Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Επεξηγήσεις ορολογιών του blog

------------
    Ζώνη Ύψους είναι το ελάχιστο και το μέγιστο υψόμετρο της διαδρομής.


------------
    Ως αθροιστική υψομετρική διαφορά σε μέτρα (αΥΔμ), στο blog εδώ, εννοείται η αθροιστική υψομετρική διαφορά σε μέτρα, από την αρχή μιας διαδρομής μέχρι το τέλος της, στην κατεύθυνση της εκτέλεσης της. Δηλαδή το συνολικό άθροισμα των επιμέρους ανόδων στη διάρκεια της διαδρομής, το οποίο δηλώνεται με το πρόθεμα "+", πχ +120, και το συνολικό άθροισμα των επιμέρους καθόδων, που δηλώνεται με το πρόθεμα "-", πχ -120.
    Το άθροισμα των καθόδων δηλαδή των καταβάσεων δεν αναφέρεται πάντα.
    Πχ ένας συνηθισμένος τύπος αναφοράς: αΥΔμ +800
    Πχ ένας τύπος αναφοράς κάποιες φορές: αΥΔμ +800 -130


------------
    Όι Ώρες Πορείας (ΩΠ) που αναφέρονται στις καταγραφές διαδρομών, σε αυτό το blog, είναι οι πραγματικοί χρόνοι για έναν μέσο πεζοπόρο, με τις μικροστάσεις, με σχετικά ευνοϊκό καιρό και στεγνό έδαφος.

    Βλέπε και Οι ώρες πορείας στα βουνά


------------
    Ο Συντελεστής Δυσκολίας (η έμφαση είναι στο "συντελεστής") είναι μια άτυπη επινόηση, για τις ανάγκες αυτού του blog, και δείχνει τη δυσκολία διάνυσης όχι την απόλυτη βαθμολογία μιας διαδρομής. Έτσι για να έχουμε την αντιπροσωπευτική εικόνα μιας διαδρομής λαμβάνουμε υπόψη, ταυτόχρονα, τον Συντελεστή Δυσκολίας και τις Ωρες Πορείας (ΩΠ).
    Πχ μια διαδρομή 1 ώρας με συντελεστή 3/10 είναι δυσκολότερη από μια διαδρομή 30 λεπτών πάλι με συντελεστή 3/10 γιατί στην πρώτη είναι μεγαλύτερος ο χρόνος στον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ίδιο συντελεστή δυσκολίας.
    Για μια περίπου αντίληψη, για έναν μέσο πεζοπόρο οι διαδρομές με συντελεστή μέχρι 5/10 ή 6/10, και για χρόνο με τις μικροστάσεις μέχρι 3ω, είναι σχετικά "εύκολες". Ενώ μικρότερου χρόνου διαδρομές και με συντελεστή μέχρι 3/10 ή 4/10 είναι "πολύ εύκολες".

    Βλέπε περισσότερα για τον Συντελεστή Δυσκολίας


------------