Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Τα χάρτινα καλαμάκια μας μάραναν

2 Μαι 2023   
Γιώργος Αλεξόπουλος  



    Τελείωσαν οι πρόσφατες δασικές εργασίες στην ανατολική Πάρνηθα και άφησαν τις ταινίες να ανεμίζουν στα δέντρα και να σκορπίζονται στο περιβάλλον.
 
    Ερώτηση: Πόσες είναι αυτές οι νάιλον ταινίες στο δάσος; 
 
    Η σύντομη απάντηση: Η ποσότητα τους αντιστοιχεί, το λιγότερο, σε 4.000 νάιλον σακούλες! 

    Στο δάσος γίνονται κλαδέματα και άλλες σχετικές εργασίες, ανά περιόδους και ανάλογα την περιοχή, και ανάλογα τα διαθέσιμα χρήματα. Οι εργασίες αυτές γίνονται μέχρι κάποια απόσταση εκατέρωθεν στις ασφάλτους και στους δασικούς δρόμους, έχοντας πρώτα σημαδέψει τα όρια ανά 20 μέτρα περίπου. Τελευταία το σημάδεμα αυτό γίνεται με... ένα μεγάλο κομμάτι νάιλον ταινίας γύρω από κάποιον κορμό. 
 
    Έκανα μια πρόχειρη εκτίμηση αθροίζοντας το μήκος στους δρόμους, στις περιοχές που καθαρίστηκαν σταδιακά από πέρσι αρχές καλοκαιριού. Δηλαδή από αυχένα Λυκοποριάς στο Όρνιο μέχρι κάτω προς το Τατόι και από περίπου τη Χούνη μέχρι περίπου τη Μόλα και τον Χάραδρο χαμηλά. Υπολογίζοντας ότι σε κάθε άσφαλτο ή δασικό δρόμο οι εργασίες έγιναν και στις δύο πλευρές του, το συνολικό μήκος που προκύπτει πολύ χοντρικά είναι 40 χλμ, και ίσως να μην γνωρίζω όλες τις περιοχές που έγιναν εργασίες, όπως επίσης δεν υπολόγισα τα σημαδέματα για τις εργασίες στα καμένα Βαρυμπόπη - Τατόι - Κατσιμίδι - Κρυονέρι γιατί σε αυτή την περίπτωση είναι δύσκολο να υπολογίσω τα όρια.

    Έστω λοιπόν μόνο σε αυτά τα 40 χλμ που υπολόγισα χοντρικά, με 20 μέτρα απόσταση ανά σημάδεμα προκύπτουν κατά ελάχιστο 2.000 σημεία όπου δέθηκαν αυτές οι ταινίες!

    Αν σκεφτεί κανείς ότι σε κάθε σημείο χρησιμοποιείται περίπου 2 μέτρα ταινία, δεμένη γύρω από κάποιο κορμό δέντρου, αυτή τη στιγμή έχουμε σε αυτή την περιοχή στο δάσος το λιγότερο 4.000 μέτρα νάιλον φαρδιάς ταινίας! Σαν να λέμε 4.000 νάιλον σακούλες.

    Πριν υπήρχε το πρόβλημα ότι κάποια από τα συνεργεία μετά από έναν αγώνα (τρεξίματος στα μονοπάτια κλπ) δεν μάζευαν τις ταινίες αλλά ευτυχώς το φαινόμενο αυτό περιορίστηκε δραστικά. Τώρα από τις δασικές εργασίες έχουμε πάλι τις ίδιες ταινίες, που αυτή τη φορά είναι μια συντριπτικά μεγάλη ποσότητα ρύπανσης και η οποία δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή γιατί συμβαίνει έξω από τα μονοπάτια.



 


 
___
 
   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

____________