Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Αδιάβροχο πόντσο

                                            22 Μαι 2015    Ανανέωση Οκτ 2020  
Savvas Hiker




    Το αδιάβροχο πόντσο είναι το πλήρες -ή το απόλυτο- εργαλείο προστασίας. Όπως όλα τα "τίμια" εργαλεία, είναι ένα πολύ απλό αντικείμενο και αποτελείται από ένα μεγάλο τετράγωνο αδιάβροχο ύφασμα (σε διάφορες ποιότητες και αντοχές), που στη μέση έχει τρύπα με κουκούλα.


  Σημείωση. Το νούμερο ένα εργαλείο του οδοιπόρου στη φύση είναι τα παπούτσια, ενώ το νούμερο δύο εργαλείο είναι το αντιανεμικό αδιάβροχο, τύπου σακάκι (jacket) χωρίς επένδυση, με κουκούλα.

  Συγκριτικά με το πόντσο, το κατάλληλο για πεζοπορία ή ορειβασία αντιανεμικό τζάκετ (χάρντσελ ή μεμβράνη) προορίζεται για εξορμήσεις με στάσεις ή προορισμούς σε προστατευμένο περιβάλλον, και γενικά είναι ένα γενικής φύσης βοήθημα όλες τις εποχές πλην περιπτώσεων καταρρακτώδους βροχής ή καταιγίδας, περίπτωση στην οποία τίθεται θέμα επαρκούς κάλυψης του χρήστη. Επίσης, το τζάκετ πρέπει επιπλέον να ενσωματώνει ειδική τεχνολογία αντοχής στο εξωτερικά φερόμενο σακίδιο και εξοπλισμό.

    Το αδιάβροχο, τύπου πόντσο, φέρεται στο σακίδιο του πεζοπόρου μέτριων έως μεγάλων αποστάσεων όλες τις εποχές, και τους 12 μήνες του χρόνου. Για αυτό, το πόντσο πρέπει να είναι και σχετικά δυνατό αλλά και κυρίως ελαφρύ.

    Όταν φοριέται διπλώνει στα δύο, μπρος πίσω, και καλύπτει οτιδήποτε είναι επάνω στο χρήστη, και το σακίδιο. Το δίπλωμα του πόντσο, στα πλάγια, κλείνεται κατ'επιλογή. Τα χέρια, όταν χρειάζεται, βγαίνουν από το δίπλωμα.

    Ανάλογα την ποιότητα, οι διπλωμένες πλευρές κουμπώνουν ή δένονται μεταξύ τους, και έχει κορδόνι στην κουκούλα. Η απλοϊκή κατασκευή του πόντσο βοηθά, έως κάποιο βαθμό, και σε μια γενικότερη διαπνοή χωρίς την ανάγκη, για κάτι τέτοιο, ενός πολύ ακριβού υφάσματος υψηλής διαπνοής.


Πλεονεκτήματα

  - Καλύπτει οτιδήποτε φοριέται από κάτω. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το περίγραμμα του συνολικού μας όγκου ποικίλλει κάθε φορά, ανάλογα το φορτίο, τα ρούχα, την εποχή, θέματα που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα από τα άλλα αδιάβροχα. Καλύπτει λοιπόν και το σακίδιο, αν αυτό είναι μέχρι 40-50lt.
  Υπάρχουν και ειδικά πόντσο για χρήστες με μεγαλύτερα σακίδια, αλλά είναι σχετικά βαριά με την πεζοπορική έννοια, γιατί είναι ακριβότερα και οι εταιρείες θέλουν να εντυπωσιάσουν με πιο γερά υλικά (κάτι που είναι λάθος) και άρα βαρύτερα, έτσι για τέτοια πόντσο ο χρήστης συνήθως αναγκάζεται να αυτοσχεδιάζει με πόντσο δικής του κατασκευής.

  - Τα χέρια μας έχουν άμεση πρόσβαση σε οτιδήποτε είναι επάνω μας, στη διάρκεια της βροχής, χωρίς να βρέχονται τα αντικείμενα. Κάτι που είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας άνεσης.

  - Παρέχει καλύτερο αερισμό από τα φθηνά αδιάβροχα τζάκετ και παντελόνια. Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στις σωματικές δραστηριότητες, και μάλιστα τις πολύωρες με φορτίο.

  - Δεν φθείρεται από τους ιμάντες εξάρτησης του σακίδιου γιατί φοριέται πάνω από το σακίδιο και τον λοιπό εξοπλισμό. Σε αντίθεση με το ύφασμα του αντιανεμικού τζάκετ που πρέπει να ενσωματώνει επιπλέον τεχνολογία και για αυτή τη χρήση, δηλαδή την εξωτερική καταπόνηση από το φορτίο.

  - Τοποθετείται άμεσα, αφαιρείται άμεσα, αφού φοριέται από πάνω, όπως και να είμαστε ντυμένοι ή ότι και αν κουβαλάμε.

   - Έχει λιγότερες ραφές.
 
  - Είναι ελαφρύτερο.

  - Είναι πολύ φθηνότερο.
 
  - Παρέχει μεγάλη κάλυψη στη βροχή, μέχρι και το γόνατο ή περίπου τη μέση της γάμπας ανάλογα αυτόν που το φοράει και τις διαστάσεις του πόντσο.  
   Πολλοί χρήστες τα προτιμούν με μήκος μέχρι λίγο πάνω από τον αστράγαλο, αλλά αυτά τα πόντσο είναι βολικά μόνο στο πεδινό backpacking. Στο βουνό για επιπλέον κάλυψη στο μήκος, δεδομένου ότι σε κάποιες φάσεις το νερό θα γλυστράει στο παντελόνι και θα μπαίνει στα παπούτσια μας, συνδιάζουμε το πόντσο με γκέτες.

  - Είναι βολικό για άμεση χρήση σαν πλήρες καταφύγιο βροχής (βλ. παράγραφο). Χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό όταν η υπαίθρια δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει στάσεις σε προστατευμένο περιβάλλον, πχ όπως ένα καταφύγιο.

  - Χρησιμοποιείται στην ανάγκη σαν αντίσκηνο, τέντα, ή κάλυμμα διαφόρων πραγμάτων και σορών.

  - Διπλώνεται εύκολα. Διπλώνεται σε βολικά σχήματα και όγκους, αφού στην ουσία είναι ένα μεγάλο τραπεζομάντηλο χωρίς μανίκια παντζάκια και πολλές ραφές. 

Μειονεκτήματα

  - Ίσως εμποδίζει την ορατότητα του εδάφους όπου πρέπει να υπάρχει ορατότητα του ακριβούς σημείου πατήματος. Ανάλογα το είδος υφάσματος, το μέγεθος, τον τρόπο συγκράτησης στη μέση ή στα πόδια, και την εμπειρία τοποθέτησης και χρήσης από το χρήστη.

  - Ίσως μειονεκτεί στην πορεία σε μεγάλες κλίσεις εκτός μονοπατιού, έναντι του αδιάβροχου "κοστουμιού" (παντελόνι-σακάκι).

  - Είναι δύσκολο, στο εμπόριο, το να βρεί κανείς πόντσο σωστής αδιαβροχότητας. Τα πόντσο δεν έχουν πολύ ειδικές απαιτήσεις στο θέμα, όπως το ανταγωνιστικό σετ αντιανεμικό τζάκετ - παντελόνι - γάντια - σακίδιο, αλλά τα περισσότερα πόντσο είναι άλλοτε από υφάσματα αδιαβροχότητας PU3000mm και κάτω, που δεν αντέχουν στην πίεση της βροχής πάνω από 30-45λ, ή είναι από εντελώς αδιάβροχα υλικά, πχ όπως οι μουσαμάδες κάλυψης αντικειμένων, με αποτέλεσμα στην κίνηση να δημιουργείται μεγάλη εφίδρωση παρά τη φυσική ιδιότητα των πόντσο που διευκολύνει τον αερισμό. Η αιτία είναι οτι οι εταιρείες πασχίζουν να προωθείται ως απόλυτη η λύση "τζάκετ, παντελόνι" κλπ, έτσι πολλά πόντσο είναι άλλοτε απο μικρής αδιαβροχότητας υλικά, για μια σύντομη χρήση, και άλλοτε από υπερβολικά φθηνά και πλήρως αδιάβροχα υλικά, όπως τα φιλμ μιας χρήσης ή οι μουσαμάδες. 

  - Ανάλογα την ανυπαρξία βοηθητικών δεσιμάτων ή κουμπωμάτων στο σχεδιασμό του, ένα αδιάβροχο πόντσο θα "ανεμίζει" όταν φυσάει, εκθέτοντας στη βροχή και στον άνεμο σημεία του χρήστη (βλέπε τη λύση πιο κάτω).

  - Το πόντσο σε κάποιες ποιότητες σχεδιασμού και κατασκευής κυρίως, και δευτερευόντως λόγω υλικού, υποφέρει δομικά στο δυνατό άνεμο (πχ σε σταθερό άνω των 40χλμ/ω, ή ριπές άνω των 55χλμ/ω). Στις περιπτώσεις αυτές ένα πόντσο μειωμένου βάρους παράγει και μεγάλο θόρυβο, που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός όταν διαρκεί συνεχόμενα πάνω από πχ 5λ. 
    Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε από κατασκευής είτε με δική μας προσθήκη, είναι να υπάρχει κορδόνι δεσίματος για τη μέση, ή/και, κορδόνι περασμένο σαν γέφυρα ανάμεσα στα πόδια συνδέοντας χαλαρά την εμπρός με την πίσω πλευρά του πόντσο. Προσοχή στην περίπτωση της "γέφυρας", ανάλογα την εφαρμογή του πόντσο ή του κορδονιού, μπορεί να πατηθεί σε κάποιο παραπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, σχίζοντας το αδιάβροχο.


   Επίσης
 
  - Όλα τα αδιάβροχα ανεξαιρέτως, και τα πόντσο, πρέπει να έχουν γείσο στο ανώτερο σημείο της κουκούλας. Για να προστατεύει το πρόσωπο, και, να υποβοηθά στη στεγανότητα και τη διαπνοή του εξοπλισμού προσώπου πχ στα πεζοπορικά γυαλιά με προφυλακτήρα ή στα γυαλιά "μάσκα".

    Το πρόβλημα είναι οτι τέτοιο γείσο έχουν συνήθως τα βαριά πόντσο, που είναι απαγορευτικά είτε στο να φέρονται μόνιμα στο σακίδιο είτε στο να φέρονται σε έντονες σωματικές δραστηριότητες, πχ μια έντονη ή μεγάλη πεζοπορία. 
Η λύση είναι το ελαφρύ αντιανεμικο ή το πόντσο, όταν δεν έχει γείσο, να φοριέται μαζί με ένα κοινό καπέλο τύπου "τζόκεϊ" με σκληρό γείσο, μέσα από την κουκούλα. Το επιπλέον όφελος είναι οτι το σκληρό γείσο κρατά αρκετά ανοιχτή στο πλάτος των ματιών την κουκούλα όταν την έχουμε σφίξει στον ισχυρό άνεμο ή στην καταιγίδα, επιτρέποντας να έχουμε και καλύτερο οπτικό πεδίο.

  - Τα πόντσο στην περίπτωση μιας γενικά βροχερής ημέρας ή σε περιβάλλον με βρεγμένη βλάστηση δουλεύουν άψογα με αδιάβροχες ψηλές γκαίτες.

  - Η χρήση πόντσο δεν αναιρεί την ταυτόχρονη ύπαρξη αντιανεμικού τζάκετ στο φερόμενο εξοπλισμό. Μπορούν να υπάρχουν στο σακίδιο και τα δύο.


Είδη, Χρήσεις, Ποιότητες


    Γενικά    



    Πολλοί γνωρίζουν τα πόντσο από το στρατό, που είναι σκούρα πράσινα, αλλά εκεί εξυπηρετούν σε άλλες συνθήκες και ανάγκες. Τα οποία είναι και σχετικά βαριά, όσον αφορά τις συστηματικές ή μεγάλες διαδρομές.



    Το πόντσο πρέπει να είναι σε φωτεινό χρώμα, για να φαίνεται είτε στο μονοπάτι είτε πολύ περισσότερο στο δρόμο, στη φύση ή στην πόλη. Ώστε να είναι ο χρήστης εύκολα ορατός στη βροχή από τους άλλους συνοδοιπόρους, πολύ περισσότερο από διερχόμενους οδηγούς σε δρόμους, και ορατός στην αναζήτηση αν του έχει συμβεί οτιδήποτε και τον ψάχνουν.

    Ένας άλλος λόγος που το πόντσο πρέπει να είναι σε φωτεινό χρώμα είναι οτι χρησιμοποιείται και σε καταφύγια ανάγκης, ή σε σταθερά/κινητά σήματα ανάγκης από απόσταση.

Πως φοριέται το πόντσο

    Για να το βάλουμε. Την πρώτη φορά κουμπώνουμε τις πλευρές του πόντσο ή τις δένουμε, ανάλογα την περίπτωση, ενώ τις επόμενες φορές θα είναι ήδη κλειστές. Φοράμε το σακίδιο. Αν φυσάει γυρνάμε το στήθος μας προς τον άνεμο, πιάνουμε το πόντσο μόνο από την ούγια της πίσω πλευράς, και μπαίνουμε από κάτω, στοχεύοντας με το κεφάλι μας την τρύπα της κουκούλας από μέσα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται ούτε να έχουμε βγάλει τα γυαλιά ή το καπέλο, ακόμη και αν αυτό έχει γείσο.
    Τα χέρια δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχώς έξω από το πόντσο. Αυτό καθορίζεται και από τη δυσκολία του τερέν, για παράδειγμα θέλουμε τα χέρια μας να είναι έξω για την περίπτωση που παραπατήσουμε. Το πιο βολικό, ταυτόχρονα έχοντας πιο άνετη πρόσβαση σε διάφορα πράγματα πάνω μας, είναι να τα έχουμε μέσα. Εξαίρεση κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε μπατόν, αλλά και πάλι, μερικοί βρίσκουν διάφορες παραλλαγές και για αυτή την περίπτωση.

    Για να το βγάλουμε. Αν το πόντσο είναι πολύ βρεγμένο, όταν σταματήσει η βροχή δεν είναι κακή ιδέα να συνεχίσουμε να το φοράμε για μερικά λεπτά ακόμη, ώστε να απομακρυνθεί ένα μέρος του νερού. Στη συνέχεια αν φυσάει, γυρνάμε το ένα μας πλευρό προς τον άνεμο, βγάζουμε έξω το χέρι αυτής της πλευράς, λύνουμε την κουκούλα, την πιάνουμε από το ανώτερο σημείο της, και τραβάμε το πόντσο προς τα πάνω. Αν δεν φυσάει, αντί να γυρίσουμε το πλευρό, πρώτα σκύβουμε πολύ και μετά τραβάμε την κουκούλα.
    Ο λόγος που είτε γυρίζουμε το ένα πλευρό στον άνεμο είτε σκύβουμε όταν δεν φυσάει, στη φάση της αφαίρεσης, είναι για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το νερό που στραγγίζει από το πόντσο. 

    Όταν το βγάλουμε, για να στεγνώσει το κρεμάμε κάπου χρησιμοποιώντας την κουκούλα σαν θηλιά κρεμάσματος για καλύτερο αερισμό μέσα έξω, ή το ανοίγουμε και το απλώνουμε σε ένα σχοινί σαν σεντόνι.

    Άν το αποθηκεύσουμε ακόμη βρεγμένο, στο σακίδιο, το βάζουμε σε μια νάυλον σακούλα που έχουμε για αυτό το σκοπό ή στην εργοστασιακή του θήκη αν είναι κατάλληλη. Με την πρώτη ευκαιρία, στη διάρκεια της δραστηριότητας, το βγάζουμε και το στεγνώνουμε. Αν αφεθεί στο σακίδιο για πολλές ώρες, οποιοδήποτε βρεγμένο αντικείμενο, έστω και σφραγισμένο, θα δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα.  

    Αποθηκεύουμε το πόντσο με τις πλευρές κουμπωμένες και έτοιμο για χρήση.

Χρήση σαν καταφύγιο βροχής

    Όταν περπατάμε με το πόντσο και η βροχή γίνει εξαιρετικά καταρακτώδης, διαλέγουμε ένα σημείο:
  - σχετικά κατηφορικό 
  - προστατευμένο από κατολισθήσεις ή χειμάρρους
  - μη εκτεθειμένο σε κεραυνούς
  - σχετικά απάνεμο
και απλά... στεκόμαστε σε βαθύ κάθισμα, αυτό που λέμε "στα κότσια", έτσι ώστε η περιφέρεια του πόντσο να ακουμπά στο έδαφος περιμετρικά γύρω μας.
Κάνοντας αυτό μπορούμε ταυτόχρονα να καθόμαστε σε κάτι, πχ μια πέτρα.

    Αν μάλιστα έχουμε μαζί μας και την πτυσσόμενη ομπρέλα, την ανοίγουμε επάνω από το κεφάλι μας, όσο περιμένουμε στη βροχή, για να προστατεύουμε το πρόσωπο ή να μη φοράμε την κουκούλα. Έτσι μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα, όπως να μιλήσουμε στο κινητό, να μελετήσουμε το gps ή τον χάρτη, να φάμε κάτι, να εκτιμήσουμε την κατάσταση, κλπ.


    Τα είδη είναι τρία

Τα υπερελαφρά


    Λέγονται και "μιας χρήσης".

    Κόστος  Περίπου 0,8€-1,5€. Για αυτό τα μοιράζουν και σαν προσωρινά βοηθήματα, σε διάφορα ομαδικά event ή έκτακτες ανάγκες σε ανοικτούς χώρους.
    Διαστάσεις απλωμένου  127 (ώμοι) x 204 cm
    Υπέρ  Πολύ ελαφριά.
    Κατά  Μικρές διαστάσεις. Πολύ ευπαθές υλικό σε καταπονήσεις (κλαδιά, συρσίματα, κλπ). Δυσεύρετα χρώματα πλην του διαφανούς. Δεν έχει κορδόνια συγκράτησης. Δεν έχει τρόπο κλεισίματος στο πλάι. Εντελώς αδιάβροχο μη διαπνέον υλικό. Επιπλέον, πολλά μοντέλα δεν είναι "πόντσο" αλλά μοιάζουν με σακούλες ρούχων με κουκούλα και άνοιγμα ή μανίκια για τα χέρια, ή είναι απλώς σακούλες με κουκούλα, άρα περιορίζουν τον αερισμό σε κρίσιμο βαθμό, και επίσης, "απαγορεύουν" τις άλλες χρήσεις του πόντσο. 

    Χρήσεις  Για τη δική μας περίπτωση, είναι τόσο ελαφριά που μπορούμε να τα έχουμε πάντα στο σακίδιο προστατευμένα στη συσκευασία τους, για μια ανάγκη σε υπερελαφρές δραστηριότητες, αλλά σαφώς μόνο για στατική χρήση και μικρή σε διάρκεια βροχή.

Τα ελαφρά


    Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση αντοχής, βάρους, και δυνατοτήτων.
    Κόστος  Περίπου 3€-15€
    Διαστάσεις απλωμένου  127 (ώμοι) x 204 cm
    Υπέρ  Ελαφριά. Υπάρχουν σε όλα τα χρώματα. Με προσοχή, αντέχουν σε όλες τις χρήσεις. Κλείνουν στα πλάγια. Μερικά έχουν κορδόνι στην κουκούλα, το οποίο για πεζοπορική χρήση πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε.
    Κατά  Βγαίνουν μόνο στη μικρή διάσταση (μέγεθος), από τις δύο συνήθεις του εμπορίου στα πόντσο. Μερικά δεν έχουν κορδόνι στην κουκούλα. Τα περισσότερα είναι αδιαβροχότητας PU3000mm. Επίσης, τα περισσότερα χρειάζονται πρόσθετες τροποποιήσεις από τον χρήστη, για να μην ανεμίζουν στον αέρα εκθέτοντας το σώμα αλλά και καταπονόντας το πόντσο.

    Χρήσεις  Είναι αρκετά ελαφριά για μόνιμη μεταφορά στο σακίδιο. Κάνουν για οροφή σε πρόχειρο ατομικό καταφύγιο. Είναι επαρκή για άμεσο καταφύγιο βροχής. Ενδεχομένως είναι επαρκή για καταφύγιο ανάγκης. Συνδέονται με άλλα ίδια φτιάχνοντας κάπως μεγαλύτερες επιφάνειες, πχ για κανονικών διαστάσεων καταφύγιο ανάγκης.

Τα κανονικού τύπου


 
    Κόστος  Στο εύρος 20€-90€. Το κόστος σε αυτή την κατηγορία χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο αν αντιστοιχεί σε ποιότητα, κατασκευή, επιθυμητό βάρος, και κατάλληλες διαστάσεις. Πρόκειται για το εύρος τιμών, στο προϊόν "αδιάβροχο πόντσο", στο οποίο υπάρχουν οι περισσότερες περιπτώσεις αναντιστοιχίας τιμής και προϊόντος.
    Διαστάσεις απλωμένου  Άλλες εταιρίες βγάζουν τη μεγάλη διάσταση 150 ή 140 (ώμοι) x 220 ή 230 cm, από τις συνήθεις, και άλλες πλήρη σειρά σε S-M-L όμως στην περίπτωση αυτή, αν πρόκειται για online παραγγελία, πρέπει να διευκρινίζονται οι διαστάσεις σε εκατοστά.
    Υπέρ  Ανθεκτικά. Με λίγο ψάξιμο στο εμπόριο βρίσκονται σε τρείς διαφορετικές διαστάσεις που διευκολύνουν στην επιλογή. Υπάρχουν σε όλα τα χρώματα. Αντέχουν σε όλες τις χρήσεις. Κλείνουν στα πλάγια. Έχουν κορδόνι στην κουκούλα, ίσως και στη μέση.
    Κατά  Μεγάλο εύρος τιμών στο εμπόριο, χρειάζεται προσοχή από τους άπειρους χρήστες. Τα περισσότερα είναι απαγορευτικά βαριά για μεγάλες αποστάσεις ή εξορμήσεις και μόνιμη μεταφορά στο σακίδιο γιατί συνήθως κυμαίνονται από 300γρ (το επιθυμητό ανώτερο για πεζοπόρους) μέχρι 500γρ, και ακόμη χειρότερα μπορεί να φτάνουν τα 750γρ έως 1 κιλό, θέμα που πρέπει να προσεχθεί στην αγορά. 

    Χρήσεις  Κάνουν για οροφή σε πρόχειρο ατομικό καταφύγιο. Είναι επαρκή για άμεσο καταφύγιο βροχής. Είναι επαρκή για καταφύγιο ανάγκης. Συνδέονται με άλλα ίδια φτιάχνοντας ικανοποιητικά μεγαλύτερες επιφάνειες, πχ για κανονικό αντίσκηνο ανα δύο άτομα.


Συνοπτικά, για την αγορά


    Υπόψη ότι μερικοί πωλητές ακούν "αδιάβροχο πόντσο" και δείχνουν αδιάβροχες καπαρντίνες, ή "ριχτά" με μανίκια. 

     Ανάλογα τη χρήση που απασχολεί τον χρήστη: 

    -  Βάρος. Το ανώτερο βάρος ενός πεζοπορικού πόντσο για μεγάλες αποστάσεις και μόνιμη μεταφορά στο σακίδιο πρέπει να είναι μέχρι 300γρ. Με κάποιους συμβιβασμούς μπορεί να είναι και μέχρι 500γρ.

    -  Διαστάσεις κατάλληλες για τον χρήστη και το σακίδιο του. Το σημείο αυτό είναι το δυσκολότερο στην περίπτωση που θα παραγγείλετε online, οι διαστάσεις όπως και το βάρος του πόντσο για τους περισσότερους πωλητές μοιάζουν να είναι μυστικά του κράτους. Προσοχή επίσης, σε όσα πόντσο αντί διαστάσεων αναφέρεται μόνο το κατάλληλο ύψος ή μέγεθος χρήστη, γιατί δεν είναι σίγουρο τι εννοείται ως "κατάλληλο".
    Μπροστά, το πόντσο κατ'ελάχιστο πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει τα γόνατα του χρήστη, όμως για χρήση στο βουνό ή ανώμαλα εδάφη δεν πρέπει να φτάνει πολύ χαμηλά, πχ στους αστραγάλους. Όσον αφορά παραγγελίες online, επίσης, προσοχή στη μέτρηση του μήκους (ύψους) της μπροστινής πλευράς στα πόντσο που δεν έχουν την κουκούλα ακριβώς στο μέσο του μήκους του απλωμένου πόντσο. Τα πόντσο αυτά είναι για να καλύπτουν καλύτερα τα πολύ μεγάλα σακίδια, με αποτέλεσμα η μπροστινή πλευρά να είναι συνήθως κοντύτερη περί τα 20cm από την πίσω πλευρά.

    -  Τρόπος κλεισίματος στο πλάι, και, αντοχή του κλεισίματος στον άνεμο. Για πεζοπορικές διαδρομές μεγαλύτερες από 1ω, αποφεύγουμε τα πόντσο με μανίκια, ή που έχουν πλευρές ραμμένες μεταξύ τους. Οι πλευρές θέλουμε να είναι οι κλασικές, δηλαδή ελεύθερες και να κλείνουν κατ'επιλογή, για πολλούς λόγους, πχ για πολύ καλύτερο αερισμό, για χρήση σαν τέντα, και άλλους.

    -  Κορδόνι στη μέση, ή κάποιο ανάλογο τρόπο συγκράτησης. Χρειάζεται στον ισχυρό άνεμο και στα δύσκολα εδάφη
    Αν το πόντσο είναι της ελαφράς κατηγορίας, που δεν έχει τέτοιο κορδόνι, μπορούμε να έχουμε μαζί με το πόντσο ένα δικό μας κορδόνι που, αφού φορέσουμε το πόντσο, το δένουμε γύρω από τη μέση μας εξωτερικά. Στην περίπτωση αυτή, το κορδόνι πρέπει να αγκαλιάζει και το σακίδιο, δηλαδή να μην είναι χαμηλότερα από αυτό γιατί αλλιώς το νερό θα κυλάει στις γάμπες μας. Μια παραλλαγή, όταν το πόντσο δεν έχει ενσωματωμένο κορδόνι, είναι να περνιέται το πρόσθετο κορδόνι εξωτερικά του πόντσο στην κοιλιά, και στη συνέχεια εσωτερικά του πόντσο πίσω από τη μέση.
    Υπόψη όμως ότι η πίεση από ένα εξωτερικά εφαρμοζόμενο κορδόνι, ή η πίεση από άλλα εξωτερικά φορτία, σε μια δυνατή βροχή μπορεί να προκαλεί εισχώρηση υγρασίας σε υφάσματα που έχουν αδιαβροχότητα χαμηλότερη από PU10000mm, και φυσικά ανάλογα το φορτίο της πίεσης.

    -  Αδιαβροχότητα από PU5000mm και υψηλότερη, σε αναλογία με τον σκοπούμενο χρόνο συνεχούς χρήσης υπό βροχή. Η συνήθης PU3000mm που βρίσκουμε στα πόντσο, και είναι δυστυχώς τις περισσότερες φορές η μόνη διαθέσιμη, δεν είναι κακή ανάλογα την περίπτωση και το σχεδιασμό της διαδρομής.

    -  Κορδόνι ή τρόπος κλεισίματος και μέγεθος της κουκούλας. Αποφεύγουμε κουκούλες που δεν έχουν επιλογή κλεισίματος. Εκτός από τις διαστάσεις του πόντσο επάνω μας, δοκιμάζουμε και το μέγεθος της κουκούλας αν είναι αρκετό για το δικό μας κεφάλι και για τη σκοπούμενη δραστηριότητα. "Αρκετό" σημαίνει να μη μας πιέζει στην κορυφή προς τα κάτω και να καλύπτει τα μάγουλά μας. Επίσης, μια κατασκευή που παρεξηγείται από αρχάριους χρήστες αλλά είναι τεχνικά απαραίτητη στις υπαίθριες δραστηριότητες, η κουκούλα πρέπει όταν είναι κλειστή να καλύπτει το σαγόνι μας μέχρι περίπου το στόμα μας.

    -  Γείσο κουκούλας. Αν δεν έχει γείσο, ενώ κατα τα άλλα το πόντσο μας ικανοποιεί με τα χαρακτηριστικά του, μπορούμε να το συνδιάσουμε με καπέλο με σκληρό γείσο.

    -  Αντοχή υφάσματος. Εδώ, όσον αφορά μια πεζοπορική χρήση, αναγκαστικά κάνουμε έναν συμβιβασμό. Το ύφασμα πρέπει να είναι ανθεκτικότερο, σε σύγκριση με ένα πόντσο πχ "μιας χρήσης", αλλά όχι τόσο δυνατό που θα αυξάνει το βάρος υπερβολικά. Ως πεζοπόροι δεν "φοβόμαστε" ένα ελαφρύ υλικό, τόσο, όσο μια σχεδιαστικά κακή κατασκευή ενός αντικειμένου, όσο και μια απρόσεκτη χρήση του.

    -  Χρώμα, ορατό στο περιβάλλον χρήσης

    -  Τιμή   


______