Δημόσιες συγκοινωνίες για την Πάρνηθα

Παρνηθα, δημοσια, συγκοινωνια, λεωφορειο, οασα, google transit, google maps, τρενο, τραινο, τραμ, προαστιακος, σταθμος, σταση, γραμμη, γραμμες, προσβαση, προσεγγιση, αφετηρια

23 Μαι 2016     Τελευταία ενημέρωση Ιούλιος 2018 
Savvas HikerΠοιες είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες που συνδέουν την Πάρνηθα, έστω τους πρόποδες, με την Αθήνα των εκατομμυρίων κατοίκων;

Απάντηση  : καμία!

Αν το βάλετε πείσμα να πάτε, ντε και καλά, χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συγκοινωνίες (έστω απλά μέχρι τους πρόποδες) θα ανακαλύψετε διάφορα.

Ο ΟΑΣΑ, γενικώς, έχει καταργήσει τις σελίδες που πληροφορούσαν κάποιον μέσω χαρτών για τις διαδρομές και παραπέμπει στο... Google Transit. Πας στο Google Transit αλλά απογοητεύεσαι και σκέφτεσαι να δείς στα Google Maps.
Τελικά αφού σκαλίσεις ξανά και καλά-καλά την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ, ανακαλύπτεις περίπου κατα τύχη ότι πλέον υπάρχει ένας 5ψήφιος αριθμός για να ρωτήσεις, με αστική χρέωση. Λες "άστο προς το παρόν", και καταλήγεις στα Google Maps για να μελετήσεις εκτενώς και με άνεση.
Στα Google Maps, λοιπόν, που είναι ιδιωτικός τόπος και δεν εξασφαλίζει κανείς οτι η πληροφορία θα είναι πάντα η σωστή, και πάντα επίκαιρη, και πάντα αυτή που σε βολεύει καλύτερα, μαθαίνεις αυτό που ήδη ξέρουμε όλοι.

( Επίσης: Πληροφορίες δρομολογίων λεωφορείων από ΟΑΣΑ )
Στην εποχή μας (κάθε πέρσι και καλύτερα, φοβερή πρόοδος) για να πας από την Αθήνα έστω μέχρι τους πρόποδες της Πάρνηθας πχ στους Θρακομακεδόνες, ή στη Φυλή, για Μετόχι ή Αγία Τριάδα το ξεχνάμε πλέον, θες οπωσδήποτε δύο συγκοινωνίες (το πιθανότερο τρεις, μπορεί τέσσερις, και ανάλογα για ποιο σημείο στους πρόποδες), θες περπάτημα, και θες κάτι χρόνους αναμονής στις στάσεις της τάξεως μισής ώρας και βλέπουμε (για να πάρεις το πρώτο μέσο, και άλλη τόση για το δεύτερο).

Στη συνέχεια, δεδομένου ότι μετά το βουνό θες και να επιστρέψεις (πρωτάκουστο, αλλά τέλοσπαντων), είσαι και ψιλοκουρασμένος, βάλε άλλη τόση ταλαιπωρία και χρόνους αναμονής για πίσω, και δεν συζητάμε αν θα περιμένεις στο κατακαλόκαιρο ή αν θα κάνει ψόφο. Οπότε, παρατάς την περεταίρω έρευνα, βάζεις βενζίνη στο ΙΧ, και πας από δω που πάνε και οι άλλοι.
Αν έχεις δικό σου αυτοκίνητο.

Βλέπε, αν δεν είσαι φοιτητής, ή αν δεν είσαι μεροκαματιάρης, ή αν δεν είσαι άνεργος, και άλλα τέτοια κατάπτυστα και σπάνια, που αφορούν το 0,5% της κοινωνίας ας πούμε, για αυτό και δεν λαμβάνονται υπόψη στους σχεδιασμούς των συγκοινωνιών, υποθέτω δηλαδή. Διότι ως γνωστόν οι χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών είναι στη συντριπτική πλειοψηφία κουρσάτοι και μάλιστα με πορτοφόλια για βενζίνες μέχρι τα βουνά.
Και στην εποχή της κρίσης, ε;


Πάμε πιο κάτω.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες που, από την Αθήνα, εξυπηρετούσαν κάποτε τις άμεσες προσβάσεις προς την Πάρνηθα, με τη διακοπή τους έχουν δημιουργήσει διάφορα πρακτικά προβλήματα στην πρόσβαση και εν τέλει στην ποιότητα της επαφής μας με το φυσικό περιβάλλον. Δηλαδή κακό και για εμάς και για το περιβάλλον.
    -  Το ένα είναι καθαυτή η διακοπή της πρόσβασης με δημόσια μέσα.
    -  Το άλλο είναι ότι είσαι υποχρεωμένος να επιστρέψεις στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η διαδρομή σου στην Πάρνηθα, διότι πολύ απλά εκεί άφησες το ΙΧ. Αυτό, όσοι ασχολούμαστε με το βουνό ξέρουμε ότι είναι βασικό πρόβλημα. Σταδιακά δημιουργεί μια αλυσίδα άλλων στραβών πραγμάτων σε αυτά τα μέρη.
    -  Το τρίτο είναι ότι έτσι αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα στο βουνό των... ΙΧ.

Και μεταξύ μας τώρα.
Αν οι τρεις αυτές γραμμές (τόσες ήταν οι βασικές, Αθήνα - Φυλή, Αθήνα - Μετόχι - Αγ.Τριάδα, Αθήνα - Θρακομακεδόνες) λειτουργούσαν μόνο τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή όταν τις χρειαζόμαστε περισσότερο, υπήρχε περίπτωση να έχουν οικονομική ζημία;
Δεν μπορεί κανείς να με πείσει ότι οι λόγοι διακοπής ίσως να ήταν οικολογικοί ας πούμε. Η ελεύθερη πρόσβαση των ιδιωτικών αυτοκινήτων είναι το κύριο πρόβλημα που καταπιέζει το βουνό, το οικοσύστημα του, και την επιζητούμενη ανάπτυξη του. Γιατί τα αυτοκίνητα, εκτός από τη ρυπογόνο και ενοχλητική ύπαρξη τους, επιπλέον μεταφέρουν τα προβλήματα και τις συνήθειες του αστικού περιβάλλοντος.


Πρόταση. Πρέπει να επανέρθουν οι δημόσιες συγκοινωνίες που εξυπηρετούσαν την Πάρνηθα, Αθήνα - Φυλή, Αθήνα - Μετόχι - Αγ.Τριάδα, Αθήνα - Θρακομακεδόνες. Έστω να επανέρθουν μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, σαν ημίμετρο αλλά πιο βιώσιμο, με αντίστοιχη απαγόρευση της πρόσβασης ιδιωτικών αυτοκινήτων στο εσωτερικό της Πάρνηθας τις ίδιες ημέρες.

______
   Φοβάσαι όταν ανεβαίνεις στο τελεφερίκ;

   Η τροχοφόρα κίνηση στην Πάρνηθα

   Οι προσβάσεις της Πάρνηθας

   Χρήσιμα