Σκαλάκια, ανάβαση ή κατάβαση

16 Μαι 2016     Τελευταία ενημέρωση Ιανουάριος 2019  
Savvas HikerΓενικά

Η μία από τις τρείς διαδρομές στην Πάρνηθα που αρχικά δημιουργήθηκαν για τεχνικούς λόγους. Η άλλη είναι ο αρχαίος αγωγός της Γιαννούλας, και η άλλη είναι η ανατολική κατάβαση στις στροφές της Πάρνηθας που προέκυψε στη χάραξη της διέλευσης υπόγειου αγωγού. Αυτή εδώ, τα "σκαλάκια", κάνει και για ανάβαση και για κατάβαση, και έγινε για να εξυπηρετεί διάφορες τεχνικές ανάγκες της γραμμής του τελεφερίκ.

Πλέον, μαζί με τη Χούνη και τον αγωγό της Γιαννούλας, είναι από τις "κοσμικές" διαδρομές. Πολυσύχναστη τα Σαββατοκύριακα, και με μεγάλο ποσοστό "αφιερωμένων" πεζοπόρων ή δρομέων που ασχολούνται μόνο με αυτήν ή μόνο με μια ομάδα ανάλογων διαδρομών. Φυσικά, περνούν από δω και ορειβάτες και άλλοι.
Με την πεζοπορική-ορειβατική σημασία, αν και δασωμένη διαδρομή είναι κατάλληλη για σωματική άσκηση "προσέγγισης κορυφής", τόσο στην ανάβαση όσο και στην κατάβαση, και μαζί με το λούκι του Πάνα για τεχνική εξάσκηση, δίνουν ένα πολύ καλό σύνολο στην περίπτωση. Αν υπολογιστούν και οι διαφορετικές εποχές του χρόνου, έχουμε διάφορες παραλλαγές τερέν και συνθηκών.

Η διαδρομή ως κατάβαση είναι ιδιαιτέρως τεχνική, και χρειάζονται τεχνικά παπούτσια (ορειβατικά χαμηλά ή ψηλά, ορεινού τρεξίματος, κλπ) και δύο μπατόν, αλλιώς θα είναι χρονοβόρα και κουραστική (έως βαρετή). Η κατάβαση δεν ενδείκνυται για ορεινό τρέξιμο, απαιτούνται υψηλά επίπεδα τεχνικής κατάρτισης, και στην περίπτωση ατυχήματος η διακομιδή θα είναι πολύ χρονοβόρα με ανάλογες συνέπειες τόσο για την ομάδα διάσωσης όσο και για τον τραυματία.

Η συχνή χρήση έχει δημιουργήσει σε πολλά σημεία, άλλοτε σκόπιμα και άλλοτε τυχαία, δύο ειδών τοπικές παρακάμψεις. Είτε παράκαμψη για άνεση, είτε (δύσκολη) παράκαμψη για κέρδος χρόνου και αθλητική επίδοση.
Υπάρχουν σημεία και με τους δύο τύπους παρακάμψεων, η μία από δω και η άλλη από κει, οι οποίες μετά από λίγο επανέρχονται πάλι στο κυρίως μονοπάτι. Σε άλλα πάλι σημεία υπάρχει μόνο η "εύκολη", και σε άλλα μόνο η "δύσκολη".
Γενικά ένας απλός κανόνας είναι όταν το κανονικό μονοπάτι σε κάποια καμπή φαίνεται "κάπως περίεργο", να σηκώσεις το κεφάλι και να κοιτάξεις τριγύρω, σίγουρα εκεί θα υπάρχουν παρακάμψεις ανάλογα τα γούστα.


Το κανονικό μονοπάτι στην ανάβαση, ευθεία, και
το "άνετο" από αριστερά. Εδώ η παράκαμψη
είναι πιο χρήσιμη στην κατάβαση.
Το ποια είναι η κανονική χάραξη του μονοπατιού, από όλο αυτό το συνοθύλευμα, άλλοτε φαίνεται από τα μεγάλα κίτρινα τετράγωνα μέσα σε άσπρα τετράγωνα, και, άλλοτε από τα σκαλοπάτια με τους κορμούς.
Ανάβαση. Η αρχή του μονοπατιού
Η γενική όδευση του μονοπατιού είναι κάτω από τα καλώδια του τελεφερίκ έως κάποια απόσταση προς τα ανατολικά. Ουδέποτε περνά προς τη δυτική πλευρά.

Η ανάβαση ξεκινά από τη γνωστή διασταύρωση στο Μετόχι, ακολουθεί αρχικά τον ανοδικό χωματόδρομο που πάει βόρεια, έως κάποιο σημείο στα 550μ (10λ) όπου στα δεξιά συναντά την αρχή του μονοπατιού και όπου φαίνεται η αρχή της σηματοδότησης.


Κατάβαση. Οι δύο πρώτοι πυλώνες.
Η κατάβαση ξεκινά από τις εγκαταστάσεις του Μον Παρνές, σε ένα άτυπο σημείο εισόδου που συναντάμε στο πάρκινγκ στην περίφραξη δεξιά, όπως βαδίζουμε προς το ξενοδοχείο. Στη συνέχεια, μέσα από την περίφραξη πλέον, ακολουθώντας προς τα δυτικά τον δρόμο των εγκαταστάσεων στρίβει στο δυτικό άκρο των κτιρίων προς τα νότια, όπου σε λίγο εμφανίζεται ο πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας του τελεφερίκ. Το μονοπάτι αρχίζει στη νότια γωνία, στο δρομάκι των εγκαταστάσεων, και πάει στον δεύτερο πυλώνα (που θεωρείται ως ο "τελευταίος" της ανόδου) και αμέσως μετά αρχίζει και η σηματοδότηση.

Η διαδρομή στα "Σκαλάκια", όσον αφορά τον καιρό, ανήκει στην ομάδα των νότιων εκτεθειμένων διαδρομών της Πάρνηθας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ημέρες και εποχές που άλλοτε είναι δύσκολη ή επικίνδυνη σαν έδαφος και άλλοτε δύσκολη ή επικίνδυνη στη σωματική άσκηση, ή και τα δύο. Για παράδειγμα, σε περίπτωση χιονοκάλυψης που φτάνει χαμηλότερα από τα 850μ υψόμετρο ή όταν, για σωματική δραστηριότητα, η θερμοκρασία είναι υψηλή (πχ >24ºC) με άπνοια ή υψηλή σχετική υγρασία.
Όσον αφορά τη θερμοκρασία ειδικότερα, υπολογίζετε ότι (θεωρητικά) αυτή πέφτει κατα 2ºC κάθε 300μ ανόδου, ή ανεβαίνει κατα 2ºC κάθε 300μ καθόδου. Έτσι πχ αν στη βάση συναντήσετε θερμοκρασία 31ºC, στα μισά της διαδρομής στα 800μ υψόμετρο η θερμοκρασία θα είναι περίπου 29ºC, ταυτόχρονα ίσως αντιμετωπίζοντας και μια έντονη έκθεση στον ήλιο.


Στοιχεία


Μετόχι (διασταύρωση εισόδου στο κάτω πάρκινγκ) - Σκαλάκια - Μαυροβούνι (πάνω πάρκινγκ Μον Παρνές)


Ζώνη ύψους  :  490 - 1.060
ΥΔm  : +570
Απόσταση  :  2.800μ

    Ανάβαση πεζοπορίας
ΩΠ  : 2ω18λ
Συντ.Δυσκολίας  :  8,6/10 

    Κατάβαση πεζοπορίας
ΩΠ  : 1ω12λ
Συντ.Δυσκολίας  :  6,3/10Χάρτες

  ► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS
( άρθρο:  GPS για πεζοπορία στο βουνό, στο κινητό )

  ► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth

Γραμμές :
 Καφέ     Τμήμα χωματόδρομου
 Μαύρη     Γενικά βατό ορεινό μονοπάτι και σημασμένο
 Μπλε     Εναέρια γραμμή τελεφερίκ
___
   Βλ και Μετόχι, ή Τελεφερίκ (κάτω σταθμός) <-> αρχή Χούνης, ή Θρακομακεδόνες
   Βλ και Χούνη, λεπτομέρειες και προσβάσεις

   Βλ στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την περιοχή της διαδρομής.
   Ο καιρός στο Μετόχι, κάτω σταθμός τελεφερίκ
   Ο καιρός στο Μον Παρνές, πάνω σταθμός τελεφερίκ

   Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

2 comments:

 1. ανεβηκα τις σκαλες απο την αρχη της σηματοδοτησης εως τον τελευταιο πυλωνα (που τελειωνει η διαδρομη)σε 41 λεπτα..ειναι καλος χρονος?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Μπράβο Στέλλα!
   Σαφώς χρόνος τρεξίματος, και χρόνος ανθρώπου που είναι σχετικός.
   Όσον αφορά γνωστές προσπάθειες, το ρεκόρ από είσοδο κάτω τελεφερίκ μέχρι τελευταίο πυλώνα, 2.700μ και υψομετρική 562μ, στους άνδρες είναι κάπου στα 26', και στις γυναίκες κάπου στα 30'.
   2012 alpamayoPRO Trail Project, Σκαλάκια Πάρνηθας

   Delete
Εγγραφή σε: Αναρτήσεις