2 Δεκ 2017 ενημέρωση Νοέμβριος 2021
Savvas Hiker
Η πηγή στο Ταμίλθι
Από τις παλιές εποχές, άγνωστο από πότε, πολλές δεκαετίες πριν, αυτή η κλασική διάσχιση γινόταν περισσότερο σαν κατάβαση, σε όλο αυτό το συνεχόμενο τοπίο εναλλαγών, στα χρόνια προ καμένων. Ίσως και σαν μια χειμωνιάτικη κατάληξη, τότε, στις ταβέρνες στη Φυλή. Ήταν καλή και αργά την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο, αφού η ζέστη του κάμπου σε βρίσκει στο τελείωμα της ημέρας.
Γενικά, ως κατάβαση, είναι μακριά και χαλαρή επιτρέποντας έτσι να ρεμβάζεις το τοπίο, και την προτιμούσαν συχνά σαν μια από τις κοντινές διαδρομές ρουτίνας και ξεκούρασης μετά από εξορμήσεις σε άλλα βουνά.
Η διαδρομή αυτή, στην ουσία, αποτελούσε και έναν κεντρικό άξονα αναφοράς στις διαδρομές της νοτιοδυτικής Πάρνηθας. Έφτανες να προσθέτεις σιγά-σιγά, ας πούμε, παραλλαγές ή παρακάμψεις τέτοιες που κάποτε παρέκλινες πηγαίνοντας από το Κλημέντι και μετά κατέβαινες από το φρούριο της Φυλής, ή πηγαίνοντας από Γκούρα μετά Σπήλαιο Πανός και μετά Άρμα κατεβαίνοντας από Κλειστών.
Το Άρμα, κατηφορίζοντας από το Ταμίλθι
Η διαδρομή Αγία Τριάδα - Ταμίλθι - Φυλή ήταν η πρώτη "μεγάλη" πορεία που με πήγε ο πατέρας μου όταν ήμουν στο ξεκίνημα, μετά από μερικές διαδρομές στα χαμηλά, και από τότε την κάναμε συχνά "για ξεκούραση" όπως πολλοί ορειβάτες τότε. Ακόμη θυμάμαι, έφηβος ων, την ευχάριστη αίσθηση αυτής της πρώτης μου διάσχισης. Δηλαδή όταν έχεις ξεκινήσει στο βουνό από ένα σημείο, έχεις διασχίσει μια άγρια ορεινή φύση (όπως ήταν πλήρης στην Πάρνηθα παλαιότερα), και έχεις βγεί σε ένα άλλο μέρος. Με διάφορους καιρούς.
Μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές. Διάφορες από αυτές έχουν κλείσει πια γιατί δεν έχουν συχνές διελεύσεις, ή είναι απροσπέλαστες λόγω της κατάστασης στα καμένα. Ομοίως, για τους ίδιους λόγους, υπάρχουν τμήματα και της κυρίως διαδρομής που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Η βασικότερη από τις διάφορες αιτίες είναι η διακοπή των συγκοινωνιών που εξυπηρετούσαν την Πάρνηθα και άρα της ευκολίας στην εκτέλεση πεζοπορικών διασχίσεων.
Εδώ παραθέτω την κυρίως διαδρομή, με κάποιους εναλλακτικούς συμβιβασμούς πορείας στα τμήματα που έχουν κλείσει ή είναι απροσπέλαστα.
Ανάβαση ή κατάβαση.
- - - - - - - - -
Ζώνη ύψους : | 320μ-1.000μ |
αΥΔμ : | (ανάβασης) +850 (κατάβασης) +160 |
Απόσταση : | 11.600μ |
ΩΠ : | (ανάβασης) 5ω15λ (κατάβασης) 3ω55λ |
Συντ.Δυσκολίας : | (ανάβασης) 6,7/10 (κατάβασης) 5,2/10 |
Η πρώην χιονοδρομική πίστα στο Παληοχώρι, η πρώτη στην Ελλάδα.
► Η διαδρομή σε αρχείο gpx, για κινητά ή συσκευές με πρόγραμμα ή app GPS
► Η διαδρομή σε αρχείο kmz, για πρόγραμμα ή app Google Earth
Γραμμές στο χάρτη:
Τα χρώματα στο χάρτη δεν αντιπροσωπεύουν τις σημάνσεις στα μονοπάτια.
Πράσινη Τμήμα ασφάλτου
Καφέ Τμήμα χωματόδρομου
Μαύρη Ορεινό μονοπάτι
Μπλε Μονοπάτι κλειστό, ή χάνεται κατα τόπους, ή χάνεται ανάλογα την εποχή και τον καιρό.
Κίτρινη Μονοπάτι μη εμφανές στο έδαφος και χωρίς σήμανση
Κόκκινη Μονοπάτι με πτώσεις λίθων από υπερκείμενους βράχους
Η σπηλιά Πρέμη
Σημειώσεις
Η διαδρομή άλλοτε συμπίπτει με μονοπάτια διαφόρων τυποποιημένων σημάνσεων που όμως είναι ελλειπείς, και άλλοτε διέρχεται από μονοπάτια (ή δρόμους) που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια τυποποιημένη σήμανση. Πάντως γενικά, επειδή η συγκεκριμένη διαδρομή είναι από τις παλαιότερες στην Πάρνηθα, υπάρχουν συχνά τα άτυπα κόκκινα σημάδια που βάζουν οι πεζοπόροι.
Ανάμεσα στα σημεία w325 (Λάκκα Ηλιού) και w323 (προς Ταμίλθι) η διαδρομή περνά από παλιά βοσκοτόπια και σταλίσματα ποιμνίων, που υπήρχαν όταν επιτρέπονταν στην περιοχή. Εκεί δεν υπάρχει κάποια σήμανση, το μονοπάτι είναι δυσδιάκριτο στο έδαφος ή χάνεται, και απαιτείται χρήση GPS ή πολύ καλή γνώση χρήσης χάρτη και πυξίδας.
Όσον αφορά στη Λάκκα Ηλιού κατευθυνόμενοι προς Ταμίλθι βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού στα δεξιά του χαρακτηριστικού πεύκου, κοιτώντας προς το νότιο Άρμα (βλ φωτο πιο κάτω). Ενώ ερχόμενοι αντίθετα, δηλαδή από την πηγή στο Ταμίλθι, διασχίζουμε το οροπέδιο βάζοντας στην πλάτη το νότιο Άρμα και βαδίζοντας προς το ανάχωμα του χωματόδρομου που βλέπουμε από μακριά.
Προς την πηγή Ταμίλθι. Το δέντρο και το νότιο Άρμα
Ανάμεσα στα σημεία w323 (Λάκκα Ηλιού) και w235 (στην πηγή στο Ταμίλθι), η σήμανση είναι μόνο με τα άτυπα κόκκινα σημάδια των πεζοπόρων, το δε μονοπάτι διέρχεται χαμηλότερα από βράχους από τους οποίους πέφτουν πέτρες στη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων ή τις επόμενες ημέρες.
Γενικότερα πάντως αν κάποιος δεν έχει περπατήσει ξανά σε αυτή την πλευρά της Πάρνηθας, ώστε να έχει μια αντίληψη της περιοχής, είναι καλύτερο να ακολουθήσει τη διαδρομή με χάρτη και πυξίδα ή κάποια συσκευή GPS.
Η συνολική διαδρομή έχει μια στρωτή υψομετρική πρόοδο, χωρίς πολλά ανέβα-κατέβα, που την κάνει ιδανική για εξάσκηση σε πεζοπορικές αναβάσεις ή καταβάσεις μέσου επιπέδου.
Η ράχη Κουμπουλα από την πλαγιά της Κυράς, διακρίνεται η θάλασσα προς Σαλαμίνα
Κυρά
αφιερωμένο στον πατέρα μου
___
Βλέπε ακόμη διαδρομές σχετικές με το Ταμίλθι
Βλέπε ακόμη διαδρομές σχετικές με την Αγία Τριάδα
Βλέπε στα "Χρήσιμα" την πρόβλεψη και την κατάσταση του καιρού, από κάμερες και σταθμούς σχετικούς με την ευρύτερη περιοχή της διαδρομής.
Βλέπε "Ο καιρός στο... " - χάρτης σημείων καιρού
Οι κανόνες στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας