Για την εύκολη ανάγνωση σε κινητά, κάντε διπλό ταπ στην περιοχή της σελίδας που σας ενδιαφέρει.

Αλπική Χούνη

10 Ιαν 2020     
Savvas Hiker  



    Σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου, οι συνθήκες προβλεπόταν να είναι οι ιδανικές για μια κλασική αλπική ανάβαση. Ολόγιομο φεγγάρι, άπνοια, χιόνι, και παγωμένη Χούνη. Στην περίπτωση αυτή, η ανατολή της σελήνης θα ήταν 45λ μετά τη δύση ηλίου, ή περίπου κανα τέταρτο μετά την "έλευση του σκότους".

    Το πήραμε σιγά-σιγά, για να μας προλάβει η δύση και το θρυλικό πάγωμα της Χούνης. Για να ξεκινούσαμε από κάτω νύχτα, ή για κατέβασμα μετά, με τη Χούνη παγωμένη ούτε λόγος έστω και με κραμπόν, γιατί το πεδίο εδώ όταν είναι χιονισμένο είναι πάντα μικτό. Πολύ περισσότερο που τώρα το μονοπάτι είναι γεμάτο βαθιές τρύπες απο τα πατήματα των οδοιπόρων, οι οποίες με το πάγωμα της νύχτας μετατρέπονται σε επικίνδυνες παγίδες. Ο στόχος, λοιπόν, ήταν να μας πιάσει η νύχτα ανεβαίνοντας μετά το μικτό πεδίο της μέσης, ή με άλλα λόγια, μετά το τέταρτο πέρασμα της κοίτης.


Ο δρόμος κλειστός, και κλασικά, ουδείς ενημερώνει τον κόσμο πριν φτάσει στο σημείο. Το ίδιο και το τελεφερίκ.


Ο άνεμος έριξε στο μονοπάτι και σπασμένη βλάστηση








Το ζεσταμένο αναρριχητικό πεδίο, στη διάρκεια της ημέρας, στα καλύτερα του.





Ο ήλιος φεύγει, ο πάγος έρχεται


Βγαίνει το φεγγάρι, από το Φλαμπούρι. Η ώρα της αλπικής ανάβασης αρχίζει.


    Βάλαμε τα κραμπόν, και βγήκαμε εκτός μονοπατιού. Κρατήσαμε μόνο το ένα μπατόν, το κοντύναμε σε μήκος άλπενστοκ, και πήραμε τον ανήφορο ίσια επάνω την πλαγιά. Κάνωντας ανηφορικές τραβέρσες όπου η κλίση ήταν μεγάλη. Βήμα - βήμα.
    Το πρόβλημα, που δεν βρισκόμασταν σε τυπικό ύψος αλπικής ζώνης, ήταν ότι σε μερικά σημεία το χιόνι ήταν σε τρία παγωμένα αλλά λεπτά στρώματα, όπου η πλαγιά ήταν πολύ εκτεθειμένη στον δυνατό άνεμο των προηγούμενων ημερών. Τα κραμπόν έπιαναν στο μεσαίο, που ήταν το πιο σκληρό, το οποίο με τη σειρά του ολίσθαινε πάνω στο κατώτερο. Προσπεράσαμε τα σημεία αυτά παρακάμπτοντας από το βραχώδες όπου βοηθούσαν τα παγωμένα χαλίκια.


Αριστερά, το φως είναι το Ναυτικό. Το φως δεξιά,
είναι τα μηχανήματα εκχιονισμού που παλεύουν στο λούκι της Κακής Ράχης.


Η φωτεινή γραμμή, στην απέναντι κορυφογραμμή, 
είναι η παγωμένη πλαγιά στο Φλαμπούρι.


    Όμορφα, και περίεργα, που λένε. Όμορφα και παντοτινά.


___

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Παρνηθα, πεζοπορια, hiking