Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Η σκοπιμότητα των δρόμων

20 Φεβ 2017   
Savvas Hiker

Ενδεικτικό, τρείς παλιές οριζόντιες χαράξεις σε μια μόνο πλαγιά. Στον πυρήνα της Πάρνηθας!


Το απαλό αεράκι σε καλούσε να σταθείς λίγο να δεις το τοπίο, πέρα όσο φτάνει το μάτι σου. Τότε πρόσεξα κάτι, στην ίδια εικόνα που βλέπω από μικρός. Τι στο διάλο χρειάζονται τόσοι δρόμοι που έχουν ανοιχτεί στην Πάρνηθα;

Και μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο έδαφος, ασβεστολιθικό και απόκρημνο, που για ένα δρόμο απαιτείται πολλαπλάσια δουλειά, τόνοι εκβραχισμών, κατακρημνίσεων, ανατινάξεων, μπαζωμάτων, ώρες ατελείωτες βαρέων μηχανημάτων.

Αναρωτιέμαι:
Γιατί παντού υπάρχει κάποιος δρόμος που χαρακώνει ακόμη και τα πιο απρόσιτα μέρη της Πάρνηθας;

Γιατί τους άνοιξαν; Ποιος αποφάσισε; Με τι κίνητρα και σκεπτικό; Γιατί σε τόσο μεγάλο αριθμό; Γιατί σε τέτοια πυκνότητα; Πόσα κεφάλαια δαπανήθηκαν;

Γιατί σε κατεξοχήν ορεινές χώρες, πχ όπως στην Ελβετία, κυρίως την νότια, δεν λύσαξαν να ανοίξουν δρόμους προς κάθε δέντρο του δάσους και έχουν μόνο τους βασικούς οδικούς άξονες;

___

 

5 comments:

  1. Ελα μου ντε αγαπητε ! Αν ειναι δυνατον,,υποτιθεται η διανυξη γινεται σε περιπτωση πυρκαγιας να μπορει η πυροσβεστικη να προσεγγισει το μετωπο(το ειδαμε πως λειτουργησε τον μοιραίο Ιουνη ). Δεν ξερω σε ποια ακριβως απο την καμμενη περιοχη βρισκεσαι,μαλλον Δυτικα, ωστοσο το τοπιο εχει πρασινίσει αισθητά !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Ορέστη. Ένα πυκνό δίκτυο δρόμων σε ένα δάσος, ουδεμία σχέση έχει ή μπορεί να έχει με άμεσες ανάγκες πυρόσβεσης.

      Ναι προς τα δυτικά. Είναι η βορεινή πλαγιά που κατεβαίνει στην Μποντιά. Σε όλη την Πάρνηθα, από τους πρόποδες μέχρι την κορυφή, από ανατολή μέχρι δύση και από βορρά μέχρι νότο, όποιο και σημείο, όσο και απρόσιτο, να σκεφτείς, υπάρχει και αντίστοιχος δρόμος. Το τοπίο στα καμμένα είναι πράσινο από διάφορους θάμνους. Το κανονικό τοπίο, που κάηκε, ήταν σαν αυτό πχ στο Μεσιανό Νερό.

      Delete
  2. Γενικώς επειδη εχω να ανεβω καιρό,τι εικόνα εχεις απο τα καμμένα? Υπαρχει προοδος? Εγω θυμάμαι το κομμάτι της αγιας τριαδας και το κομματι του Ξενία,η δυτικη πλαγια του μαυροβουνιου εχει γεμίσει μικρα πευκάκια και καποια ελατακια.Τα πευκακια σε λιγα χρόνια θα εχουν παρει υψος θα ναι διαφορετικη η εικονα, τα οποία πευκακια ειναι σαφώς καλύτερα απο τους θάμνους. Νομιζω και Δυτικοτερα τα πραγματα πανε καλα.Η κατασταση ειναι δράμα πισω απο το μαυροβουνι και μεχρι το μπαφι,ουτε καν πευκακια. :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση και την εκτενής ανάλυση αγαπητε Σάββα, μένω στο εξωτερικο και μου χει λειψει η Παρνηθα.Εμαθα πεσαν πολλα νερά και υετός φέτος στην Αττική οπότε Ελπιζω αρχες Ιουνη που θα έρθω να ειναι ακομη καταπράσινη να μην ειναι ξεραμένη. Πρωτη επισκεψη θα ειναι στον Αγ.Γεωργιο στο Κεραμιδι και στην αγαπημένη Μόλα.

      Delete
    2. Καλημέρα, να είσαι καλά φίλε Ορέστη. Ναι είχαμε πολλά νερά, κυρίως χιόνια, αέρηδες, και παρατεταμένα κρύα για μεγάλα διαστήματα. Φοβάμαι οτι πρόκειται για την "κλιματική αλλαγή" που χτύπησε και τη δική μας πόρτα για τα καλά. Σκέψου ότι στον κάμπο ο καύσωνας πέρυσι ξεκίνησε 1η Ιουνίου, όπως άλλες χρονιές ήταν ας πούμε τον Αύγουστο, και τον πήγε σερί μέχρι Σεπτέμβρη. Αη Γιώργης στο Κεραμίδι και Μόλα, από τα πιο "γλυκά" μέρη στην Πάρνηθα. Αν χρειαστείς φρέσκες πληροφορίες για οτιδήποτε γνωρίζω μη διστάσεις να ρωτήσεις.

      Delete