Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Επιβίωση - Αδιάβροχα βαμβάκια για προσάναμμα

13 Οκτ 2019    
Savvas Hiker  



    Είναι ένα παλιό κόλπο, από αυτά που σκεφτόμουν από καιρό να παρουσίαζα με κάποιο τρόπο, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για δημιουργία βίντεο. 
 
    Έπεσα λοιπόν τυχαία πάνω στο παραπάνω που έχει μια άψογη παρουσίαση, όπως και στις λεπτομέρειες, που είναι σημαντικές σε τέτοια θέματα. Για παράδειγμα, μια σημαντική λεπτομέρεια είναι το βαμβάκι να μην "τραβήξει" πολύ κερί.
 
    Τα βαμβάκια με κερί είναι η παλαιότερη μέθοδος - κάτι μου λέει ότι μπορεί να τη χρησιμοποιούσαν και στα αρχαία χρόνια. Άλλες μέθοδοι με έτοιμο βοήθημα προσανάμματος μεταφερόμενο στο σακίδιο, εκτός από τα βαμβάκια με κερί, είναι:


      [.]  Βαμβάκια επίσης αδιαβροχοποιημένα αλλά με βαζελίνη αντί για κερί, αρκετά γνωστή μέθοδος στην Ελλάδα. Με διάφορες παρενέργειες και στη μεταφορά και στη χρήση, για παράδειγμα, είναι επικίνδυνο να τα κρατάμε στο χέρι όταν επιχειρούμε να τα ανάψουμε - στην περίπτωση αυτή είναι προτιμώτερο, αντί να τα πιάσουμε, να τα ακουμπήσουμε χρησιμοποιώντας ένα ξυλαράκι στο οποίο θα κολλήσουν λόγω της βαζελίνης και μετά να τα ανάψουμε. Σε κάπως υπήνεμο σημείο, η φλόγα τους είναι αρκετά ανθεκτική στον άνεμο.


      [.]  Παστίλιες. Κάποτε τις λέγαμε "ξηρού οινοπνεύματος", αλλά δεν ξέρω ποια είναι η σύνθεση τους. Είναι παλιά μέθοδος και μάλλον λίγο ξεχασμένη πια για διάφορους λόγους. Δεν νιώθεις και πολύ ασφαλής όταν τις μεταφέρεις στο σακίδιο, και όσον αφορά υπαίθριες δραστηριότητες, συνηθίζονταν περισσότερο σε μεγάλα υψόμετρα. Δεν πρέπει να ενισχύονται με εύφλεκτα υγρά. Δεν πρέπει να έρχονται συχνά σε επαφή με γυμνό δέρμα.


      [.]  Με βραχυκύκλωση ή τρύπημα μπαταρίας κινητού, που δυστυχώς έχετε δεί σε βίντεο επιβίωσης από διεθνή ονόματα του χώρου, αλλά όμως και σε βίντεο με επιδείξεις επικίνδυνων πειραμάτων γιατί η μέθοδος αυτή είναι 100% επικίνδυνη και μη ελεγχόμενη.


      [.]  Ξύσματα από κομμάτια ειδικού αποξηραμένου πεύκου με μεγάλη περιεκτικότητα σε ρητίνη. Μπορεί να τα βρεί κανείς σε κάποια καταστήματα με είδη εξοχής (outdoors).


      [.]  Ένα κερί, που το αποσύρουμε μετά το άναμμα, και ξαναχρησιμοποιείται πολλές φορές. Το κερί είναι η πιο απλή περίπτωση, αλλά είναι υποδεέστερη μέθοδος για τους θεωρητικούς της επιβίωσης γιατί πρέπει να φυλάσσεται σε υδατοστεγή συσκευασία, και γιατί απαιτεί μια καλή πηγή ανάμματος πχ αναπτήρα ή αδιάβροχα σπίρτα κλπ.


-  -  -

    Το κερί, τα βαμβάκια με κερί, και τα ρητινώδη ξύσματα, είναι οι πιο φυσικές και οι λιγότερο επικίνδυνες μέθοδοι για τον χρήστη.
 
    Ένα έτοιμο προσάναμμα είναι σίγουρα απαραίτητο στην περίπτωση που τα ξύλα, όσο και να είναι στεγνά, βρίσκονται σε έντονα βρεγμένο περιβάλλον. Μερικές φορές για τέτοιο καιρό υπάρχουν ειδικά προσανάμματα και στη φύση, για παράδειγμα, σε κάποιες βόρειες χώρες το χειμώνα στο δάσος χρησιμοποιούν φλούδα σημίδας από... χλωρό δέντρο.

    Στην Ελλάδα τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται οποιοδήποτε άναμμα φωτιάς, σε δασικό περιβάλλον ή δίπλα σε αυτό, και η χρήση συσκευών όπως αλυσοπρίονα ή συσκευές κοπής μετάλλου ή συγκόλλησης. Στα εθνικά πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές απαγορεύεται όλο το χρόνο.    

___
    Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Παρνηθα, πεζοπορια, hiking, Μεθοδος, αναμματος, φωτιας, ετοιμο προσαναμμα, κερι, βαμβακι, βαζελινη, πευκο, σημιδα, παστιλια, ξερο, ξηρο, οινοπνευμα, υγρο, αδιαβροχο.