εφαρμογή σε παιδιά γίνεται από ενήλικα.
    -  Προκαλεί σοβαρό οφθαλμικό ερεθισμό.
    -  "Με εντομοαπωθητική ουσία από το φυτό Eukalyptus Citriodora και αιθέριο έλαιο Μύρτιλου".

   > Επιπλέον αδιαφανές μπουκαλάκι, ανάλογο με το μέγεθος του σπρέι, για μετάγγιση μέρους του περιεχομένου του.

   > Νερό από βρύση, από πηγή, απεσταγμένο, οτιδήποτε νερό. Βέβαια, υποψιάζομαι ότι ίσως το νερό από τη βρύση να μην είναι το τέλειο για προσμίξεις γιατί περιέχει χλώριο ή ότι άλλο προσθέτουν, το δε νερό από πηγή μπορεί να έχει μικρο-οργανισμούς, τα οποία ίσως να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα άμεσα ή σε βάθος χρόνου. Δεν ξέρω από αυτά, σκέψεις κάνω.
 
 

Η "συνταγή" που φτιάχνω εγώ

    Το σπρέι έχει δύο καπάκια, ένα εξωτερικό κουμπωτό, ότι πρέπει για φύλαξη του σπρέι στο σακίδιο, και ένα βιδωτό πάνω στο οποίο είναι το μπεκ. Αδειάζω το μισό περιεχόμενο στο αδιαφανές μπουκαλάκι για φύλαξη του. Σε κάποια περίπτωση το είχα φυλαγμένο για 2 χρόνια σε σκιερό σημείο και δεν έπαθε τίποτα, ούτε ξίνισε η οσμή του ούτε άλλαξε όψη, άρα έχει και κάποιες αντισηπτικές ιδιότητες. Στο υγρό που έμεινε στο σπρέι προσθέτω άλλο τόσο νερό, βιδώνω το καπάκι, και το ανακινώ.
 
 

 
Η χρήση που κάνω εγώ

     Υπόψη, στη φιάλη αναφέρει:
    -  Εφαρμογή αποφεύγοντας την επαφή με τα μάτια τη μύτη και το στόμα.

    Το υγρό είναι γαλακτερό και στην αρχική του μορφή είναι παχύρευστο, έτσι το σπρέι δεν ψεκάζει απλά αλλά ψεκάζει "φτύνοντας". Όμως με την αραίωση το υγρό αποκτά κανονική ρευστότητα και το σπρέι ψεκάζει κανονικά, έτσι είναι διαφορετικός και ο τρόπος εφαρμογής του και ούτε στη συνέχεια χρειάζεται να αλοιφθεί με τα χέρια.

Ψεκάζω ανάλογα την περίπτωση με 1-3 πατήματα του αραιωμένου σπρέι:
  >  Τη ράχη των χεριών και περιμετρικά τους καρπούς μέχρι και 2-3 εκατοστά μέσα από το μανίκι.
  >  Πάνω από το ύφασμα της μπλούζας τους αγκώνες, τους ώμους, και τα νεφρά.
  >  Πάνω από το ύφασμα του παντελονιού τα οπίσθια, τον καβάλο, και τα γόνατα.
  >  Όταν δεν φοράω γκαίτες, πάνω από το ύφασμα της κάλτσας τους αστραγάλους μέχρι και 2-3 εκατοστά μέσα από το παντελόνι.
  >  Τις χωρίς έντονη τριχοφυΐα περιοχές του κεφαλιού, μάγουλα κούτελο κλπ, επίσης την περιοχή κάτω από το σαγόνι, τον λαιμό, και λίγο τον σβέρκο, αποφεύγοντας τα μάτια τα ρουθούνια και το στόμα, τα οποία φυσικά τα έχω και κλειστά και αποφεύγω να εισπνέω στη φάση εφαρμογής στο κεφάλι.

    Το σπρέι με την αραίωση, και άρα με την εκνέφωση που δημιουργεί, είναι και καλό σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία για ψεκασμό κλειστών χώρων, όπως καμπίνες, καλύβες, σκηνές, όχι για "απολύμανση" τους αλλά για μια καταστολή ή απομάκρυση 2-3 ωρών ότι κουνουπιού πετάει εκεί μέσα - παρατήρησα ότι το αποφεύγουν και άλλα έντομα. Ανοίγω τα παράθυρα ή τα ανοίγματα του χώρου, και ψεκάζω με ένα πάτημα του σπρέι σε κάθε γωνία ψηλά με κατεύθυνση προς το ταβάνι (ταυτόχρονα η εκνέφωση πέφτει προς τα κάτω φιτλράροντας όλη τη μάζα του αέρα στο σημείο), και κάτω από το κρεβάτι ή σε άλλα σημεία που αποτελούν σκοτεινές γωνιές στον χώρο. Στη συνέχεια βγαίνω έξω για 3λ, και μετά κλείνω ή αφήνω ανοιχτά τα παράθυρα/ανοίγματα όπως κάνουμε στη συνήθη χρήση του χώρου.


Συχνότητα χρήσης

    Στις ημέρες με τη συνήθη δραστηριότητα εντόμων, δηλ όταν εμφανίζονται μόνο στις στάσεις, κάνω τον ψεκασμό επάνω μου στην πρώτη στάση ανάπαυσης, και τον επαναλαμβάνω άλλη μια φορά στην επόμενη στάση ή σε 2 ώρες, ότι συμβεί πρώτο.

    Τις ημέρες με ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα εντόμων κάνω τον πρώτο ψεκασμό στην αρχή της πορείας, ένα δεύτερο ψεκασμό μετά από 1 ώρα, και μετά κάνω επαναλήψεις κάθε 2 ή 3 ώρες ανάλογα την κατάσταση.

    Υπόψη, επίσης, ότι έχω το σπρέι στο σακίδιο όλον τον χρόνο ανεξαρτήτως εποχής. Ειδικά σε κάποια καταφύγια που μένουν συνήθως κλειστά, ή σε χώρους που δεν αερίζονται συστηματικά, ή σε κάποια δάση σε πρώιμες καλοκαιρίες τώρα με την κλιματική αλλαγή, το να το έχω μαζί μου είναι ανεκτίμητο.


Πόσο αποτελεσματικό είναι, και, 
ποια η αλληλεπίδραση του με το φυσικό περιβάλλον;

    Όταν το ψεκάσω πάνω μου μοιάζει σαν να μην υπάρχουν "κακά" έντομα. Κάποιες φορές, σε βαθύ δάσος και μεγάλα ποσοστά υγρασίας, ίσως με πλησιάσει μόνο κάποια μέλισσα ή κάποιο άλλο έντομο από αυτά που ασχολούνται με το νέκταρ και τη γύρη των λουλουδιών, κάνει μια γρήγορη υπέρπτηση, καταλαβαίνει ότι η λουλουδάτη "ευωδία" και κάτι που αόριστα θυμίζει σιτρονέλα δεν έχει περισσότερο ενδιαφέρον, και φεύγει. Επίσης, τα άκακα έντομα που φτιάχνουν το μελίτωμα της ελάτης πέφτουν πάνω μου από κάποιο κλαδί με την ίδια αραιή συχνότητα όπως πάντα, είτε έχω βάλει το απωθητικό είτε όχι.


Για πόσες χρήσεις είναι το περιεχόμενο;

    Το μισό σπρέι, που με την αραίωση έγινε ολόκληρο, σε μένα αρκεί για απώθηση εντόμων σε τουλάχιστον 15 ημερήσιες, άρα όλο το μπουκαλάκι αρκεί για σύνολο τουλάχιστον 30 ημερήσιες.
 

Περί ευθύνης

    Στην ορειβατική πεζοπορική κοινότητα κοινοποιούμε επικοινωνούμε ανταλάσσουμε εμπειρίες και αυτοσχέδιες λύσεις οι οποίες σαν εφαρμογές δεν αποτελούν αποτέλεσμα εκτεταμένης και "επιστημονικής" έρευνας από πολλούς χρήστες, όσο τουλάχιστον δεν είναι ακόμη διαδεδομένες ή συνήθεις. Είναι στην ευθύνη του καθενός μας όταν εξετάζει τις λύσεις αυτές στις δικές του ατομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, και τις προδιαγραφές ενός υλικού ή προϊόντος όταν εμπλέκονται τέτοια. Εγώ είπα εσείς ελέγχετε. Πάντα καλούς δρόμους αδέρφια!


___
 
   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

____________