Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Φυλή - Αη Γιώργης - Ταμίλθι, κυκλική

Μια κλασική κυκλική της Πάρνηθας

28 Φεβ 2019       ενημέρωση Φεβρουάριος 2020  
Savvas Hiker  


Γενικά

    Οι κυκλικές παλαιότερα, πριν την κατάργηση των κατευθείαν συγκοινωνιών προς την Πάρνηθα και την επακόλουθη επικράτηση της λαίλαπας των ΙΧ, ήταν μια σχετικά μικρή ορειβατική δραστηριότητα γιατί τότε ευνοούνταν οι πεζοπορικές διασχίσεις. Επιπλέον, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι ασχολούνταν κυρίως με διασχίσεις, οι περισσότερες κυκλικές ήταν αυτοσχέδιες συνήθως από μη συστηματικούς πεζοπόρους ή μη γνώστες, και σε μέρη όχι τόσο φυσικού κάλους - όπως σε μερικά άγονα στους νοτιοδυτικούς πρόποδες.

    Αυτή εδώ, όμως, είναι μια κλασική κυκλική της Πάρνηθας - είτε πεζοπορικά είτε βιοποριστικά τα παλιά χρόνια. Συνδέει μεταξύ τους δύο από τα θρυλικά μονοπάτια της Δυτικής Πάρνηθας, και ένα τμήμα ενός τρίτου επίσης θρυλικού. Το ένα είναι το μονοπάτι του Ταμιλθιού από ανατολική Αλογόπετρα (ή απέναντι Αλογόπετρα), το άλλο είναι το μονοπάτι για τον Αη Γιώργη στο Κεραμίδι από Φυλή (Χασιά), και επίσης το τμήμα Κυρά - Ταμίλθι της διαδρομής της Αγίας Τριάδας (ή Σκίπιζα, κλπ) από και προς τα μέρη της Φυλής.

    Τα μονοπάτια αυτά, όπως και τα άλλα στην ευρύτερη περιοχή, οι διαμορφώσεις από ενταγμένες στο περιβάλλον ανθρώπινες δραστηριότητες από ποιος ξέρει πόσες χιλιάδες χρόνια, οι θρύλοι για κάθε σημείο, τα δάση και τα εναλασσόμενα τοπία της δυτικής Πάρνηθας, συνθέτουν ένα άλλο σύμπαν μέσα στο οποίο ταξιδεύει ο πεζοπόρος. Αποφεύγει τις ατελείωτες συζητήσεις στη διάρκεια της πεζοπορίας, και γεύεται τη φύση, το μικροκλίμα του πευκοδάσους, το βουνό, τα εναλασσόμενα διαφορετικά τοπία, και κυρίως το μυστήριο της Δυτικής Πάρνηθας.

    Η κλασική αυτή κυκλική είναι ο πυρήνας τοπικών παραλλαγών ή ευρύτερων κυκλικών, που επεκτείνονται σταδιακά μέχρι την Αγία Παρασκευή στο Ρουμάνι, το Σπήλαιο του Πανός, το Άρμα. Και πιο πέρα, για την Γκούρα ή το Κλημέντι - αυτές για σκληρούς πεζοπόρους, αλλά πλέον απροσπέλαστες σε κάποια τμήματα λόγω της φωτιάς και της άναρχης θαμνώδους βλάστησης. Και ακόμη μεγαλύτερες, που εκτελούνταν πολύ παλιά όταν δεν απαγορευόταν η διανυκτέρευση στο δάσος και το άναμμα φωτιάς κατασκήνωσης σε κατάλληλες εποχές. Όλα τα παραπάνω, και την εδώ κυκλική, σκεφθείτε τα και με 2-3 παραλλαγές το καθένα, και αμέσως θα αντιληφθείτε τον πεζοπορικό πλούτο της άγριας Δυτικής Πάρνηθας που άρχισε να ξεχνιέται, πάλι λόγω της καταραμένης φωτιάς του 2007. Η διαδρομή είναι κατάφυτη, αλλά η φωτιά στα γειτονικά μέρη και οι αποφάσεις των αρμοδίων για τη διακοπή των κατευθείαν συγκοινωνιακών προσβάσεων από Αθήνα, επέφεραν έμμεσα την κατακόρυφη μείωση των πεζοπορικών διελεύσεων σε αυτή την πλευρά της Πάρνηθας.


Στοιχεία

    Ανάβαση, Κυκλική
Μονή Κυπριανού - Σχιστό - Κεραμίδι - Αη Γιώργης - Κιάφα Πίνη - Λάκκα Ηλιού - Ταμίλθι - Χωράφια Γκιόκα - ρέμα Κόνιαρη - Αλογόπετρα - ανατολική Αλογόπετρα
- - - - - - - - -

Ζώνη ύψους  :  450μ-950μ
αΥΔμ +695
Απόσταση  :  12.500μ
  
ΩΠ  :  5ω (αριστερόστροφα)
Συντ.Δυσκολίας  :  6,0/10 (αριστερόστροφα)


Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth


Γραμμές στο χάρτη, τα χρώματα δεν αντιπροσωπεύουν τη σήμανση στα μονοπάτια:
 Πράσινη     Τμήμα ασφάλτου
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Ορεινό μονοπάτι, με τυπική σήμανση
 Μπλε     Μονοπάτι με άτυπη σήμανση ή δεν έχει σήμανση
 Κίτρινη     Μονοπάτι με άτυπη σήμανση. Το μονοπάτι σε κάποια σημεία χρειάζεται προσοχή στην ακολούθηση.
 Κόκκινη     Μονοπάτι με άτυπη σήμανση. Το μονοπάτι χάνεται για λίγο. Σημεία με πτώσεις βράχων και λίθων, κυρίως στη διάρκεια καταιγίδας ή τις ημέρες μετά.



Υπόψη 

    Αν η ανατολική Πάρνηθα έχει ένα γοητευτικό μεγαλείο, άλλοτε αλπικό άλλοτε παραμυθένιο, η δυτική έχει ένα μυστηριακό δέος. Στη δυτική Πάρνηθα, το γιατί, μου πήρε πολύ καιρό εξερευνώντας διάφορα τοπογραφικά ή ιστορικά ή διαφαινόμενα στοιχεία, όμως σε ένα αρκετό ποσοστό έμεινε απλώς αναπάντητο. Τελικά συνηθίζεις στην ιδέα ότι δεν θα λύσεις το μυστήριο, και απλά το περιηγείσαι.

    Η περιοχή ανήκει στις προστατευόμενες ζώνες του Δρυμού της Πάρνηθας, το δε οικοσύστημα της είναι ποικιλόμορφο. Απαιτεί σεβασμό, καταρχήν με τον περιορισμό των μεγάλων θορύβων. Αποφεύγεται οπωσδήποτε η περιπλάνηση σε έδαφος εκτός μονοπατιών, γιατί είναι επικίνδυνη αλλά και για λόγους προστασίας της χλωρίδας αλλά και της πανίδας. Επίσης, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι στη φύση, και ειδικά στην ορεινή φύση, υπάρχουν είδη που ανθίζουν ή ευδοκιμούν ακόμη και το καλοκαίρι, και φυσικά, πολλά το φθινόπωρο. Πολλά είδη, επίσης, είναι μικροσκοπικά και αθέατα.

    Λόγω της κλιματικής αλλαγής, του χαμηλού σχετικά υψομέτρου, της παλαιότερης χρήσης διαφόρων σημείων από ποίμνια, και της σύγχρονης πολυπληθούς πανίδας -αλεπούδες, λαγοί, χελώνες, γεράκια, αετοί, ελάφια, αίγαγροι, αγριόχοιροι, λύκοι- καλό είναι να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από έντομα και ζωύφια. Η προσοχή χρειάζεται περισσότερο στα σημεία στάσης ή στα σημεία τριβής με τη βλάστηση ή στην επαφή με το έδαφος.  (άρθρο: Οι κίνδυνοι από τα ζώα και τα έντομα στην Πάρνηθα, προφυλάξεις)




    Καλοκαίρι (σίγουρα όχι Αύγουστο) και χειμώνα απαιτείται εκκίνηση νωρίς, τον μεν χειμώνα γιατί οι μέρες είναι μικρές και θα μας προλάβει η δύση, το δε καλοκαίρι "αχάραγα" για να αποφύγει κανείς τη ζέστη στα χαμηλά. Η πεζοπορία μετά τη δύση πρέπει να αποφεύγεται σε άγρια μέρη όπως της δυτικής Πάρνηθας, όπως και σε μονοπάτια με ελλειπή σήμανση όπως είναι εδώ, αν και τυπικά η περιοχή είναι από τις καλύτερα σημασμένες. Οι καλύτερες εποχές, ως πιο "άνετες" και γενικότερα, είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

    Είναι πολύ πιθανό ένας πεζοπόρος να θελήσει μεγαλύτερους χρόνους μικροστάσεων από τους συνυπολογισμένους στα "Στοιχεία" (βλ πιο πάνω), αλλά και των κανονικών στάσεων που συνηθίζει, λόγω της απόλαυσης του τοπίου κυρίως - ή και για αστάθμητους παράγοντες, πχ προσωρινά να πάρει άλλο μονοπάτι. Επομένως, πρέπει να υπολογίζει ανάλογα περιθώρια χρόνου.

    Σε μεγάλες διαδρομές που διέρχονται από εναλασσόμενα τμήματα όπως αυτή, και διάφορες σημάνσεις, ανύπαρκτες ή ελλιπείς ή μπερδεμένες, για την πλοήγηση απαιτείται χάρτης και πυξίδα, ή gps (κανονικό ή του κινητού).
    Στην περίπτωση χρήσης χάρτη και πυξίδας εδώ, είναι σημαντικός ο υπολογιζόμενος χρόνος για τη διάνυση ενός σκέλους, από το ένα σημείο στο άλλο, για μια σχετική αντίληψη στο κατα πόσο περάσαμε κάποιο σημείο ή διακλάδωση χωρίς να την προσέξουμε.
    Επίσης, όπου υπάρχει διακλάδωση πολλών οδεύσεων, προσέχουμε στο χάρτη με ποιο τρόπο το επιλεγμένο μονοπάτι απομακρυνόμενο διέρχεται από τις ισοϋψείς. Ώστε να διακρίνουμε άμεσα την περίπτωση σύγχισης με άλλο.


Περιγραφή της διαδρομής, σκέλη



==     Εισαγωγή    ==

    Η προτεινόμενη κατεύθυνση της κυκλικής είναι αριστερόστροφα, δηλ αρχικά προς τον Άη Γιώργη στο Κεραμίδι.

    Προσοχή για ανάλογη πρόβλεψη. Οι μπάρες στο πάρκινγκ της Μονής Κυπριανού κλείνουν για τα οχήματα με τη δύση ηλίου.

    Όλα τα αναφερόμενα τοπονύμια, υπάρχουν και στον ένθετο χάρτη (βλ πιο πάνω).

    Η αρίθμηση που έκανα, των σημείων διαδρομής ("way-points", πχ "w375") στον ένθετο χάρτη, δεν είναι διαδοχική δηλ δεν είναι με τη σειρά συνάντησης τους από τον πεζοπόρο.

    Υπάρχει και άλλο σημείο πεζοπορικής εκκίνησης, εναλλακτικής, πάνω από τον οικισμό Πανόραμα των Άνω Λιοσίων (εδώ το σημείο). Από εκεί ανηφορίζοντας διακλαδίζονται τρείς κατευθύνσεις που μπαίνουν στη διαδρομή της κυκλικής σε τρία αντίστοιχα σημεία, στο w388 ή στο w375 ή στο w378 (βλ τον ένθετο χάρτη). Όμως, υπόψη, οι πεζοπορικές προσβάσεις από αυτό το σημείο εκκίνησης έχουν δυσκολότερη εποχικότητα βατότητας (έδαφος, βλάστηση), χωρίς σήμανση, όπως και πολύ μικρή πεζοπορική κυκλοφορία.





=   [1]  Εκκίνηση  > Άη Γιώργης  [1ω12λ]   =

    Η κανονική πεζοπορική εκκίνηση είναι από την είσοδο στο πάρκινγκ (μπάρα οχημάτων) της Μονής Κυπριανού και Ιουστίνης.
    Μετά από 8λ περίπου, η διαδρομή φτάνει στο τέλος της ασφάλτου -σημείο w370- στο ανατολικό άκρο του πάρκινγκ της Μονής, στην εκεί μπάρα στρίβει αμέσως αριστερά (βόρεια) και ανηφορίζει στο μονοπάτι.




    Από εδώ η σήμανση μέχρι Άη Γιώργη είναι πορτοκαλί τρίγωνο.




    Από την αρχή του μονοπατιού στην άσφαλτο, σε 14-16λ φτάνουμε σε διακλάδωση -σημείο w374 στον ένθετο χάρτη- στην οποία συνεχίζουμε "ευθεία δεξιά" (ανατολικά). Στη διακλάδωση αυτή θα επιστρέψουμε πάλι στο τέλος της κυκλικής προς τη Μονή. Ο περίπου χρόνος πεζοπορίας από την αρχή του μονοπατιού μέχρι τη διακλάδωση έχει σημασία, γιατί ανάμεσα σε αυτήν και τη Μονή υπάρχουν δευτερεύουσες διακλαδώσεις προς άλλους προορισμούς.




------
    Σημείωση
    Στην επόμενη διακλάδωση ψηλότερα, στο σημείο w377 φεύγει βόρεια (ή επιστρέφει) ένα εναλλακτικό σκέλος για κυκλική, προς το πηγάδι Αρμαδε, το Μεγάλο Χωράφι, κλπ. Μια δεύτερη εναλλακτική, είναι από την 1η διακλάδωση που ήδη περάσαμε -σημείο w374- η οποία πιο ψηλά δίνει ένα ακόμη σκέλος επίσης από τα ίδια, Μεγάλο Χωράφι, κλπ. Η δεύτερη εναλλακτική έχει ενταχθεί στη σηματοδότηση προς το Σπήλαιο του Πανός από Κυπριανού.

    Ακόμη πιο ψηλά στη διαδρομή, από το σημείο που το μονοπάτι βγαίνει για πρώτη φορά στο χωματόδρομο του Κεραμιδιού μέχρι το σημείο w199, φτάνουν ή εκκινούν και διάφορες διαδρομές που κατηφορίζουν προς το ρέμα Πλατανάκι και την πηγή Πλατάνι (ή Πλατανίτσα).
------


Αυτοσχέδια πινακίδα


Τα πρώτα χιόνια στην Κυρά





=   [2]  Αη Γιώργης  > Κιάφα Πίνη  [42λ]   =

    Φτάνουμε στον Άη Γιώργη.
    Η σήμανση από εδώ μέχρι Κιάφα Πίνη θα είναι μπλε τετράγωνο σε άσπρο τετράγωνο.


Αη Γιώργης


Στον Αη Γιώργη







    Από Άη Γιώργη, λοιπόν, συνεχίζουμε για Κιάφα Πϊνη. Στη ράχη Κούμπουλα πάνω από το δρόμο του Αη Γιώργη, η κυκλική διαδρομή διέρχεται από το υψηλότερο σημείο της.
    Εκεί, μετά το σημείο w329, το σημασμένο μονοπάτι στρίβει αριστερά (δυτικά) στην κατεύθυνση που δείχνει ο κορμός του χαρακτηριστικού πεσμένου πεύκου.


Ράχη Κούμπουλα. Το πεσμένο πεύκο  (φωτο Δεκ 2018)


    Στην αιθρία, το ανοιχτό σημείο, λίγο πριν το w328 πλησιάζοντας στην Κιάφα Πίνη, όπως και στην ανοιχτή έκταση στη Λάκκα Ηλιού παρακάτω, υπήρχαν ποιμνιοστάσια (ή μάλλον σταλίσματα) τον καιρό που επιτρεπόταν η βοσκή ποιμνίων.


Η κορυφή Ταμίλθι από βόρεια, πηγαίνοντας για Πίνη
Η πηγή είναι δεξιά πολύ χαμηλότερα



=   [3]  Κιάφα Πίνη  > Λάκκα Ηλιού  []   =

    Φτάνουμε στην Κιάφα Πίνη.
    Η σήμανση με το μπλε τετράγωνο που ακολουθούσαμε, θα συνεχίσει για το Σπήλαιο του Πανός, για να περάσει στη συνέχεια το φαράγγι της Γκούρας (Κελάδων) προς το Άρμα.  Ενώ εμείς, που τώρα θα πάμε για τη Λάκκα Ηλιού, από την Κιάφα Πίνη ακολουθούμε τη σήμανση μπλε ρόμβος σε άσπρο τετράγωνο.


Στην Κιάφα Πίνη



=   [4]  Λάκκα Ηλιού  > Ταμίλθι (πηγή)  [14λ]   =

    Σύντομα, φτάνουμε στη Λάκκα Ηλιού.
    Η σήμανση που ακολουθούσαμε μας αφήνει για να κατηφορίσει από εδώ για το Μεγάλο Χωράφι. Ενώ εμείς από τη Λάκκα Ηλιού στρίβουμε για Ταμίλθι στη σχετική πινακίδα, χωρίς άλλες επίσημες σημάνσεις σε αυτό το σκέλος, δηλαδή θα έχουμε μόνο τα αραιά κόκκινα σημάδια των πεζοπόρων.


Στη Λάκκα Ηλιού. Πινακίδα προς Ταμίλθι


    Στην Πάρνηθα, η φράση "από ή προς το Ταμίλθι" εννοεί την ομώνυμη πηγή αντί την κορυφή.  

    Προχωρώντας στη Λάκκα Ηλιού προς το σημείο w323, δηλ προς Ταμίλθι, το μονοπάτι διέρχεται από τα παλιά βοσκοτόπια και δεν φαίνεται για περίπου 100μ. Η κατεύθυνση του είναι προς το νότιο Άρμα (βλ φωτο πιο κάτω) περνώντας από δεξιά το χαρακτηριστικό μεμονωμένο πεύκο, εκεί το μονοπάτι ξαναβρίσκει την εμφανή του χάραξη.


Το δέντρο και το νότιο Άρμα


Το Κλημέντι απέναντι, από τη Λάκκα Ηλιού


    Στο κομμάτι της διαδρομής ανάμεσα στο σημείο w323 μέχρι και την πηγή στο Ταμίλθι στα σημεία που υπάρχουν υπερκείμενα βράχια μπορεί να συμβούν πτώσεις λίθων και βράχων, κυρίως στη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης ή μετά από αυτήν σε διάστημα που μπορεί να φτάσει και τις δύο ημέρες.


Η κορυφή στο Άρμα, αριστερά, και το βόρειο Άρμα,
βλέποντας από την κάθοδο για Ταμίλθι



=   [5]  Ταμίλθι (πηγή)  > Χωράφια Γκιόκα  [17λ]   =

    Φτάνουμε στην πηγή στο Ταμίλθι.
    Ο χώρος γύρω, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια μιας μεγάλης νεροποντής είναι εκτεθειμένος σε έντονες ροές.

    Οι ξύλινες "κοπάνες" (ποτίστρες) στην πηγή είναι παμπάλαιες (πολλών δεκάδων ετών, ίσως πολύ περισσότερο). Τώρα είναι μισοθαμένες και σκορπισμένες, από ότι καταλαβαίνω, από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών. Από αυτές έπιναν τα ποίμνια της περιοχής.


Η πηγή στο Ταμίλθι  (Μαι 2016)


Η πηγή στο Ταμίλθι, και οι ξύλινες κοπάνες  (Δεκ 2018)


    Από Ταμίλθι η σήμανση του σκέλους είναι μωβ τετράγωνο, το οποίο σε πολλά σήματα φαίνεται κόκκινο ή βυσσινί, μέχρι τη στροφή στα "Χωράφια Γκιόκα" (ονομασία θέσης), όπου μετά η σήμανση θα συνεχίσει σε άλλο σκέλος για τον αγωγό της Γιαννούλας.

    Φεύγοντας από Ταμίλθι το μονοπάτι, πριν συνεχίσει την κάθοδο, ανεβαίνει πρώτα περί τα 30μ υψομετρική.


Άποψη προς το Άρμα, κατηφορίζοντας από Ταμίλθι


Άποψη προς Σαλαμίνα, κατηφορίζοντας από Ταμίλθι



=   [6]  Χωράφια Γκιόκα  > Αλογόπετρα  [28λ]   =

    Φτάνουμε στη στροφή-διακλάδωση στα "Χωράφια Γκιόκα".
    Δεν φαίνονται χωράφια τριγύρω, εκτός από μερικές αιθρίες στο δάσος. Η σήμανση στο σκέλος που θα ακολουθήσουμε από εδώ προς τα ανατολικά, ρέμα Κόνιαρη, Αλογόπετρα, είναι μόνο με τα άτυπα κόκκινα σημάδια των πεζοπόρων.


Η στροφή


    Πεζοπορώντας λοιπόν ανατολικά, στο σημείο w390 στην τραβέρσα πάνω από το ρέμα Κόνιαρη (βλ "Κόνιαρη, ρέμα" στον ένθετο χάρτη), το μονοπάτι σε μερικά σύντομα σημεία γίνεται απροσδιόριστο γιατί η βλάστηση αποτελείται από αναγέννηση πεύκων. Για να μην μπερδευτώ από διάφορες μικροδιακλαδώσεις μέσα στα δεντράκια, θυμάμαι ότι η τραβέρσα του μονοπατιού κάνει στροφή προς τα κάτω μόνο όταν φτάσει στη συνάντηση με την κοίτη του ρέματος.


Το μονοπάτι ανάμεσα στα νεαρά πεύκα


Ένα μοναχικό έλατο σε υψόμετρο 650μ!



=   [7]  Αλογόπετρα  > Απέναντι (ή Ανατολική) Αλογόπετρα  [17λ]   =

    Φτάνουμε στο διάσελο της Αλογόπετρας, σημείο w386.
    Εδώ γίνεται διακλάδωση μονοπατιών σε πετρώδες έδαφος, που είναι σχετικά δυσδιάκριτη όσον αφορά τα σκέλη της δικής μας διαδρομής. Έτσι ερχόμενοι από Ταμίλθι, αφού φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο επί του ανοιχτού διάσελου (αυχένα), για το σκέλος προς τη Μονή Κυπριανού στρίβουμε ανατολικά και προχωράμε ευθεία προς το χαρακτηριστικό νότιο βραχώδες της κορυφής Κεραμίδι. Μόλις 30-40μ, από το διάσελο, θα διακρίνουμε σταδιακά πιο σίγουρα σημάδια και ίχνη του μονοπατιού το οποίο στη συνέχεια εξελίσσεται κανονικά, η δε σήμανση είναι πάλι μόνο με τα άτυπα κόκκινα σημάδια των πεζοπόρων.



=   [8]  Απέναντι Αλογόπετρα  > Μονή Κυπριανού  [27λ]   =

    Φτάνουμε στην απέναντι Αλογόπετρα (κάτω από το Σχιστό, βλ ένθετο χάρτη) όπου γίνεται πάλι διακλάδωση μονοπατιών, εμφανής αυτή τη φορά. Για το επόμενο σκέλος μας η σήμανση είναι μπλε ρόμβος, και πάει νότια μέχρι τη Μονή Κυπριανού.

    Φτάνουμε πάλι στη διακλάδωση στο σημείο w374, από όπου είχαμε περάσει στην αρχή της κυκλικής με κατεύθυνση προς Αη Γιώργη, τώρα κατευθυνόμαστε αντίθετα, δηλαδή δεξιά (δυτικά) για τη Μονή Κυπριανού.




-  -  -  -  -  -  -  -

    Η κυκλική αυτή, με την τυπική κατάταξη (Naismith), λέγεται "4ωρη". Στην πράξη και συν τις μικροστάσεις, τουλάχιστον για κάποιον που την κάνει για πρώτη φορά, θα είναι γύρω στις 5ω20λ. Για τις κανονικές στάσεις και διάφορα άλλα, φωτογραφίες, χαλάρωση, ομάδες, θα πρόσθετα τουλάχιστον 2ω ακόμη.

    Ορειβατικά, προσκοπικά, πεζοπορικά, και εν γένει φυσιολατρικά, η κυκλική αυτή είναι άψογη στη σταδιακή ή μεταβατική εξάσκηση χαμηλού βουνού, είναι θαυμάσια για ποικίλη φυσιολατρική παρατήρηση (και επιστημονική), είναι από πολλές απόψεις κατάλληλη για εξάσκηση στην πλοήγηση, και είναι άριστη σαν αρχική προετοιμασία στο δέσιμο ομάδων.




___
    Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής 

    Ο καιρός στην Αλογόπετρα, κορυφή
 
    Ο καιρός στον Άγιο Γεώργιο στο Κεραμίδι
 
    Ο καιρός στην πηγή στο Ταμίλθι
 

    Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Savvas Hiker, Παρνηθα, Parnitha, hiking, διαδρομη, μονοπατι, ορειβασια, πεζοπορια, κυκλικη, σημανση, μπλε, κοκκινο, μωβ, πορτοκαλι, τριγωνο, τετραγωνο, ρομβος, gps, χαρτης, πυξιδα, πλοηγηση, προετοιμασια, εξασκηση, εκκλησια, εκκλησακι, ναος, Αγιος Γεωργιος, Αη Γιωργης, Κουμπουλα, Σπηλαιο του Πανος, απεναντι, Αλογοπετρα, Κιαφα, Πινη, Ηλιου, Κεραμιδι, φαραγγι, ρεμα, Γκουρα, Κελαδων, Αρμα, χωραφια Γκιοκα, ρεμα Κονιαρη, Ψηλο Αλωνι, Μεγαλο Χωραφι, Ζαστανη, Πλατανι, Πλατανακι, Πλατανιτσα, Μονη Κυπριανου, Φυλη, Σχιστο, πηγη, Ταμιλθι, κορυφη, καιρος