Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Κατσιμίδι - Τσαούσι - Χάραδρος, κυκλική

10 Νοε 2024      ενημέρωση Σεπ 2023 
Savvas Hiker  

Η Λάκκα στο Τσαούσι

 
Γενικά
  

    H κυκλική αυτή είναι καλύτερα να εκτελείται σαν δεξιόστροφη, δηλ ξεκινώντας με την ανάβαση στο Κατσιμίδι, και ακόμη περισσότερο όταν το έδαφος προβλέπεται λασπώδες.

   Ένας Γερμανικός χάρτης του 19ου αιώνα, αναφέρει το Κατσιμίδι σαν Katsimiti. Είτε τότε λεγόταν Κατσιμύτη από το χαρακτηριστικό σχήμα της κορυφής, και η ονομασία εξελίχθηκε σε Κατσιμίδι, είτε στον χάρτη έγινε "τ" από τη γνωστή δυσχέρεια των Γερμανών στην προφορά του "δ".

   Το Τσαούσι είναι η συνεχόμενη ράχη δυτικά από το Κατσιμίδι, με λίγο ψηλότερη κορυφή, και τα δύο μαζί αποτελούν ένα ενιαίο συγκρότημα που είναι μια ανατολική συνέχεια από το Ξεροβούνι.

Στοιχεία


Κυκλική.  Κατσιμίδι - Λάκκα Τσαούσι - Χάραδρος
- - - - - - - - -

Ζώνη ύψους  :  600μ-900μ
αΥΔμ +490
Απόσταση  :  8χλμ
  
ΩΠ  :  3ω20λ  (δεξιόστροφη)
Συντ.Δυσκολίας  :  6,4/10  (δεξιόστροφη)


Χάρτες

   ► Η διαδρομή σε αρχείο GPX, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS
( άρθρο:  GPS για πεζοπορία στο βουνό, στο κινητό )

Στο αρχείο KMZ η διαδρομή είναι λιγότερο ακριβής για διευκόλυνση της παρουσίασης.

  ► Η διαδρομή σε αρχείο KMZ, για πρόγραμμα ή app Google Earth



Γραμμές στο χάρτη, τα χρώματα δεν αντιπροσωπεύουν σημάνσεις στη διαδρομή :
  Πράσινη      Τμήμα ασφάλτου
  Καφέ      Τμήμα χωματόδρομου / δασικού δρόμου
  Μαύρη      Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι και κατα τόπους σημασμένο
 
 
Σημειώσεις
 

   Μετά τις δύο φωτιές που σάρωσαν την περιοχή, ευτυχώς το δάσος στη διαδρομή αυτή κάηκε μόνο σε κάποια πολύ μικρά τμήματα στο σκέλος της ανάβασης στο Κατσιμίδι. Όμως προσοχή, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της πτώσης καμένων κορμών, και ακόμη περισσότερο τις ημέρες με δυνατό άνεμο. Επίσης, η διέλευση ανάμεσα σε καμένα δέντρα πρέπει να γίνεται με ρούχα που δεν πειράζει αν μουτζουρωθούν.

   Στη Λάκκα στο Τσαούσι διασταυρώνονται δύο παλιά μονοπάτια σαν "Χ". Το ένα στην κατεύθυνση Βορράς-Νότος, ανεβαίνει από την πηγή στο Τσαούσι και τις ανατολικές πλαγιές του Ξεροβουνιου και κατεβαίνει στον Χάραδρο, Το άλλο στην κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ, ανέβαινε λοξά τη βόρεια πλευρά στο συγκρότημα Κατσιμίδι-Τσαούσι, αλλά το τμήμα αυτό μέχρι τη Λάκκα έχει κλείσει, και έχει μείνει το τμήμα από τη Λάκκα που ανεβαίνει για την κορυφή στο Ξεροβούνι, το οποίο είχε μια ακόμη εκκίνηση γύρω στα 40-50μ βορειότερα από τη διακλάδωση στον αυχένα Τσαούσι-Ξεροβούνι. Αυτή η ανάβαση στο Ξεροβούνι, στις μέρες μας, και ακόμη περισσότερο μετά τις φωτιές, είναι από τις ανατολικές η σχετικά ευκολότερη και ασφαλέστερη.

   Στην εδώ διαδρομή ερχόμαστε από το Κατσιμίδι συνεχίζοντας κατά μήκος της ράχης στο Τσαούσι, κατεβαίνουμε στον αυχένα με το Ξεροβούνι, στρίβουμε προς τη Λάκκα στο Τσαούσι και στη συνέχεια κατεβαίνουμε να περάσουμε τον Χάραδρο για την απέναντι πλευρά του όπου ακολουθούμε τον δασικό.

   Στη διαδρομή στη διάρκεια χιονόπτωσης, επειδή το συγκρότημα αποτελεί και ένα φράγμα της Αττικής από Βορρά, οι συνθήκες πορείας μπορεί να γίνουν μέχρι και απαγορευτικές, ή επικίνδυνες για τους απροετοίμαστους, ενώ παραδόξως μπορεί στον ίδιο χρόνο οι συνθήκες χαμηλότερα στο Τατόι να είναι εντελώς διαφορετικές.

   Η διαδρομή τυπικά είναι 8χλμ μαζί με την ανάβαση μέχρι το φρούριο στο Κατσιμίδι, αλλά όταν την κάνετε για πρώτη φορά ενδεχομένως να θελήσετε να περιέλθετε διάφορα σημεία, οπότε στην πρόβλεψη χρόνου υπολογίστε 1χλμ ακόμη, και αν κατεβείτε στην πηγή στο Τσαούσι υπολογίστε επιπλέον 1χλμ με την επιστροφή.  
 
 

 

 

 

 
 
  Οι συμπαθείς αδέσποτοι συνοδοιπόροι που ακολούθησαν οικιοθελώς από τις ταβέρνες κάτω από το Κατσιμίδι. Εκτός από το φαΐ δεν πειράζει και λίγη άσκηση. Εγκατέλειψαν στη Λάκκα παίρνοντας το κλειστό μονοπάτι στη βόρεια πλευρά (βλ. Σημειώσεις) για να είναι παρόντες στο απογευματινό γεύμα. Τους είδαμε πάλι στις ταβέρνες, στημένους στην απέναντι πλευρά του δρόμου να παρακολουθούν το σερβίρισμα στους πελάτες με ύφος "αδιάφορο".
 

 Στην ανάβαση στο Κατσιμίδι, λίγο πριν την άφιξη στον δασικό στον αυχένα Κατσιμίδι-Τσαούσι.
 

 Η πύλη για την κορυφή στο Κατσιμίδι
 

 Θέα προς το Ναό της Αναστάσεως, στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι
 

 

 

 Το πυροφυλάκιο στο Κατσιμίδι
 

 Η κορυφή στο Κατσιμίδι
 

 

 Τμήμα από τα ερείπια του φρουρίου στο Κατσιμίδι. Τα περισσότερα κρύβονται από τη βλάστηση.
 

 

   Αρχαίο μονοπάτι (βλ. αρχείο διαδρομής). Από τις παρατηρήσεις μου στα φρούρια της Πάρνηθας, ίσως κάπου εδώ να ήταν και το λατομείο για το φρούριο στο Κατσιμίδι.
 

 
 Στον αυχένα στο Κατσιμίδι, το μονοπάτι που ακολουθεί τη ράχη στο Τσαούσι.
 

 

Στο Τσαούσι. Συντρίμμια, εξ όψεως από απροσδιόριστο δομικό υλικό είτε ασβεστολιθικό είτε πολύ παλιό τσιμέντο. Βλ. "όρυγμα" και "ερείπια (συντρίμμια)" στο αρχείο της διαδρομής.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

___
   Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής
 
   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

____________