Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Πύργος Λημικού

                                                                                  6 Νοε 2016    
Savvas Hiker




    Η ορθογραφία του Λ(η-οι-ει)μικού γιατί είναι μέγα ερώτημα εδώ και χρόνια; Με "η", με "οι", ή με "ει";

    Με "οι", λένε, από το λοιμός. Δηλαδή ότι όποτε πλάκωνε κάποιος λοιμός στον κάμπο, η περιοχή αυτή όπως και άλλες στην Πάρνηθα αποτελούσε τόπο καταφυγής και εναλλακτικής διαμονής.
    Με "ει", λένε άλλοι, από το λειμώνας.
    Με "η", μας ενημερώνει ο Ι.Σαρρής από το μακρινό 1935, ως παραφθορά του "Ελληνικό".

    Πόσο παλιός είναι ο πύργος;

    Γιατί έχει αρμούς μεγάλης ακρίβειας και υψηλής τεχνικής χωρίς κονίαμα, ενώ κατα τα άλλα είναι κατασκευασμένος από κυβόλιθους που απλώς έκοψαν οι τεχνίτες από τα γύρω βράχια; Ας πούμε μεγαλώσαμε μαθαίνοντας στο σχολείο ότι τα τείχη των Μυκηνών έχουν αυτή τη μοναδική αρμολόγηση ακριβείας, κάτι περιθρύλητο σε όλο τον κόσμο, ενώ ακόμη και στην Πάρνηθα όλες οι μόνιμου χαρακτήρα αρχαίες κατασκευές είναι έτσι κατασκευασμένες.

    Ο Πύργος Λημικού ήταν σίγουρα και φρυκτωρία. Με ποιές άλλες κορυφές που βλέπουμε γύρω στον ορίζοντα αντάλλασσε σήματα; Ποιες κορυφές μεσολαβούσαν στην αναμετάδοση από και προς την Αθήνα; Μια και το έφερε η κουβέντα, γιατί το Κεραμίδι, κορυφή στρατηγικής κατόπτευσης προς την Αθήνα, έχει οπτική επαφή με τα περισσότερα από τα σημεία αρχαίας φύλαξης και παρατήρησης;  

    Πως έφταναν μέχρι εκεί οι Αθηναίοι Έφηβοι στα πλαίσια της στρατιωτικής τους θητείας και εκπαίδευσης "επί τας άκρας"; Πως κουβαλούσαν τα εφόδια τους; Πόσο έμεναν; Πως να ήταν άραγε η διαμονή και η υπηρεσία τους εκεί;

    Προς το παρόν, φωτογράφησα μια ανάρτηση προσκόπων, στην παρακείμενη εκκλησία του Αγ.Γεωργίου στο Λημικό, και την παραθέτω εδώ.


___