6 Απρ 2023 φωτο Φεβ 2020 ενημέρωση Απρ 2023
Savvas Hiker Τύμβος Σοφοκλή - Βασιλικοί τάφοι - Ανάκτορο - Χήνα - Κιθάρα
Το μήκος της διαδρομής είναι στα 10 χλμ αλλά είναι σίγουρο ότι θα κάνετε περισσότερα, άρα θα χρειαστείτε και περισσότερο χρόνο, γιατί περνάει από διάφορα σημεία τα οποία θα σας τραβήξουν να τα περιέλθετε ή να τα δείτε καλύτερα.
Στοιχεία
Κυκλική
- - - - - - - - -
Ζώνη ύψους : | 330μ-560μ |
αΥΔμ : | +340 |
Απόσταση : | 9.950μ |
ΩΠ : | 3ω30λ |
Συντ.Δυσκολίας : | 5,3/10 |
Χάρτες
► Η διαδρομή σε αρχείο GPX, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS
( άρθρο: GPS για πεζοπορία στο βουνό, στο κινητό )
► Η διαδρομή σε αρχείο KML, για πρόγραμμα ή app Google Earth
Γραμμές στο χάρτη, τα χρώματα δεν αντιπροσωπεύουν σημάνσεις στη διαδρομή :
Πράσινη Τμήμα ασφάλτου
Καφέ Τμήμα χωματόδρομου
Μαύρη Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι, όμως προσοχή, στο Τατόι δεν υπάρχουν σημάνσεις στα μονοπάτια
Σημειώσεις
Στη διαδρομή αυτή θα διευκολυνθείτε πολύ αν χρησιμοποιήσετε GPS - του κινητού είναι αρκετό, βλ σχετικό άρθρο.
Η αρχή της διαδρομής στον Τύμβο Σοφοκλή στα Google Maps.
Η προτεινόμενη φορά της κυκλικής. Στο σημείο που διαχωρίζονται τα δύο σκέλη της κυκλικής -δηλ στην πρώτη διασταύρωση της διαδρομής, βλ τον ένθετο χάρτη- παίρνουμε το δεξιά σκέλος που βγαίνει στους Βασιλικούς τάφους.
Στο Τατόι δεν υπάρχουν σημάνσεις μονοπατιών ή διαδρομών, ούτε επίσημες ούτε οι άτυπες των πεζοπόρων, που κάποιος έχει συνηθίσει στην υπόλοιπη Πάρνηθα.
Υπόψη επίσης, εκτός από την ανυπαρξία οποιασδήποτε σήμανσης αλλά και την απαγόρευση επισκεπτών στο κτήμα Τατοΐου τη νύχτα, η διαδρομή δεν είναι κατάλληλη για νυχτερινή πορεία.
Για τη διέλευση από τον "κήπο" του ανακτόρου, περνάμε μέσα από την "Πύλη ανακτόρου" (βλ ένθετο χάρτη) και αμέσως πάμε αριστερά παράλληλα με τον δρόμο που αφήσαμε πριν - δηλ τον δρόμο που πάει προς την "πύλη Λεύκας". Περίπου στα 150μ το μονοπάτι αρχίζει να γίνεται πιο εμφανές στρέφει λοξά δεξιά και μπαίνει στο δάσος.
Αριστερά μας παράλληλα είναι ο δρόμος που πάει στην πύλη Λεύκας, το μονοπάτι που μπαίνει από νότια στον "κήπο" του ανακτόρου περνάει από το άνοιγμα που βλέπουμε λοξά δεξιά στα πεύκα.
Η θαυμάσια αυτή διαδρομή, όπως και οποιαδήποτε στο Τατόι, περνά πλέον από καμένες εκτάσεις, που σημαίνει ότι έχει λίγα σκιερά κομμάτια, άρα να την αποφεύγετε σε ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια και υψηλή θερμοκρασία. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται σε ημέρες με υψηλή ένταση ανέμου, για ενδεχόμενες πτώσεις καμένων κορμών.
Ανηφορίζοντας από νότια τον λόφο του Παλαιοκάστρου (όπου ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Δεκέλειας) για τους Βασιλικούς τάφους
Στην παραπάνω φωτο διακρίνεται ο Ναός της Αναστάσεως στην κορυφή, και λίγο αριστερά, αχνά ανάμεσα στα πεύκα, το Μαυσωλείο. Όλη η πράσινη άδεια έκταση ήταν πριν ένα πυκνό πευκοδάσος, που είναι ένα πολύ μικρό τμήμα της τεράστιας έκτασης που κάηκε μέσα στα 47 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής που ορίζεται ως "Τατόι" και δυτικά αυτής προς τον κυρίως ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Στο πρώτο πλάνο είναι το βραχοσυγκρότημα της Πέτρας Βαρυμπόπης, όπου οι πρώτες αναρριχητικές πίστες στην Ελλάδα.
______
Άρθρα στο μπλογκ με ετικέτα Τατόι
Βλ στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής.