Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Η χρήση της ομπρέλας στο βουνό

27 Απρ 2015   
Savvas Hiker
 
 
   Στο βουνό έχουμε εφεύρει ή προσαρμόσει διάφορα πολύ χρήσιμα κόλπα και βοηθήματα, τα οποία όμως αναβιώνουν ή ξεχνιούνται ανάλογα τις τρέχουσες τάσεις στις δραστηριότητες. Πχ στην εποχή μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι "αθλητικές" δραστηριότητες, όπως η αναρρίχηση για την αναρρίχηση και μόνο, το τρέξιμο, η ποδηλασία, κλπ, έτσι στην κοινωνία του βουνού έχουν μάλλον ξεχαστεί κάποια πράγματα ενώ έχουν γίνει κανόνας κάποια άλλα από όσα διευκολύνουν τη ζωή μας.

   Ένα από αυτά τα πράγματα που έχουν ξεχαστεί, λοιπόν, είναι και η ομπρέλα. Στη συλλογική αντίληψη έχει μείνει κυρίως το πόντσο ή το αντιανεμικό αδιάβροχο σαν βοηθήματα στη βροχή και την υγρασία, με αποτέλεσμα, αν αναφέρετε τη λέξη "ομπρέλα" να ακουστείτε σαν καμπίσιος που ήρθε βόλτα στο βουνό για... καφέ. Η οποία ομπρέλα, εξυπηρετούσε και άλλα πράγματα εκτός από τη βροχή.

   Στα χρόνια του "κλασικού Αλπινισμού" η ομπρέλα ήταν μια κανονικών διαστάσεων, με τη διαφορά οτι το μπαστούνι της έμοιαζε με το alpenstock, το αλπικό με τη σιδερένια μύτη.
   Στις μέρες μας που δίνουμε μεγάλη σημασία στο βάρος του φορτίου, και το "ultra light hiking" έχει καταλάβει ένα σημαντικό μερίδιο, η ομπρέλα είναι συνήθως η πτυσσόμενη.
   Πτυσσόμενη ή όχι, η ομπρέλα χρειάζεται όλο τον χρόνο. Στον ήλιο, στον άνεμο, στη βροχή, μετά τη βροχή στο δάσος, στο άναμμα φωτιάς, στο πρόχειρο καταφύγιο, ή ακόμη και για προσωρινή απομόνωση στα πλαίσια της ομάδας.
 
  
   Για το λόγο αυτό η πτυσσόμενη ομπρέλα φέρεται όλο το χρόνο στο σακίδιο, ασχέτως καιρού και προγνώσεων.
   Τις προηγούμενες δύο 10ετίες στο εξωτερικό είχαν εμφανιστεί και εμπορικές λύσεις, για να φέρεται η ομπρέλα ανοικτή όταν χρειάζεται, κάπου επάνω μας αφήνοντας τα χέρια ελεύθερα, λύσεις κυρίως για backpackers, ορισμένες και για hikers.

    Κατά

   Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η ομπρέλα δεν είναι απόλυτο εργαλείο.
     - Δεν παρέχει προστασία στην καταρρακτώδη βροχή, ειδικά η κοινή με τις οκτώ μπανέλες, γιατί πλέον το βάρος του νερού είναι τόσο που χαλάει προσωρινά το τέντωμα του υφάσματος και το διαπερνά. Ενώ η πιο αποδοτική, με τις δέκα μπανέλες, είναι "βαριά" για μόνιμη μεταφορά στο σακίδιο, επιπλέον, στην καταρρακτώδη βροχή έτσι και αλλιώς το νερό πέφτει με ορμή σε παρακείμενες επιφάνειες, βράχια, κλαριά, ραντίζοντας τον οδοιπόρο από τα πλάγια.
     - Δεν βολεύει σε μεγάλες διαδρομές σε "χαμηλό" δάσος.
     - Δεν βολεύει ή δεν αντέχει σε άνεμο μεγαλύτερο από 20χλμ/ω άρα δεν είναι καλή σε θύελλες και ανεμοδαρμένα περάσματα.
     - Δεν παρέχει σημαντική αντιανεμική προστασία.
     - Δεν βολεύει σε δύσκολο έδαφος, όπου χρειαζόμαστε τα χέρια μας, ή όταν πρέπει να κρατάμε μπατόν, εκτός και με κάποιο τρόπο την έχουμε αναρτήσει ανοικτή επάνω μας.


    Υπέρ

 
 
Φωτο από ένα forum
 
     - Είναι η καλύτερη εφεδρική λύση σε περιπτώσεις που δεν είμαστε προετοιμασμένοι για βροχή.
     - Είναι η μόνη λύση αν βρέχει, όχι καταρρακτωδώς, και θέλουμε να συνεχίσουμε το περπάτημα με έντονους ρυθμούς. Στην περίπτωση αυτή οποιοδήποτε αδιάβροχο, άλλο λιγότερο άλλο περισσότερο, θα μας δημιουργήσει πολύ δυσάρεστες συνθήκες διαπνοής εφίδρωσης και θερμικής άνεσης.
     - Εξυπηρετεί σε μονοήμερες διαδρομές με γρήγορους ρυθμούς όπου έχουμε μικρό φορτίο και λίγα ρούχα, παρέχοντας αντιανεμική προστασία σε περάσματα με συνθήκες που αποκλίνουν από την υπόλοιπη διαδρομή. Λογικά, σε μια ημέρα που είμαστε ελαφρά ντυμένοι οι "αποκλίνουσες συνθήκες" σε ένα πέρασμα δεν θα είναι μια χιονοθύελα ας πούμε.
    - Παρέχει συμπληρωματικό και πολύ βολικό συμπλήρωμα στο πόντσο ή το αδιάβροχο στην έντονη βροχόπτωση. Στην ουσία ο συνδιασμός του πόντσο, της ομπρέλας, και ενός σχετικά απάνεμου σημείου, αποτελεί ένα άμεσο ατομικό καταφύγιο.
   - Είναι η μόνη λύση σε ανώμαλα εδάφη με πολλές πέτρες, προεξέχοντα ξύλα, και θάμνους, πχ όπως είναι τα καμένα στην Πάρνηθα. Ειδικά μάλιστα με την ανάρτηση της ανοιχτή στο σακίδιο, που επιτρέπει να έχουμε τα χέρια ελεύθερα.
     - Παρέχει ένα προσωρινό απάγγιο, είτε για εμάς είτε για να κάνουμε το πρώτο άναμμα της φωτιάς.
     - Είναι εξαιρετική στη μεγάλη ηλιοφάνεια. Καπέλα γυαλιά και αντηλιακές κρέμες απλά προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου, όχι από την έκθεση στον ήλιο γενικότερα, η ομπρέλα όμως προσθέτει κανονική σκίαση και καλύτερο αερισμό του οδοιπόρου. Εδώ είναι καλύτερη, αναφερόμενοι στις κοινές, η μαύρη ομπρέλα (παρόλο που πιστεύεται το αντίθετο) γιατί δεν αντανακλά επάνω μας το φως, είτε το άμεσο είτε το έμμεσο. Προσοχή, με τη χρήση της ομπρέλας ακόμη χρειάζεται και η αντηλιακή προστασία που χρησιμοποιούμε πάντα.
     - Παρέχει μια προσωρινή απομόνωση αν χρειαστεί, στα πλαίσια της ομάδας, κάτι που εκτιμούν ιδιαίτερα οι... κυρίες.
     - Παρέχει την οροφή σε ένα ατομικό καταφύγιο ανάγκης, κερδίζοντας έτσι χρόνο στο άμεσο στήσιμο του.

    Πως στερεώνεται ανοικτή επάνω μας
 
 
 
  Οι εμπορικές λύσεις αναρτώμενης ομπρέλας που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν είτε συνήθως απευθύνονται σε backpackers και είναι ασύμφορες σαν σύστημα ή όγκος, είτε είναι δυσεύρετες πλέον λόγω της τρέχουσας τάσης στο βουνό όπου μάλλον έχει ξεχαστεί η ομπρέλα.
   Πάντα όμως μπορούμε να την αναρτήσουμε ανοικτή με τον αυτοσχέδιο τρόπο. Αυτό γίνεται με δέσιμο του κονταριού της ομπρέλας στον ένα από τους δύο ιμάντες του σακίδιου.

   Η λύση αυτή δεν δουλεύει σε δύο περιπτώσεις, όταν κινούμαστε σε "χαμηλό" δάσος, και όταν έχει πολύ άνεμο. Αντίθετα, είναι αναντικατάστατη όταν κινούμαστε σε ανώμαλο έδαφος με προεξέχοντα ξύλα, πέτρες, και θάμνους, γιατί στην περίπτωση αυτή οποιοδήποτε αδιάβροχο μας εμποδίζει ή σκαλώνει στα εμπόδια.

   Χρειαζόμαστε τρία κομμάτια βέλκρο, το λεγόμενο και "χριτς-χρατς". Τέλεια για την περίπτωση είναι η ποιότητα για δεσίματα κήπου, πλάτους 15-20χιλ.
   Με τα δύο κομμάτια δένουμε τον ιστό κατακόρυφο, δηλαδή το κοντάρι της ομπρέλας, σε δύο σημεία στον δεξιό, ή στον αριστερό, ιμάντα ανάρτησης του σακίδιου. Δεν πειράζει αν έτσι, ίσως, η ομπρέλα έχει κάποια κλίση προς τα πίσω, αντίθετα αυτό σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ζητούμενο, αρκεί να μας καλύπτει ικανοποιητικά.
   Με το τρίτο κομμάτι ρυθμίζουμε το ύψος τοποθέτησης και την υποδοχή του βάρους της ομπρέλας, κρεμώντας με το βέλκρο το χερούλι της σε κάποια θηλιά ή κρίκο του ιμάντα, ή στον ιμάντα στήθους, ανάλογα τι μας βολεύει.
   Αυτά τα κομμάτια βέλκρο τα αφήνουμε μόνιμα στα σημεία τοποθέτησης τους πάνω στο σακίδιο, δεν τα επανατοποθετούμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε την ομπρέλα.
   Στο παραπάνω "σύστημα" υπάρχουν διάφορες παραλλαγές. Απλά θα πειραματιστείτε και θα βρείτε.

   Πχ μια παραλλαγή είναι αυτή:  Umbrella rigging
   Ένα ακόμη άρθρο:  Dealing With Persistent Wet Weather on the Trail

    Σημειώσεις

     - Μια (1) κοινή (2) πτυσσόμενη (3) αντιανεμική (4) μαύρη ομπρέλα (5) μικρού βάρους, είναι η καλύτερη περίπτωση.
     - Η πτυσσόμενη ομπρέλα, στη βροχή, αν δεν φοράμε πόντσο, συνδιάζεται άψογα με το αδιάβροχο κάλυμα σακιδίου. Γιατί οι πτυσσόμενες έχουν μικρότερη διάμετρο, κάτι που δεν προστατεύει αρκετά το σακίδιο που έχουμε στην πλάτη.
     - Οι πτυσσόμενες ομπρέλες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη διαμέτρου. Η ελάχιστη βολική διάμετρος, στη δική μας περίπτωση, είναι τα 97-100εκ μετρώντας από την άκρη της μπανέλας της ανοιχτής ομπρέλας, ή τα 90εκ μετρώντας από την μια πλευρά του οκταγωνικού υφάσματος μέχρι την απέναντι.
     - Αντιανεμική ομπρέλα είναι αυτή που οι μπανέλες της γυρίζουν ανάποδα στον αντίθετο άνεμο, χωρίς να σπάσουν ή να τσακίσουν, και μπορούν να επανέλθουν στην κανονική θέση. Σήμερα πολλές πτυσσόμενες ομπρέλες, ακόμη και φθηνές, είναι αντιανεμικές.
     - Το ζήτημα, πάντα στη δική μας περίπτωση, είναι ο όγκος και το βάρος για την μόνιμη μεταφορά στο σακίδιο όλο το χρόνο.


___