Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Σήματα με καθρέφτη

                                    Ανάρτηση 16 Φεβ 2016    Ανανέωση Ιουλιος 2017 
Savvas Hiker




Τα σήματα με καθρέφτη γίνονται με οποιαδήποτε φωτεινή πηγή, συνήθως με τον ήλιο.

Γίνονται με ειδικό καθρέφτη, ή με ένα κοινό καθρέφτη, ή με οποιαδήποτε επιφάνεια μπορεί να δώσει ικανοποιητική αντανάκλαση πχ ένα γυαλιστερό μαχαίρι.

Ο ειδικός καθρέφτης συνοδεύεται από οδηγίες και δεν θα επεκταθούμε εδώ (βλ εικόνα στο τέλος). Επίσης, το πιθανότερο είναι να μην έχετε κάποιον τέτοιο διαθέσιμο όταν τον χρειαστείτε, και είναι βαρύτερος από ίδιου μεγέθους κοινούς (ζυγίζει γύρω στα 60γρ).

Η διαδικασία με ένα κοινό καθρέφτη είναι πιο απλή, τόσο απλή που μπορείτε να τη δείξετε άμεσα σε ένα άλλο μέλος της ομάδας (ενώ η εκμάθηση του ειδικού καθρέφτη είναι λίγο παίδεμα στην αρχή), και επίσης, είναι διαδικασία που μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο αντανακλά το φως επαρκώς.

Για τις ανάγκες του κειμένου λέμε:
"όψη" του καθρέφτη, την πλευρά που αντανακλά το φως,
"πλάτη", την ανάποδη πλευρά.
"στόχο", το σημείο μακριά στο οποίο θέλουμε να πέσει η αντανάκλαση.

---------------------------    Τρόπος Α    ---------------------------
  1 - Κρατάμε τον καθρέφτη στο ένα χέρι, και κλείνουμε το ένα μας μάτι.
  2 - Ακουμπάμε την πλάτη του καθρέφτη στην μύτη μας, τόσο ψηλά όσο να μπορούμε και να βλέπουμε πάνω από αυτόν.
  3 - Τεντώνουμε το άλλο μας χέρι με την παλάμη του γυρισμένη προς το πρόσωπο μας.
  4 - Ρίχνουμε την αντανάκλαση, της όψης του καθρέφτη, στην παλάμη του τεντωμένου χεριού.
  5 - Έτσι όπως είμαστε, χωρίς να αλλάξουμε τίποτα, φέρνουμε την παλάμη μαζί με την αντανάκλαση που είναι πάνω της, ακριβώς κάτω από το στόχο σε "επαφή" με αυτόν.
  6 - Ανεβάζουμε την αντανάκλαση στο κενό, ακριβώς πάνω από την παλάμη μας. Τώρα η αντανάκλαση πέφτει στο στόχο.
  7 - Κατεβάζουμε την αντανάκλαση ώστε να πέφτει πάνω στην παλάμη μας. Τώρα η αντανάκλαση δεν πέφτει στο στόχο.

---------------------------    Τρόπος Β    ---------------------------
  1 - Κρατάμε τον καθρέφτη στο ένα χέρι, και κλείνουμε το ένα μας μάτι.
  2 - Ακουμπάμε την πλάτη του καθρέφτη στην μύτη μας, τόσο ψηλά όσο να μπορούμε και να βλέπουμε πάνω από αυτόν.
  3 - Τεντώνουμε το άλλο μας χέρι μπροστά με τεντωμένα, ανοιχτά, και κατακόρυφα, δύο δάχτυλα, τον δείκτη και το μεσαίο, σε σχήμα "V" (όπως κάνουμε και το "σήμα της νίκης"). Μέσα σε αυτό το "V", προς τις άκρες των δακτύλων, βάζουμε τον στόχο. Αν ο στόχος είναι κινούμενος τον παρακολουθούμε, συνεχίζοντας να τον σημαδεύουμε ανάμεσα στο "V".
  4 - Ρίχνουμε την αντανάκλαση του καθρέφτη, στο κενό ανάμεσα στις άκρες των δύο δακτύλων, ενώ ταυτόχρονα οι άκρες τις αντανάκλασης "αγγίζουν" τα δάχτυλα μας ώστε να αντιλαμβανόμαστε που βρίσκεται. Τώρα η αντανάκλαση πέφτει στο στόχο.
  6 - Συνεχίζουμε να σημαδεύουμε τον στόχο, με το "V", και στρέφουμε την αντανάκλαση προς τα κάτω. Τώρα η αντανάκλαση δεν πέφτει στο στόχο.
-------------------------------------

Ο τρόπος Α έχει πλεονέκτημα όταν δεν θέλουμε να φανεί η αντανάκλαση σε άλλους, πχ για αποφυγή σύγχισης σε φάσεις πολλαπλής επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων ομάδων, ή πχ στον στρατό για λόγους απόκρυψης κλπ.
Ο τρόπος Β είναι καλός και για κινούμενο στόχο, πχ προς οχήματα, ταχύπλοα, ή αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης. Με ακόμη ένα πλεονέκτημα, ότι το "V" βοηθάει και σε γρήγορα περάσματα της δέσμης πάνω από το στόχο, αποφεύγοντας έτσι να "τυφλώνουμε" τον οδηγό ή τον χειριστή του αεροσκάφους.

Σε κάποιες οριακές φάσεις ανάλογα τη θέση του ήλιου σε σχέση με τον "στόχο", ή τη θέση της φωτεινής πηγής όταν αυτή δεν είναι στον ελεγχό μας, ίσως χρειαστεί να κάνουμε τα σήματα ξαπλωμένοι ανάσκελα.

Αν αντί τον ήλιο, έχουμε κάποια φωτεινή πηγή στον έλεγχο μας, πχ ένα φακό την νύχτα, οι παραπάνω τρόποι επίσης εφαρμόζονται είτε με την φωτεινή πηγή αντί του καθρέφτη στην ίδια θέση, είτε με την φωτεινή πηγή να αντανακλάται στον καθρέφτη.

Για εξάσκηση με κοινό καθρέφτη ή άλλες ανακλώσες επιφάνειες, σημαδεύουμε μερικές φορές ένα σημείο γύρω στα 20μ μακριά, επαναλαμβάνουμε την εξάσκηση στα 50μ.

Χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου, σήματα με καθρέφτη που στέλνονται με μεγάλη ακρίβεια μπορούν να τα δούν σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 100χλμ. Στο βουνό δεν χρειαζόμαστε τόσο μεγάλη ακρίβεια, γιατί σήματα για αποστάσεις έως και 10χλμ σε ευθεία είναι υπεραρκετά. Για παράδειγμα, η ευθεία απόσταση από τη Λυκοποριά και την κορυφή της Πάρνηθας μέχρι τον Άη Γιώργη στο Κεραμίδι ή μέχρι την πλατεία των Θρακομακεδόνων είναι 5χλμ. Η ευθεία απόσταση από την κορυφή του Ολύμπου μέχρι το κέντρο του Λιτοχώρου είναι 12χλμ.

Με την ίδια διαδικασία μπορούμε να στείλουμε και σήματα Μορς.

Ο ειδικός καθρέφτης είναι καλύτερος ως προς το ότι:
  - ανάλογα τον χρήστη, έχει μεγαλύτερη ακρίβεια σκόπευσης
  - έχει τρύπα για κορδόνι
  - σπάει πιο δύσκολα από τον κοινό καθρέφτη


Ειδικός καθρέφτης σημάτων και οι οδηγίες του

___