31 Μαρ 2022
Γιώργος Αλεξόπουλος Η Χήνα τροφοδοτούνταν με κανάλι ανοιχτού τύπου, το οποίο σταδιακά έκλεισε από χώματα μετά την εγκατάλειψη της περιοχής. Η δεξαμενή-λιμνούλα Χήνα είχε κατασκευαστεί τα παλιά χρόνια, περίπου σαν βγαλμένη από παραμύθι, και κάθε φορά που τη βλέπω υποψιάζομαι ότι ίσως στις καλές της ημέρες να είχε μέχρι και πάπιες - ή χήνες. Δεν θα ήταν κακή ιδέα πάντως. Ο περίβολος της δεξαμενής είναι πετρόχτιστος, η δε πλαγιά στα δυτικά είχε τροποποιηθεί σαν λοφίσκος με άνοιγμα από το οποίο έτρεχε το νερό στη δεξαμενή.
Δίπλα στη Χήνα περνάει δασικός δρόμος, όπου υπάρχει και το ομώνυμο πέτρινο γεφύρι. Στο γεφύρι σταδιακά από κάποια χρόνια πριν είχε καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα από διάβρωση νερού, και επιπλέον είχε μια βαθιά ρηγμάτωση με αθέατη συνέχεια, αλλά η σοβαρότητα του προβλήματος φαινόταν μόνο μέσα από το ρέμα το οποίο είναι δύσβατο. Έτσι περνούσαν από εδώ ανυποψίαστοι πεζοπόροι αλλά και βαριά υπηρεσιακά οχήματα. Φυσικά και ανυποψίαστοι οδηγοί ΙΧ και μηχανών που έμπαιναν παράνομα στον κλειστό δασικό δρόμο, κατά το σύνηθες στην Ελλάδα να μην κατανοούν ότι μια απαγόρευση έχει σκοπό την ασφάλεια και μάλιστα πολλές φορές για περισσότερους από έναν λόγο.
Το Μάρτιο του 2019 ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πρόβλημα στο γεφύρι, μαζί με σχετικές φωτογραφίες, με άγνωστο το αν είχαν ενημερώσει και άλλοι ή αν ήταν ήδη γνωστό θέμα, και από ότι μάθαμε προφορικά, εντάχθηκε στο τότε αναμενόμενο έργο συντήρησης του δρόμου. Τελικά, η επισκευή άρχισε κάπου το φθινόπωρο πέρυσι και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε αρχές του 2022, δηλαδή τρία χρόνια μετά. Θα ρωτήσετε αυτό που σκέφτηκα και εγώ, το αν είχε αποφανθεί κάποιος ειδικός ότι ήταν ασφαλής η κυκλοφορία μέχρι να γίνει η επισκευή στο πέτρινο γεφύρι με τακτική εκτέλεση έργου, αντί να γίνει επειγόντως, αλλά δεν ξέρω την απάντηση. Εκείνο που ξέρω, πάντως, είναι ότι μέχρι να γίνει η επισκευή δεν υπήρχε προληπτικό μέτρο ή πινακίδα για τους διερχόμενους στο σημείο.