Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Η κρυφή ψυχή του Μπάφι

24 Σεπ 2019      (11 Φεβ 2019) 
Savvas Hiker  



    Ο Παύλος Σιδηρόπουλος είναι ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης. Χαμηλών τόνων (δεν είναι κλισέ κοσμικής στήλης αλλά πραγματικότητα), τριγυρίζει σαν την κρυφή ψυχή του Μπάφι φροντίζοντας διάφορα.
    Στην καθημερινότητα του περνάει απαρατήρητος στο καταφύγιο, ειδικά τις ημέρες που η πολυκοσμία ξεχειλίζει. Αν προσέξεις τριγύρω, θα δείς μια σκιά να γλυστράει διακριτικά πίσω από τα πηγαδάκια στο τζάκι για να ρίξει ένα κούτσουρο στη φωτιά, ή να βάζει σε τάξη τα σκαμπό στο άλλο τζάκι, ή να αναχωρεί για το πάρκινγκ για να μεταφέρει το προσωπικό της βάρδιας.

    Πρόσφατα, μια καθημερινή, έφτασα στο καταφύγιο με καταιγίδα όπου το ψιλό χαλάζι έπεφτε ανακατεμένο με χιόνι. Ο κόσμος στην κεντρική σάλα ήταν μόλις δύο άτομα. Έβγαλα τα βρεγμένα και κάθησα στο τραπέζι δίπλα στην πόρτα. Εκείνη την ώρα μπαίνει και ο Παύλος κουβαλώντας ένα ατσούρμπαλο ξύλο. Τον είχα πετύχει και παλαιότερα, στο δάσος απέναντι, πάλι με ένα παράξενο ξύλο. Τότε είχαμε πιάσει κουβέντα όπου είχα μάθει ότι στον ελεύθερο χρόνο του αναζητά διάφορα πράγματα, συνήθως ξύλα, στα οποία εμπνέεται διάφορες μορφές και σχήματα που προσπαθεί να αποδώσει σκαλίζοντας ή συνθέτοντας. Κατάλαβα, λοιπόν, ότι το ξύλο που κουβαλούσε τώρα, έτσι παράξενο, μάλλον δεν ήταν για το τζάκι.

  - "Παύλο, τι έμπνευση έχεις για αυτό;"
    Κάθησε στον πάγκο μαζί με το ξύλο. Το κοίταξε.
  - "Αυτό εδώ θα το κάνω πουλί, και αυτό εδώ θα το κάνω φίδι."
    Την ώρα που τα έλεγε αυτά, σήκωσα τη μηχανή και τον φωτογράφησα. Νόμισε ότι φωτογράφησα μόνο το ξύλο και δεν αντέδρασε.




    Συνέχισε.
  - "Βλέπεις εκείνο εκεί πάνω; Είναι μια καμήλα."

    Σηκώθηκα και πλησίασα το έκθεμα. Το αξιοσημείωτο ήταν η σύλληψη από τον καλλιτέχνη της στάσης και της κίνησης της μορφής, και η απόδοση, κοιτώντας κάτι που πριν ήταν ένα απρόσωπο κούτσουρο.







    Να πω ένα δικό μου, που μπορείτε να απαντήσετε σε ένα ερωτηματολόγιο περί τέχνης και μάλλον δεν θα πάρετε κακή βαθμολογία: Τέχνη είναι η απόδοση της ματιάς του καλλιτέχνη.


Μια βιτρίνα με μερικές δημιουργίες του Παύλου Σιδηρόπουλου


"Κεφαλόβρυσο"
Λεπτομέρεια, η στάμνα είναι σύνθεση από τυχαία κομμάτια.







___

Παρνηθα, πεζοπορια, hiking, ανθρωποι, ανθρωπογεωγραφια, καταφυγιο, Μπαφι, τεχνη, ορισμος τεχνης, Παυλος Σιδηροπουλος